Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig!

A 14. Nemzeti Vágta másnapján, október 3-án a Hősök terén izgalmas versenyszámokkal és színes programokkal várta az érdeklődőket.

Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig!A kapunyitást követően vasárnap megkezdődtek a Nemzeti Vágta Középfutamai. A megyei szurkolók hangos kiáltásai közepette vágtattak végig a lovak a Hősök terén kialakított pályán.

Az első Nemzeti Vágta Középfutamot Heves megye lovasa, Nagy Arnold nyerte Fantázia hátán. A második futamból Kerekegyháza lovasa, Tolnai László győzedelmeskedett Trója nevű lovával. Szabadka lovasa, Szabó Nikolett nyerte a harmadik Középfutamot Licino Gigran-32 (Pipacs) nevű lovával.
A negyedik futamból az erdélyi Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba száguldott legsebesebben a célba Villámlás nevű 6 éves ménjével, míg az ötödik futamot az abonyi versenyző, Zboray Viktória nyerte Marokkó hátán.

Ezt követte a Nemzetközi Elődöntő, ahol a lovasok előre kisorsolt shagya-arab lovakkal indultak. Az első előfutam során a cseh versenyző, Lukáš Vladyka bizonyult a leggyorsabbnak. Őt követte az osztrák Jana Scherfler, és harmadikként Suriname lovasa, Jean Pierre Polanen érkezett a célba.
A második elődöntőt az indiai Tanishka Khatakoar nyerte. Második lett a mongol Batdorj Byambadorj és harmadik helyen végzett az olasz Alice Deiacobis.
A tovább jutott hat nemzet lovasai ezt követően már csak délután csaptak össze a döntőben.

Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig! Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig!

A kocsitoló versenyt a hevesi hivatásos sportolók kocsitoló csapata nyerte, megelőzve Kocs község kocsitoló csapatát és Csemő kocsitoló csapatát egyaránt.

A kora délelőtti szimultán magasugrató versenyhez a tér mindkét oldalán, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum előtt is felállítottak 5-5 akadályt. A lovasoknak nem csak arra kellett koncentrálniuk, hogy hibátlan pályát teljesítsenek, hanem a sebességre is. Az nyert, aki hamarabb tért vissza a tér „közepére” az Andrássy úthoz.
Első helyezett lett Gyirkis Emma Laura és lova, Királyrét. A második helyen végzett Rajnai Csilla Katalin Date nyergében. A harmadik helyen döntetlent lovagolt Horváth Béla Bence és lova Gradioso, ellenfelével Szabó-Lódi Petrával, aki Larron hátán ült.

A délutáni jótékonysági sztárfutamban Bács Péter szerezte meg az első helyet Rolex hátán. Második lett Széchenyi Krisztián és lova Rakéta Széplak, míg harmadikként Nagy Ervin futott be Ármány hátán. Negyedik helyen Sipos Imre és Fokos Kicsilány, míg az ötödik helyen Barabás-Kiss Zoltán végzett Gidran XXIX-142 Suhanc hátán.

A négyes fogatok üldözéses versenyén első helyezést ért el Ifj. Dobrovitz József és lovai: Inci, Fegyenc, Hero és Szellő. Második helyen Dobrovitz József végzett Betti, Márka, Nándo és Silver nevű lovaival. Harmadik helyezett lett idősebb Galabács Ferenc és fogata: Armani, Megyvik, Mágus és Vezér.

Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig! Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig!

A Kishuszár Vágta döntőjében Orosháza lovasa, Hajdu Fanni diadalmaskodott Nárcisz nyergében. Másodikként Csörög lovasa Friebert Bernadett ért a célba Mirza nevű lovával, megelőzve a kishegyesi Erdei Anna Dorkát és Bohóc nevű lovát. A negyedik helyen Érsekhalma lovasa Czene Leila és Morcos, az ötödik helyen pedig a sarkadi Szabó Linetta és Csillagfény-Milady végeztek.

A Kincsem+ fogatvágta döntőjében negyedik helyezést érte el a jászkiséri ménes versenyzője, Tóth Simon Sándor Harcos és Rió nevű lovaival. Harmadik helyezett lett a köncsögi ménestől Nagy Gábor Bíbor és Lenke lovaival. Az ottlakai ménes hajtója Makoviczki Richárd végzett a második helyen Nónius IX-2 Repce és Bébi lovaival. Első helyezést ért el a sütvényi ménes versenyzője, Tieger Endre és lovai, Forrás Forell és Forrás Froton.

A Nemzetközi futam döntőjében Csehország lovasa, Lukáš Vladyka ismét maga mögé szorította a mezőnyt. Másodikként végzett India lovasa Tanishka Khatakoar. Ausztria lovasa Jana Scherfler csak a harmadik helyet szerezhette meg. Negyedik helyen az Olasz Köztársaság, ötödik helyen Mongólia és hatodik helyen Suriname végzett.

Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig! Nemzeti Vágta – Középdöntőtől a döntőig!

A napot a Nemzeti Vágta döntőjével zárták. Ötödik helyen végzett Abony lovasa, Zboray Viktória és Marokkó. Negyedik helyen a kerekegyházi Tolnai László ért célba Trója hátán. Őket előzte meg a harmadikként befutó Tamás Csaba, az erdélyi Farkaslaka lovasa Villámlás nyergében. Másodikként szélsebesen repült Fantázia és Nagy Arnold, Heves lovasa, míg a szélnél is sebesebben, elsőként szökkent át a célon a szabadkai Szabó Nikolett és lova Licino Gigran-32 (Pipacs), bebizonyítva, hogy idén ők a leggyorsabb lovasok.

2021. 10. 05.
Gasparik Lilla
Lovasok.hu

Hozzászólások