Negyedszer nyert Seperate Opinion Széchenyi tiszteletére

A hároméves és idősebb kancák 1925-től futnak a legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István tiszteletére a Kincsem Park gyepén. A favorit Seperate Opinion egyedüli lóként zsinórban negyedszer nyerte ezt a rangos, 2000 méteres viadalt. Eltham és Claudia Octavia osztozott a további helyezéseken.

Gróf Széchenyi István Emlékverseny – Seperate Opinion Kerekes Károllyal a negyedik győzelem felé száguld

Összefoglaló a 2015. szeptember 20-i galopp versenynap futamairól:

1. futam – Nyeretlenek Versenye:

Geoway-nek sikerült tragikusan az indítás. Az élen Garland és Báthory kettőse galoppozott, majd Drágakő, Misi Manó, Ramses és Azték következtek. Az ügető átjáróhoz érve Báthory könnyen vette át a vezetést, Garland elindult visszafelé, feljött a helyére Misi Manó és Drágakő kettőse. A befutóban többen is megindultak, de Báthory-ra senki nem volt veszélyes, nagyon könnyű győzelmet aratott. Jött Misi Manó, Agglegény, Belissima és a mezőny végéről Wadkörte. Utóbbi egészen a második helyig tudott felszaladni, Agglegény lett a harmadik.

Befutási sorrend: Báthory (2) – Wadkörte (9) – Agglegény (1)

Báthory ellenfél nélkül röpült be a célba

2. futam – Nyeretlen Kétévesek Versenye: 

A favorit Bírónőnek és az újonc Red Price Gift-nek sikerült a legjobban az indítás, a többiek elég messze voltak tőlük. Dark Demon, Strassz és Lángrózsa sorrendben galoppoztak. Egészen kívül Bírónő, belül pedig Red Price Gift helyezkedett. Az utolsó 200 méteren Dark Demon is megérkezett és megszerezte a második helyet Bírónő mögött, Red Price Gift maradt a harmadik.

Befutási sorrend: Bírónő (3) – Dark Demon (1) – Red Price Gift (2)
Lejelentés: 5 – Mátka

Bírónő rajt-cél győzelmet aratott a Kincsem Park gyepén

3. futam – Lovakrul Hendikep:

Aptitude, Ma-Hill, Miserend és Glenda volt az élmezőny sorrendje a start után néhány száz méterrel. A kanyarra érve Ma-Hill vette át a vezetést, mögötte Miserend, Romel, Aptitude, Glenda és Dresda volt a sorrend. A befutó elején felszaladt a mezőny Ma-Hill nyakára, szinte teljesen egyben voltak. Babérrózsa szerezte meg a győzelmet, Dresda és Aptitude lettek a helyezettek.

Befutási sorrend: Babérrózsa (6) – Dresda (3) – Aptitude (5)

Babérrózsa nem ült a babérjain, és a győzelemig galoppozott

4. futam – Hitel Hendikep:

Jól sikerült az indítás mindenkinek. Speedtest volt előrébb, mint a többiek, a nyakán volt Jet Acclaim, Pirkadatkor kelő, Röppenj, Robinson Cruso, Delinda és Marcus is, a mezőny végére Xindi esett vissza, aki egy ideig a frontban galoppozott. Még a távoszlophoz érve is 3-4 hosszon belül volt az egész mezőny. Speedtestet a célig utolérte Robinson Cruso, Röppenj lett a harmadik.

Befutási sorrend: Robinson Cruso (1) – Speedtest (4) – Röppenj (9)

Robinson Cruso kivárt, majd lecsapott Speedtestre a célban

5. futam – Stádium Hendikep:

Wood-Wirodancing vállalta magára a vezetést a start után, közel volt hozzá Hóvirág, Baltic History, Ford Mustang és Galagonya. A kanyarra érve Napos vette át a vezetést, Hóvirág pedig visszaesett a mezőny végére. Napos mögé Wood-Wirodancing helyére Baltic History ment fel, Pulp Fiction is megkezdte a felzárkózást. A befutóban Napos kivédett minden támadást és megnyerte a futamot, Pulp Fiction jött fel másodiknak, megelőzve Baltic History-t.

Befutási sorrend: Napos (3) – Pulp Fiction (11) – Baltic History (1)

Napos a kanyar után már vezetett, majd kivédett minden támadást

6. futam – Benson Vilmos Emlékverseny:

Kventin tört egyből élre, mögötte Black Blade és Amigo Star kettőse galoppozott, majd Tim Twister, Maximum Joy és Kirsha volt a sorrend. A befutóban Black Blade próbálta támadni Kventint, de nem érte utol, Amigo Star és Maximum Joy csatáztak a harmadik helyért.

Befutási sorrend: Kventin (3) – Black Blade (2) – Amigo Star (1)

A Benson család története

Benson Tamás (1820-1884) a Magyarországra jött első angol szakemberek egyike, aki családjával teljesen magyarrá vált a nálunk töltött évtizedek során. A híres lovas és idomár Angliából 1844-ben Francis Cavalliero ajánlatára jött Ürménybe. A Hunyadyak Nyitra megyei birtokán magánidomárként kezdett el dolgozni, akiknek tizenegyszer nyert Nemzeti Díjat. Munkája és eredményei révén komoly vagyont halmozott fel így a kiegyezés időszakában már megengedhette magának, hogy saját lovakat is futtasson.

Fia, Vilmos (1874-1945) a szalánci ménesben ménesvezetőként folytatta az apjától tanult mesterséget. Sokoldalú emberként előbb a Bérczy Károly által 1857-ben alapított Vadász és Versenylapoban, később a Sportélet hasábjain jelentetett meg értékes és érdekes szakcikkeket. Fia, Ifj. Benson Vilmos a Magyar Lovaregyletnek volt évtizedeken át titkára. Az ő fia, az ugyanezen a néven a második világháború után, mint starter működött közre a galopp versenyek lebonyolításában.

Kventin végig vezetve nyerte a Benson Vilmos emlékére rendezett futamot

7. futam – Németh Ferenc Emlékkupa V. Futama Hendikep:

Three Robins vette a legjobb startot, mellé Winnie ment fel, mögöttük Alpine Suri, Miss Bahamian, Rence, Rebellis és Aula volt a sorrend, az egész mezőny 2-3 hosszon belül volt. Az utolsó 1000 méterhez érve Rebellis felzárkózott Three Robins mellé és a két favorit a befutóban távolodott a többiektől. Végül Rebellis győzött újonc lovasával, Three Robins és Alpine Suri előtt.

Befutási sorrend: Rebellis (4) – Three Robins (2) – Alpine Suri (3)

Rebellis nagy örömöt okozott lovasának azzal, hogy elsőként ért célba

8. futam – Gróf Széchenyi István Emlékverseny:

Elég visszafogott volt a tempó a start után, Claudia Octavia vállalta magára a vezető szerepet, őt Genesis és Lady Kate kettőse követte, majd Eltham, Chikawa és Seperate Opinion következtek. A kanyarra érve robbantott Seperate Opinion és felment Claudia Octavia mellé, a befutóra érve pedig gyorsított és átvette a vezetést. Seperate Opinion biztosan nyerte a futamot, Eltham zárkózott fel a második helyre, Claudia Octavia a harmadik.

Befutási sorrend: Seperate Opinion (4) – Eltham (6) – Claudia Octavia (1)

Gróf Széchenyi István Emlékverseny

A hároméves és idősebb kancák 1925-től futnak a legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István tiszteletére. Széchenyi elgondolása a lótenyésztéssel kapcsolatban nemcsak a lóversenyzés volt, hanem az akkor még döntő energiát szolgáló lóerő feljavítása, a minőségi lótenyésztés a szegény és sokszor állati sorban élő köznép megsegítésére.

Ló és angol telivér vásárlással, lótenyésztéssel és futtatással Széchenyi példát mutatott rendtársainak és azon tevékenykedett, hogy a Habsburg uralkodóház fogadja el és engedélyezze a magyar lóversenyzést, mely 1827-ben meg is valósult.

2000 méteres távon több kitűnő klasszis kancának sikerült győznie az elmúlt évtizedek alatt. A futam duplázói, Star (1982-83) és Tunguz (1985-86). A verseny történetének egyik hőse a triplázó National Flirt (1998., 1999., 2000) Kovács Sándorral a nyergében. Seperate Opinion a negyedik győzelmét megszerezve beírta magát a történelembe.

Nagy volt a öröm, hiszen Seperate Opinion egyedüliként négyszeres nyerője a Gróf Széchenyi István Emlékversenynek

9. futam – Világ Hendikep:

Sonja és Klaerchen kettőse ment el vezetni, a frontban volt még Zoro Dark, Criptonit, Laguna, Strong Flame és Love Story is. A befutóra érve nagy volt a tumultus, Klaerchen mögé Criptonit ment fel, majd Sonja és Zoro Dark galoppoztak és megjelentek Ourville’s War színei is. A falon megtámadta a vezető Klaerchen-t és megnyerte a futamot. Strong Flame lett a harmadik.

Befutási sorrend: Ourville’s War (9) – Klaerchen (2) – Strong Flame (7)

Ourville’s War a befutóban megelőzte Klaerchen-t, így nyerte a Világ Hendikepet

A következő galopp versenynap szeptember 26-án szombaton lesz a Kincsem Parkban:

  • Helyszín: Kincsem Park, 1101 Budapest, Albertirsai út 2-4.
  • Időpont: 2015. szeptember 26-án szombaton 13:00 órai kezdettel: Szent László Díj
  • A belépés díjtalan!

 

Megközelíthetőség:

 

A versenyekről közvetít a 

Vagy nézd élőben a galopp versenyeket a Lovasok.hu-n!

Az élő közvetítés megtekintéséhez kattints a képre.

www.kincsempark.hu

2015.09.22.
Forrás: Kincsempark.hu – Szekeres Krisztián
Fotók: Major Zsolt

 

Hozzászólások