Baja lovasa másodjára nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Baja lovasa nyerte a 8. Nemzet Vágta döntőjét My Boy Mennydörgés nevű lovával vasárnap a Hősök terén. 

Németh János a döntőben Csetény, Döge, Tata és Zirc versenyzőjét utasította maga mögé. A 2015 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlő versenyző a Nemzeti Vágta vándordíja mellett egy 1848-as huszárszablyát és a településének járó 5.000.000 forintos jutalmat vehetett át. My Boy Mennydörgés győzelmi takarót kapott.

A bajai versenyzőnek az idei a második vágta-győzelme, 2013-ban My Boy Mennydörgéssel már kivívták a legjobbnak járó elismerést.

A döntőben második Vörös József, Csetény versenyzője egymillió forintot, a harmadik helyezett Kaló Fanni, Döge képviselője ötszázezer forintot vihetett haza. A negyedik és ötödik helyezettek, Tata, valamint Zirc lovasai, Mátyás Edina Daniella és Hajdú László 300-300 ezer forintot kaptak.

Délután rendezték a PreVital nemzetközi futam döntőjét is, melyen Kína lovasa, Ma Liankai aratott győzelmet, másodikként Omán, harmadikként Szerbia lovasa futott be.

A nemzetközi futamon összesen 12 ország – a döntőbe kerülteken kívül Magyarország, Csehország, Katar, Oroszország, Románia és az Egyesült Államok – lovasa is versenyzett a hétvégén. Az országuk tradicionális viseletébe öltözött lovasok a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lovaival indultak a győzelemért.

Az idei Fogatvágtán nyolc hajtó állt rajthoz:

  • Mezőhegyesi Ménes színeiben Papp János
  • a Bugaci Ménes indulójaként ifj. Kalmár László
  • Bábolna képviseletében Tíeger Endre
  • a Fogarai Ménes színeiben Czakó Attila
  • az Apajpusztai Ménes színeiben Csepelszigeti Adrienn
  • a Fülöpházi Ménes versenyzőjeként Viszus Szabolcs
  • a Köncsögi Ménes képviseletében Nagy Gábor
  • a Hódosi Lipicai Ménes indulójaként Saru Zsolt

A Döntő Futamot a 2013-as, valamint a 2014-es év győztese ifj. Kalmár László nyerte meg, aki fogatával 99,41másodperc alatt robogott át a célvonalon. A második helyet a Köncsögi Ménes versenyzője, Nagy Gábor szerezte meg 100,75 mp-es idejével. Az előfutamát nyerő Papp János lovai a Döntőre elfáradtak és csak harmadikként értek be.

A Jótékonysági sztárfutamon ismét Pintér Tibor győzött Kaszás Géza, Buch Tibor, Barabás Kiss Zoltán és Papadimitriu Athina előtt.

A Kishuszár Vágtán célfotó döntött a helyezésekről. Végül a nyíracsádi Csontos Zsuzsáé (52,46 mp) lett az elsőség, második helyen az ecsédi Nagy Ádám száguldott a célba (52,47 mp). Harmadik a hernádnémeti Éles Virág (53,34 mp).

Idén először különdíjjal jutalmazták a Nemzeti Vágta legsportszerűbb résztvevőjét, aki a Vágta szellemiségét és szabályait leginkább tiszteletben tartva, etikus magatartásával a résztvevők és a nagyközönség számára egyaránt példát mutat. A díjat odaítélő bizottság tagjai végül egyöntetűen Arató Barnára, Szenna csapatvezetőjére (és Szentlőrinc lovasára) szavaztak sportszerű viselkedéséért.

A középfutamokban mindig csak az első lovas, az első település juthat tovább, ami még inkább nyerésre sarkallja a versenyzőket. Az egyik középfutam öt lovasa óriási lendülettel vágott neki a távnak. A szennai ló az utolsó körig a második helyen volt, de a cél előtti kanyarban egyik ellenfelét akadályozva tört az élre, majd futott be elsőként. A szabálytalanságért a lovast a Nemzeti Vágta versenybírósága diszkvalifikálta, így a középdöntőért járó pénzdíjat és a döntőbe jutásért járó dicsőséget is elvesztette. Arató Barna csapatvezető a versenyről készült felvételt megtekintve a versenybíróság döntését elfogadta, és a lovasa tettéért elnézést kért.

„A Nemzeti Vágta a közösségek összekovácsolását tűzte ki célul, valamint azt, hogy sportszerű körülmények között, a hagyományokat felelevenítve ismét megszerettesse a magyarokkal a ló- és lovassportot. Örömmel üdvözöltük a Szentkirályi Fair Play díj megalapítását, hiszen ez az elismerés még tovább erősíti a verseny szellemiségét.” – mondta el Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke.

A Hősök tere körül megépített versenypályán idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az ország egyik legnagyobb lovasünnepét, a Nemzeti Vágtát, melyen 72 település képviselője versengett a győztesnek járó díjért. A helyszínre több tízezren látogattak el Budapesten, a televízióban a közmédia közvetítette a döntőt. Idén első alkalommal online, a Nemzeti Vágta portáljáról elérhető Vágta Rádión keresztül is követhették az eseményeket az érdeklődők.

A versenyszámokat többek között lovas parasport bemutató, a magyar ménesek bemutatkozása, az MSLT csikó championátusa, díjugrató verseny, lovas kaszkadőr bemutató és hagyományőrző huszárok részvételével 1848-as és napóleoni csatajelenet is kísérte.

A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg határokon belül és kívül – idén Székely, Vajdasági és Felvidéki Vágtát is rendeztek.

2015.09.21.
Forrás: MTI, Fogathirek.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.08.

Hozzászólások