Nagyszerű formával nyert Opium Bullet a Kincsem Parkban

Opium Bulletet eredetileg egy péntek 13-i 1300 méteres francia Listed versenyre készítették, ám adminisztrációs nehézségek miatt nem utazhatott. E helyett egy mérföldes budapesti versenyben indították, ahol a többiek percekig vártak rá, míg sikerült a startgépbe állítani, majd bíztató formával és kitűnő időeredménnyel megnyerte a futamot.

Mikóczy úgy fogalmazott, hogy az egyik szeme sír, a másik pedig nevet, mert ha el is jutottak volna a párizsi futamra, ott engedetlenség címén lehetséges, hogy még a start előtt kizárták volna, így viszont Opium Bullet egy – igaz, kisebb presztízsű – budapesti versenyben bíztató formával és kitűnő időeredménnyel nyert.

Megint problémás volt Opium Bullet startja. Az első idei versenyén Pozsonyban lefeküdt a startgépben, majd Münchenben felfelé ugrott a start pillanatában, így öt hossz hátránnyal eredt a mezőny után. Vasárnap a Kincsem Parkban pedig ugyan jól ugrott ki, de perceket várt rá a mezőny, mire sikerült a startgépbe állítani.

Mikóczy Zoltán: Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert nem jött létre a franciaországi verseny, de nevet, mert az adott körülményeket tekintve a startszemélyzet közreműködésének és türelmének köszönhetően Opium Bullet el tudott startolni és nyert a Kincsem Parkban.

Franciaországban nem biztos, hogy perceket vártak volna rá, amíg hajlandó beállni a startgépbe…

Mikóczy Zoltán: Ezt a makacsságot Nyugat-Európában nem szokták tolerálni, ott, egy “futottak még” kategóriába sorolt Magyarországról érkező lóra lehet, hogy fele ennyit sem vártak volna, és engedetlenség címén kizárták volna a versenyből. Ez benne volt a pakliban, de ezt a kockázatot vállaltuk volna. Budapesten viszont a startszemélyzet minden tőle telhetőt megtett, hogy valahogy beállítsa a startgépbe, és a ló futhasson a versenyben.

Sokáig az ötödik helyen “utazott”, csak a célegyenesben jött előre. Ott megint megvolt az a momentuma, amikor 10-12 vágtaugrással 2-3 hosszt hozott az egész mezőnyön. Lovasa, Kerekes Károly hogyan látta a versenyt belülről?

Mikóczy Zoltán: Pár vágtaugrással az élre lovagolta, de ott látta, hogy nincs szükség többre, így el sem engedte a fejét, és mivel ez egy hendikep verseny, ezért hagyta, hogy a ló a maga felfokozott, de nem kilovagolt tempójában fejezze be a versenyt. Sok hosszt hagyott benne, ostorhoz sem nyúlt.

Opium Bulletről megoszlanak a vélemények, hogy sprinter vagy inkább mérföldes ló. Most a hosszabb távon mutatott nagyon jó formát, könnyen futva is csak két másodpercre volt a pályacsúcstól, amit idősebb ló tart. Benned körvonalazódik már, hogy a jövőben milyen távú versenyeket keresel számára?

Mikóczy Zoltán: Ezzel a futásával megmutatta, hogy gond nélkül állja a mérföldes távot. Ám úgy gondolom, hogy a számára eredetileg elképzelt francia futam jobban passzolt volna neki. Abban a Listed kategóriájú versenyben ugyanis csak a saját korosztályával, azaz hároméves lovakkal futott volna 1300 méterre – nemzetközi szinten pedig még a korosztályában kellene jól teljesítenie. A verseny külön pikantériája, hogy a futamot Marchand d’Or-ról, Overdose egyik legnagyobb riválisáról nevezték el (ő nyerte a megismételt párizsi futamot, amin Overdose nem indult másodjára), és ez már abszolút nem szakmai szempont: péntek 13-án került volna rá sor. Ide volt készítve, de adminisztrációs bonyodalmak miatt végül elálltunk tőle.

Az idomárja viszont jelezte, hogy mivel a ló erre az időpontra lett versenyre készítve, elérte a csúcsformáját, ezért fusson bármilyen futamban, ahová befér, nehogy elkezdjen gyengülni a formája.

A versenylovak angol telivérek. Persze ez lovanként eltérhet, de alapvetően egy roppant temperamentumos fajta, ha tele vannak energiával, akkor azt le kell vezetniük, így, ha versenyre vannak készítve, akkor nincs mese: futni kell. Azt pedig jobb pénzdíjért, mint munkában.

Mikóczy Zoltán: Két hete a régió egyik legjobb sprinterét, Alfkonát is simán verte tréningben, aki nem tudott Opium Bullettel menni. Alfkona pedig erre egy hétre megnyerte a pozsonyi Turf Gála 15 ezer eurós sprintversenyét. Ráadásul Opium Bullet ebben a pozsonyi futamban is indulhatott volna, ha nem töröljük a francia futam reményében. Mivel erről és arról is lemaradtunk, muszáj volt versenyt adni neki, hiszen a ló nem tudja, hogy az milyen távú, mekkora a pénzdíja, csak adhassa ki magából a felgyülemlett energiát.

2014.06.18. Forrás: Pannoniaoverdose.hu

Hozzászólások