Magyar lovas az olasz

Magyar lovas az olasz

 

Az olaszországi Verona adott otthont a múlt hét végén Európa egyik legrangosabb western lovas rendezvényének, a “Fieracavalli 2006”-nak, amelyre immár 108. alkalommal került sor. A négy napos rendezvény mintegy 140 ezer látogatót vonzott.

Kijelenthetjük, hogy ami a lovassporttal összefügg és ott nem látható, illetve nem vásárolható meg, az nem is létezik. Erre az alkalomra két hatalmas csarnokkal bővült a kiállítási terület, ahol a látogató szinte beleszédül a nyüzsgő kavalkádba. Magyar szemnek azonnal feltűnt az olasz temperamentum és lószeretet. Aki csak kilátogatott a rendezvényre, mindenkin lovas csizma, kalap, póló volt, vagy legalább egy kabala plüsslovacska jelezte: egy dolog miatt vannak ott mindannyian, az pedig a lószeretet.

Akadt, aki öszvérháton, más szamárfogattal érkezett. Senki nem esett kétségbe, ha a lovát megsimogatták, nem történt baleset, jóllehet lépni nem lehetett a tömegtől. A lovak pedig ott is “végezték a dolgukat”, de ez még a kék szőnyeggel borított beltéri standokon sem borított ki senkit. Azonnal előkerült a seprő és a lapát, és a show zavartalanul folyt tovább.

A bemutatók alkalmával a nézőtér sikoltozva, dobogva tombolta végig a versenyeket. A hatalmas csarnokok közül a magyarok számára a legfontosabb a Western Shownak otthont adó volt, amelyben a nagyérdemű először láthatott magyar lovast. Mégpedig az Európa- és többszörös országos bajnok akasztói Kastély Attilát. A Mustang SK kiváló western lovasára, a szám 2002-es EB győztesére, az idei Közép-Európai Kupa első helyezettjére már régebben felfigyeltek az olaszok. Amikor októberben klasszis teljesítménnyel, 120 induló közül első lett a Modenában rendezett szlalom gyorsasági versenyben, eldőlt: meghívják a veronai showra, csahogy emelje az esemény színvonalát.

Mivel ezen a viadalon csak az olasz bajnokság legjobbjai vehettek részt, Attila egy szicíliai csapat tagjaként indulhatott. A három futamból álló pontgyűjtő verseny első két napja után a magyar állt az élen. Csak azért nem nyerte meg élete első Fieracavalliját, mert a harmadik futamban egy rúd döntése miatt 5 büntetőmásodpercet kapott. A második hely miatt így sem kellett szégyenkeznie. Sőt, nem győzte fogadni a legnevesebb versenyzők gratulációit, az olasz szövetség vezetőinek, az olasz bajnoki fordulók szervezőinek a jövő évi versenyekre szóló meghívásait.

Attila azonban nemcsak szlalomban, hanem hordókerülésben is megmutathatta ügyességét. Felkérték, hogy legyen tagja annak a három fős olasz csapatnak, amely a Barrel Racing Show versenyen megmérkőzik a vendég amerikai, kandai együttessel. Az akasztói versenyző lova, CD hozta a szokott nagyszerű formáját, mindkét futamot megnyerte. A elsőt Attilával, a másodikat pedig egy tengerentúli versenyzővel a hátán. A második futam előtt ugyanis kisorsolták a lovakat, és CD egy kanadai versenyzőnek jutott.

Az akasztói lovas kiváló évet zárt, de nincs sok idő a pihenésre, mert januárban Amerikában rendezik a western világbajnokságot, amelyen szeretne elindulni.

 

2006.11.25.
Forrás: Petőfi Népe
Frissítve: 2023.06.22.
Fotók: Canva

Hozzászólások