Ländliche EB: kilencedik a magyar csapat

Ländliche EB: kilencedik a magyar csapat

Ebben az évben az ausztriai Laintalban 12 nemzet 70 versenyzője várta a startot a lovastusa kis Európa-bajnokságaként is emlegetett Ländliche EB-n. Hazánkat a következő párosok képviselték:

Csapat:
  • Egyed László – Scipio
  • Nagy Zsuzsanna – Disco Star
  • Pintér Vanda – Gidrán Soványka
  • Szabó Orsolya – Sisi St. Johns
  • Tuska Péter – Zengő
  • Tuska Pál – Rádiháza Alfa

Egyéniben:

  • Babó Szilvia – Tóbanjáró

CIC* kategória:

  • Tamás Bianka – Clarion
  • Egyed László – My Win
  • Kaizinger Balázs – Veganum Cornetto


A Ländliche EB az egyik legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal bíró európai lovastusa versenysorozat 33. állomása. A sorozat 1949-ben indult útjára, kezdetben főleg a vidéki lovak és lovasok próbája volt – erre utal az elnevezése is. A versenyszabályok változtak az évek folyamán, és a kétévente megrendezésre kerülő Ländliche Európa Bajnokság immár 25 éve a military szakág kis EB-je.

A verseny érdekessége és mássága a díjlovagló csapatfeladatban van. Hat lovas karusszel feladatokat hajt végre a csapatvezető vezénylésével, ezután következik az egyéni díjlovaglás, majd a kétcsillagos (junior EB szint) terep, végül az ugrófeladat. A magyar válogatott az ötvenes évektől résztvevője ezeknek a versenyeknek.


Az első napon a magyar lovasok egységes és pontos, szépen kivitelezett gyakorlatot mutatott be, így 11 hibaponttal lemaradva a 4. helyről 8. helyen zárt a magyar csapat a díjlovagló versenyszámot. A csapatdíjlovaglást Németország nyerte Belgium és Nagy-Britannia előtt.

Az egyéni díjlovagló programok már hagytak kívánnivalót maguk után, de a bírók még így is 53 – 60 hibapontig értékelték lovasaink gyakorlatait, csak Alfa és Tóbanjáró csúszott be a 60 hibapontba. A magyar csapat ekkor, ha minimális különbséggel is, de lecsúszott a 9. helyre.

A nyitott versenyszámokban is jól teljesítettek a magyar lovasok. CIC*-os kategóriában Tamás Bianka Clarion, Egyed László My Win nyergében holtversenyben 65%-os díjlovaglással, Kaizinger Balázs és Veganum Cornetto pedig 60%-os eredménnyel várta a következő feladatot, a terepversenyt.

A Karl Paar és magyar asszisztense, Jobbik Ákos által tervezett pályán 3300 m hosszú, igen nehéz és technikás terep várta a versenyzőket. A pályát 6 perc alatt kellett teljesíteni 550m/perc iramban 23 számozott akadályon, 31 erőkifejtéssel. Az extrém meleg időjárás és a nagyon kemény talaj nem könnyítette meg a résztvevők dolgát. Számítani lehetett arra, hogy csak kevés lovas tudja majd hibátlanul és időn belül teljesíteni a pályát. Így is lett: a mezőnyből pusztán 4-5 tisztán hibátlan lovas ért be a célba.

Első indulóként Zengő Tuska Péterrel adta meg az alaphangot a magyar csapat számára. Nagyon szép lovaglással akadályhiba nélkül minimális késéssel (44 mp) értek célba. Utánuk következett Tuska Pál Alfával, Szabó Orsolya Zizivel, Nagy Zsuzsanna Disco Star-ral, Pintér Vanda Soványkával, akik szintén akadályhiba nélkül teljesítették a nehéz terepet minimális időtúllépéssel. Egyed Lászlónak és Babó Szilviának egy-egy megállással sikerült csak teljesíteniük a terepszakaszt.

CIC*-on Egyed László és My Win akadályhiba nélkül, kis késéssel fejezete be a terepversenyt, így 13. helyről várták a vasárnapi díjugratást. Tamás Bianka és Clarion, valamint Kaizinger Balázs és Veganum Cornetto sajnos kizárásra került.

Az ugrópályát maximális szintre és a lehető legtechnikásabbra építették a pályaépítők, így az első hibátlanra sokáig kellett várni. Ez a páros örömünkre az AlfaTuska Pál páros volt, majd Szabó Orsolya is hibátlanul lovagolt. Tuska Péter, Pintér Vanda és Nagy Zsuzsanna 4-4 hibaponttal, Egyed László 16-tal zárta az utolsó számot.

Bármennyire jól hajrázott a magyar csapat a második-harmadik számban, sajnos nem sikerült előrébb kerülniük a 9. helyről.

A csapatversenyt Németország nyerte Nagy-Britannia és Belgium előtt, egyéniben a dobogó első két fokára német lovasok állhattak fel, az aranyérmes Friederike Tophoff-Kaup és Lady you TSF lett, ezüstérmes Janet Wiesner, bronzérmes a brit Katy Hurst.

2015-ben Hollandia, Helvoirt ad otthont a Ländliche – Amatőr Lovasok Európa-bajnokságának.

2013.07.25. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Lovastusa Szakág, Eventing.hu 

Kép: Canva

Hozzászólások