Siker után csaLÓdottság: Európa-bajnokunk lovat keres

A 18 éves Bence Balázs lovastorna történelmet írt 2014. augusztus 3-án, hiszen győzelmével a magyar lovastorna sport első Európa-bajnoki érmét, és mindjárt az aranyat szerezte meg. A hazai rendezésű Lovastorna Junior Európa-Bajnokságon a magyar versenyző olasz lóval és olasz futószárazóval állhatott a dobogó tetejére.

Bence Balázs és edzője Villányi Krisztina, már az aacheni CHIO-n is egy saját lóról álmodott.
De lehet, hogy nem ez lesz az igazi?

Bence Balázs így nyilatkozott a bajnokság után: “Nagyon örülök, hogy végül sikerült megnyernem az EB-t. Én remélem, ez még nem a csúcs. Vannak vb-k, Világkupák, és talán idővel sikerül ott is jól szerepelni a felnőtt mezőnyben. 2007 óta sokat fejlődtem, erősödtem, nőttem, Villányi Krisztina is egyre jobban edzett, és most egy olyan szintre léptünk, ahol már megjegyeznek minket a külföldiek is.”

Ahhoz hogy Balázs megvalósíthassa álmait és méltón képviselhesse Magyarországot a további versenyeken, szüksége volna egy saját lóra, melynek hátán magabiztosan érhetne el szebbnél-szebb eredményeket. Azonban a kaposvári Pannon Lovasakadémia csak bizonyos korlátok között tudja támogatni sportolóját, ezért nem egyszerű a helyzet.

Villányi Krisztina, az Európa-bajnok lovastornász edzője szerkesztőségünknek vázolta a problémát:

Villányi Krisztina: Mi a Lovasakadémia SC színeiben versenyzünk, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Pannon Lovasakadémia lovait használhatjuk voltizsra. Ami egyfelől nagyon jó, hiszen a lovakat megvásárolják, valamint a fenntartásukat fedezik, másfelől viszont így nem választhatjuk meg a lovainkat. A Lovasakadémia elsősorban oktatási, edzőképzési intézmény, és így a lóállomány ezeket az igényeket elégíti ki, és emellett ezek a lovak versenyezni is tudnak a különböző szakágakban. A díjugratás, díjlovaglás és lovastusa szakágak igényei egybecsengenek az edzői vizsgák igényeivel, így ezek a sportlovak mindkét fronton helyt tudnak állni.

Nem így a voltizslovak, hiszen ők általában azért lesznek voltizslovak, mert a fenti három szakág egyikében sem mutatkoznak tehetségesnek. Ezért aztán mindig volt egy-két olyan ló, ami aztán sikeres lovastorna karriert futott be az Akadémia állományából.

Most azonban valami egészen másról van szó, amit ez eddigi rendszerben már nem tudunk megoldani…Hiszen Bence Balázs Európa-bajnok lett, és eredményéhez nagyban hozzájárult a bérelt olasz ló teljesítménye. Ez ugyanis már a csúcsok csúcsa, és mint minden szakágban ezen a szinten, már a lovastornában sem felelnek meg a középszerű lovak, hiszen a versenyző pontszámainak negyedét adja a ló teljesítménye.

Balázs az év közbeni edzésmunkát természetesen saját, magyar lovainkon végzi, ezért így egyúttal hátrányban is van azokon a versenyeken, ahol idegen lovon indul, hiszen az összeszokáshoz csak nagyon rövid idő áll rendelkezésére, úgy a lónak, mint Balázsnak. Így volt ez például idén Aachenben is, ahol a választott ló nem igazán passzolt Balázshoz. Így tehát ez egyáltalán nem nevezhető egy tökéletes megoldásnak. Természetesen vannak olyan versenyek, ahova csak egy adott versenyző kap meghívást, így gazdaságilag nem éri meg egy távoli versenyre ilyenkor elvinni a saját lovat, így még a legjobbak is bérelnek időnként (több-kevesebb sikerrel).

A nagy versenyeken (EB, VB) azonban már szinte mindenki a saját lovával indul. Külföldön persze az igazán nagyoknak már saját lovuk van, amin csak ők versenyeznek. Nyilván ilyenkor az edzésen is csak egy ember vesz részt, ami sokkal jobb a lónak is, hiszen jóval kevesebbet kell mennie, és ezért sokkal tovább egészséges marad. Lovastornában nem ritka a 20 év feletti ló a nemzetközi versenyeken. Ezek a lovak aztán a versenyző visszavonulása után aztán általában a versenyzőnél is maradnak, ha már kiöregednek. Nálunk erre még nem volt példa, hiszen itt egy-egy ló aktuálisan 4-6 versenyzővel szerepel az adott évben, és pályafutása során akár – mint például Havanna – 70 gyerekkel is versenyezhet.

Az Európa-bajnoki siker után az ünneplés lecsengésével már ott mocorgott bennünk a kérdés, hogyan tovább? Ugyanis jelenleg három lóval dolgozunk. Közülük a legidősebb a 20 éves Havanna, akiről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, de nyilván ő már kora miatt nem lehet Bazsi sporttársa, bár az idei évben az EB-n is látott leugrását rajta gyakorolta be, tehát jó az Öreg a háznál. Havanna jelenleg a klub utánpótlását vezeti be a lovastorna rejtelmeibe.

„Középső” lovunk Bob Herceg Zsiráf, aki egy kisbéri kanca, és ő Janászik Andrea tenyésztő tulajdona, akinek sosem tudjuk eléggé megköszönni, hogy rendelkezésünkre bocsátotta ezt a nagy szívű lovat. Zsiráf mindenre bevethető, számos bemutatón vettünk vele részt, emellett elsősorban az utánpótlás versenylova, de idén az ő hátán nyerte Balázs a kaposvári CVI-t is. Közös döntésünk alapján Zsiráf most pihenőt kap, és mivel egy három hónapos kiscsikó növekszik benne, így a jövő évben biztosan nem számíthatunk majd rá. Hasonlóan jó együttműködésben reménykedünk a továbbiakban, hogy esetleg majd mások is meglátják a lovastornában rejlő lehetőségeket tenyésztőként, tulajdonosként.

Harmadik lovunk az Európa-bajnokságon Tóth Ákos és Somogyi Miklós alatt is látott Fenomén-D, aki Balázst a mindennapi edzések, hazai és néhány külföldi versenyen segítette. Sajnos az ő vágtaminősége jobbára 6 pontos, vagy alacsonyabb értékelést kap, ami azt jelenti, hogy összességében nem kerülhet 7 pont fölé, így az olyan kiemelkedő versenyzők teljesítményét, mint Balázs, már lefelé húzza.

Jelenleg a klubunknál 11 leigazolt versenyző van, így három lóval is szűkösen oldjuk meg az edzéseket, nemhogy majd Zsiráf hazamenetele után.

Nagy vágyunk, hogy jövőre az aacheni felnőtt Európa-bajnokságon Balázs már magyar lóval versenyezhessen, annál is inkább, mivel ide már egy klubtársa, Somogyi Eszter is kvalifikálódott, így kettőjük számára lovat bérelni biztosan nem lenne „kifizetődő”. Ezen a szinten persze jó volna már az edzéseket is külön bontani, hogy egy ilyen szintű lovon már csak 1-2 élversenyző edzzen, így biztosítva több edzésidőt a versenyzőknek, és hosszabb hasznos élettartamot a lónak.

Balázs alkatánál fogva sajnos nagyon behatárolt azoknak a lovaknak a köre, akik szóba jöhetnek. Így mindenképpen minimum 175 cm bottal mért marmagasságú lovat keresünk (de inkább még nagyobbat), ami legalább hét éves lesz jövőre. A kicsit erősebb testalkatú ló lenne ideális, de ennél a magasságnál már ez sem kimondottan fontos. Ami viszont már nagyon lényeges: egészséges legyen és kiemelkedő minőségű vágtával kellene rendelkezzen, valamint fontos még, hogy viszonylag nyugodt állatról legyen szó. Összességében egy kicsit nehézkes díjló, amit mi keresünk.

Mivel az ilyen lovak ára általában egy millió forint fölött van, ezért esélyünk sincs ezek megvásárlására, így csak a hirdetéseket nézegetjük mindig… A neme ideálisan herélt, de mint látható a kanca sem kizárt, sőt korábban sok ménnel, állami ménekkel is versenyeztünk, így ez a megoldás is lehetséges volna.

Most az új projektünk, hogy Balázzsal lovakat képzünk ki voltizslónak, akiket aztán külföldre próbálunk eladni, és reméljük, hogy a képzésért kapott pénzből majd egyszer nekünk is összegyűlik egy jó lóra való… Akin épp most dolgozunk, azt is szívesen látnánk az istállónkban, hiszen tulajdonképpen mindenki más számára tökéletes lenne, egyedül Balázsnak alacsony picit.

És hogy kik a többiek? Balázs mellett még két nemzetközi szintű fiú versenyzőnk van, és ezzel egyedülállóak vagyunk az országban. Tóth Ákos és Somogyi Miklós még a fiatalabb korosztályt képviselik, de Ákos már két Európa-bajnokságon szerepelt a döntőben. Somogyi Eszter senior korú versenyző, ő 2012-ben junior EB 14. helyen végzett, emellett OB ezüstérmes. 2010-ben Bence Balázzsal párosban EB 7.helyen végeztek, 2012-ben pedig OB győztesek voltak. Az ő párosuk is megfelelő ló hiányában nem versenyez már két éve együtt…Fehér Viktória idén mutatkozott be gyermek kategóriában, a kaposvári CVI-n második helyen végzett. Mellettük 6 fiatal versenyez még az LSC színeiben, akik rövidesen majd szintén nemzetközi porondra lépnek.

2014.08.28. Villányi Krisztina
Frissítve: 2022.09.27.

Hozzászólások