Bence Balázs a világ 10. legjobb lovastornásza

A franciaországi Le Mans-ban versenyzett az elmúlt héten a magyar lovastorna válogatott, ahol ezúttal egy helyszínen, egy időben rendezték meg a felnőttek számára a világ-, a juniorok számára pedig az Európa-bajnokságot.

Pakot Anna
Még 42 képünk van a versenyről, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Kölcsön lovakon, hátrányból indultak a magyar versenyzők

Nyolc egyéni versenyző és két páros utazhatott a Boulerie Jump lovasközpontba.

Felnőtt versenyzőink:

  • Bence Balázs (KCM Vaultinghorses Lord)
  • Németh Blanka (First Nobady)
  • Somogyi Eszter (Zakariás)

Juniorok:

  • Király Ákos (Fausto)
  • Somogyi Miklós (Amaretto du Perchet)
  • Tóth Ákos (Amaretto du Perchet)
  • Görgey Zsófia (Everkerry Woody Coffee)
  • Pakot Anna (Everkerry Woody Coffee)

Párosok:

  • Dragán Petra és Semerédy Alexandra (Zakariás) a felnőtteknél
  • Szabó Nikolett és Jakab Liza (Zakariás) a junioroknál

Somogyi Eszter
Még 42 képünk van a versenyről, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Sérülés miatt ezúttal csapat nem képviselte hazánkat, pedig a mezőnyt látva jó eséllyel indultak volna egy előkelő helyezésért.

A nyolc magyar egyéni indulóból hét nem a saját lován versenyzett, hanem szlovák, német, svájci, illetve magyar kölcsön lovakon, mivel legjobb versenyzőinknek otthoni körülmények között nincs olyan minőségű lovuk, amellyel egy ilyen szintű versenyen szerepelhetnének. A kölcsön lovon induló versenyzőknek csak rövid idő áll rendelkezésükre, hogy hozzászokjanak a lóhoz, sok esetben az idegen felszereléshez, így mindenképpen hátrányban vannak azokhoz képest, akik évek óta ugyanazon a lovon tudnak versenyezni és edzeni is.

Szép eredmények a junioroknál

A junioroknál lányainknak nem sikerült a döntőbe jutás, Pakot Anna a döntőközeli 17. (6,853 pont), míg az újonc Görgey Zsófia a 30. helyet (5,997 pont) szerezte meg. Itt a dobogó első három fokán német versenyzők állhattak, a győzelmet Mara Xander (Luigi 198) szerezte meg, az ezüstérem Franziska Peitzmeier (Dorian Grey) nyakába került, míg a bronzot Hannah Steverding (Cyrano 147) vihette haza.

A fiúk között már nagyobb sikerrel jártunk, hiszen rögtön az első napon Király Ákos a második helyre kötelezőzte magát, azonban az első fordulós kűrjében nem találta lovával az összhangot, és így hátrébb csúszott a kilencedik helyre. A döntőben ezen sikerült javítania, olyannyira, hogy a kűrjére itt már a legmagasabb pontszámot kapta a bíráktól. Ezzel összességében az ötödik helyre tudott feljönni (7,243 pont).

Lépésről-lépésre tudott előre jönni, és végül a 12. helyen zárt Somogyi Miklós (6,582 pont), 13.-ként pedig Tóth Ákos (6,494 pont). A győzelmet a német Konstantin Naser szerezte meg (Cyrano 147), a dobogó második fokára a francia Ludo Campion (Ipsos d’Ecotay) állhatott, míg harmadikként a szintén német Leon Hüsgen (Smarti 11) zárt.

Király Ákos
Még 42 képünk van a versenyről, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A junior párosoknál szintén szépen kezdtünk, hiszen Szabó Nikolett és Jakab Liza harmadikként nyitott, de a döntőben végül az ötödik helyet sikerült megszerezniük, ami így is gyönyörű eredmény a 14 éves lányoktól. Itt a győzelmet a német Harwardt-Kögl (Longinus 4) kettős szerezte meg a spanyol Fraser testvérpár (Simbal) előtt, míg a harmadik az osztrák Köpke-Maurer duó lett (Louis Bonheur).

A csapatok versenyében Svájc győzött Németország és Ausztria csapata előtt.

Tóth Ákos
Még 42 képünk van a versenyről, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Bence Balázs 10. élete első felnőtt világbajnokságán

A felnőtt mezőnyben a magyar lányoknak sajnos nem sikerült a döntőbe jutás. Ennek ellenére mindketten jól szerepeltek és magas pontszámmal a középmezőnyben végeztek. Somogyi Eszter a 19. (7,248 pont), Németh Blanka a 20. (7,244 pont) helyen zárt. A győzelmet az osztrák Jasmin Lindner (Dr. Doolittle 5) szerezte meg nagy fölénnyel, az ezüst a német Kristina Boe-höz (Don de la Mar) került, míg a bronzot az olasz Anna Cavallaro (Monaco Franze 4) vihette haza.

A férfi mezőnyben az első felnőtt világbajnokságán szereplő Bence Balázs a kezdetektől tartani tudta 10. helyét, és ezzel könnyedén került a döntőbe, ahol szintén a tizedik helyet szerezte meg (7,526 pont). A győzelmet a mauritiusi Leclezio Lambert (Quiece D’Aunis) szerezte meg a francia Vincent Haennel (Quartz D’Olbiche) és a német Jannis Drewell (Diabolus 3) előtt.

Bence Balázs
Még 42 képünk van a versenyről, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A párosoknál fiatal kettősünk, Dragán Petra és Semerédy Alexandra számára a tisztes helytállás volt a cél, hiszen ők első felnőtt évüket töltik. Az elért 10. hely, és a 6,928 pontos eredmény mindenképpen dicséretes. A győzelmet az osztrák címvédő Lindner-Wacha páros szerezte meg (Dr. Doolittle 5), a német Derks-Kay duó (Holt’s Romeo), és a francia Chevrel testvérpár (Rayo de La Luz) előtt.

A csapatoknál francia győzelem született, az ezüst a németekhez került, míg a bronzot Ausztria vihette haza.

Még 42 képünk van a versenyről, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

2016.08.23. Villányi Krisztina
Fotó: Somogyi Tibor
Frissítve: 2022.09.11.

Hozzászólások