Segíts lovasoktatódnak és ő is megsegít

Egy jó lovasoktató vagy edző felbecsülhetetlen kincs: magyaráz, segít lovad kiképzésében, rávezet, hogyan oldhatod meg a problémákat, motivál és átsegít a nehéz pillanatokon. Igazi csapatmunka ez és Te is sokat tehetsz azért, hogy jól működjön.

1. Mondd el, hogy nálad mi válik be

Hasznos volt, amikor részletesen elmondta, mit csináltál jól a legutóbbi versenyen? Vagy hogy együtt végignéztétek és kielemeztétek az edzésen készített videót? Mindig segít, ha elsüt egy viccet, mielőtt belovagolnál a pályára? Vagy inkább egy kis határozottság és néhány instrukció jönne jól?

Nyugodtan mondd meg oktatódnak, mi az, ami neked a leginkább segít. Ne feledd, ő sem gondolatolvasó, nagyban megkönnyíted tehát a közös munkát, ha elmondod, nálad mi válik be.

2. Csináld meg a házi feladatodat

Ha az edződ kiadja, mit mennyit és hogyan gyakorolj két közös edzés között, azt csináld is meg. Ha azt kéri, hogy memorizálj egy pályát, vagy díjlovas programot, szánd rá az időt a tanulásra. Ha épp azon dolgoztok, hogy jobb pozícióban tartsd a kezed, vagy a csizmád, figyelj oda akkor is, ha egyedül lovagolsz. 

Az edződtől kapott házi feladat elvégzése legyen rutin, és ne keresd a kibúvókat.

3. Sportoló lóháton és a földön is

A lovak és istálló körüli teendők hasznosak, jól megalapozzák az erőnlétedet, de ahhoz koránt sem elég, hogy egy sportolótól elvárt kondíciód legyen. Egy kis kocogás, kardió edzés, jóga, pilates, netán egy kis úszás sosem árt, hasznos és kellemes kiegészítői lehetnek a lovaglásnak.

Fontos, hogy a saját táplálkozásodra is legalább feleannyira figyelj oda, mint lovad takarmányozására.

4. Ne bonyolítsd túl

Ha nagyon fontos neked valami, ha nagyon szeretnéd elérni a kitűzött célt, folyton akörül járnak a gondolataid. Ezért előfordul, hogy akaratlanul is túlbonyolítod a pálya lovaglását, túlaggódod a következő versenyt, agyonelemzed a legutóbbi versenyvideót, és végül megkérdőjelezed az egész eddigi munkádat.

A megoldás az, hogy tudatosan lelassítasz egy kicsit, megnyugszol, és inkább megpróbálsz egyszerűsíteni. Edzés közben csak a legfontosabb kérdéseket tedd fel edződnek, a többi, kevésbé fontosat majd a végén megbeszélitek.

5. Koncentrálj a megoldásra

Ha kihívásokkal nézel szembe, fókuszálj a megoldásra ahelyett, hogy a nehézségek vonnák el a figyelmedet. Ne hagyd, hogy a negatív érzések kerítsenek a hatalmukba. Arra koncentrálj, hogy mitől lehet legközelebb jobb a teljesítményed, hogyan oldhatod meg jobban a problémát. Az edződ segíteni fog, melletted lesz, és közösen megtaláljátok a megoldást.

6. Érkezz felkészülten az edzésre

Legyen bár szó a lovadról, a ló- vagy lovasfelszerelésről, az előre megbeszélt időpontban állj készen arra, hogy megkezdjétek az edzést. Ám nem minden a pontosság és a felszerelés: hagyd magad mögött a munkahelyi vagy iskolai problémákat és koncentrálj a közös munkára.

2016.08.26. Forrás: Horse Network
Frissítve: 2022.07.26.
Fotó: Canva

Hozzászólások