Argentario Summer Cup

Argentario Summer Cup

A Magyar Polo Club fejlődésére jellemző, hogy ahogy véget ért Tabajdon a Summer Cup verseny és kitört a nyári szabadságok ideje, egyszerre három irányba is csapatot tudott küldeni Európába.

A Hazai Lovaspóló Szövetség elnöke, Tombor András a Spanyolországi Sotogrande-n versenyzik. Két magyar csapat is indult az ausztriai Niederwaidenben rendezett versenyen. Míg az olaszországi Argentorio Pólóklubban szintén magyar csapat vett részt egy versenysorozaton.

Az argentrioi versenysorozat a Summer Cup-pal kezdődött, melyet idén a Magyar Polo Clubnak, a Wundelich cég által szponzorált Cassiopeia csapata nyert meg. Erről tudósítunk részletesen.

A csapat tagjai: Dr. Szűcs Róbert, Dr. Ivanics György, Edgardo Llambi, Fernando Ariel Minon

Olaszországban éppen olyan nagy hőség volt, mint Magyarországon, így a csaptok az esti órákban tartották a mérkőzéseiket. A pénteki napon 4:2 arányban győzött a Magyar Póló Club csapata a La Mimosa RCC ellen.

Szombaton Dr. Ivanics György fiát, Leonárdot állította be maga helyett a csapatba, és a magyar csapat még így is győzedelmeskedni tudott a Fashion Polo Team ellen 6,5 : 4 gól aránnyal.

A pólójátékban kevésbé tájékozottak részére a fél gólt érdemes megmagyarázni. A pólójátékosokat játéktudásuk alapján 0-10-ig értékelik. Ahogy az iskolában, aki a legjobb eredményt produkálja az bizonyítványába ötöst kap, a pólóban a legjobb a 10 gólós értékelést. A csapatban szereplő négy játékos eredménye összeadódik és az ellenfélnél is így összeadják a játékosok gól erejét. Ezután kiszámolják mennyi a kettő csapat értékelése közötti a különbség.

(A polo sportot az angolok hozták divatba és a fair play szabály indokolja, hogy mindkét fél kiegyenlített eséllyel indulhasson, ezért amelyik csapatnak kisebb a játékereje, az eleve kap gólelőnyt. Hasonló a galopp sportban is van, amelyik lónak jobb az eredménye, lehet hátrébbról indítani, vagy plusz súlyt viselnie. Persze ennek olyan jelentősége is van, hogy így lehet fogadásokat is kötni, meg jóval érdekesebb is a mérkőzés. Hiszen egy gyengébb csapat eleve esélytelen lenne, így viszont előnyt kap és az erősebb csapatnak küzdenie kell, hogy legyőzze a gól hátránnyal is.

Amennyiben a két csapat között 5 gól a különbség az azt jelenti, hogy akár öt gól előnyt adhat a játék elején a másik csapatnak, amennyiben 6 chukkeres mérkőzésről van szó. Négy chukeres mérkőzéseknél ezt arányosítják, így viszont gyakran tört értékek jöhetnek ki. A tört érték mindig fél gól előnynek számítanak, nincs fel és le kerekítési lehetőség.)

Jelen esetben szombaton Ivanics Leonárd alacsonyabb gólértékelése miatt a Magyar Polo Club csapata fél gól előnnyel indult. 6:4 arányban estek a tényleges gólok. (Ebből 2 gólt viszont Leonard ütött.)

A vasárnapi mérkőzés ezután már döntőnek számított a DUCA csapata ellen. Ez a csapat sem veszített ugyanis mérkőzést. A magyar csapat ekkor már esélyes volt a győzelemre, de három perc alatt a DUCA csapat 3,5 : 0-ra elhúzott. Az történt ugyanis, hogy előbb megérdemelt akció gólt szerzett a DUCA csapat, utána viszont  szabálytalanságot követett el, amit a bíró egyszerűen nem vett észre. 2,5 : 0

(A DUCA játékos a beütésnél nem tartotta be a 30 yardos előírt távolságot, majd ráadásul szemben lovagolt Fernando A. Minon-nal. Ez körülbelül olyan volt, mint mikor a futballban valaki kézzel juttatja be a labdát a kapuba.)

A magyar csapat legeredményesebb játékosa, Feranando A. Minon ezt szóvá tette a bírónál. (Erre mód van a szabályok szerint.) Azonban a bíró nem volt hajlandó elismerni és korrigálni a hibáját. Ezután éles szóváltás történt. (Ami már nem csak szabálytalan, hanem óriási hiba, hiszen a bíró ezt követően a játékos ellen fog ítélkezni feltehetően sorozatban.)

Fernando A. Minon is megkapta a sárga lapot, és félpályás technikai büntetést is hozzá, majd miután még ekkor sem higgadt le, 60 yardos büntetést kapott a magyar csapat. 3,5 : 0 – ezzel elúszott szinte minden remény a győzelemre pillanatok alatt.

Szerencsére a következő chukerre sikerült lehiggadnia a kedélyeknek és a magyar csapat ekkor tudta igazából megmutatni az erejét, tudását. A DUCA csapat ellen keményen védekezett és csak 1 további gólt kaptak a következő 3 chukkerben, míg a magyarok szépen kezdték gyarapítani a góljaik számát.

Szűcs dr. hátul védekezett, Ivanics dr. ráállt a DUCA csapat legerősebb játékosának a megzavarására, E. Llambi mindenhol ott volt és segített, Fernando A. Minon pedig szórta a gólokat. A póló csapatjáték és pontosan ez kell, hogy mindenki precízen tegye a dolgát a győzelem érdekében.

Az utolsó chukkerben már a DUCA csapat volt „hangos” és ideges a végeredmény pedig (talán pontosan ezért)  4,5 : 5-re alakult a Magyar Polo Club javára.

Ez pedig nagy diadal, ugyanis magyar pólócsapat utoljára a II. Világháború előtt tudott győzni idegenben olasz csapat ellen. Most viszont 3 csapatot is legyőzve kupát nyert.

2013.08.08.
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.06.

Hozzászólások