Nomádok legjobbjai a magyar lovasíjászok

Sikerrel szerepeltek a magyarok második alkalommal megrendezett Nomád Világjátékokon Kirgizisztánban. Lovasíjász számban családi győzelem született, Vermes István aranyérmes lett, míg fia bronzéremmel gazdagodott.

Egy aranyérmet és öt bronzérmet szerezve sikerrel szerepeltek a magyar versenyzők a Nomád Világjátékokon Kirgizisztánban.

Az Isszik-tó partján, valamint a Kircsin-völgyben rendezett, a nomád sportok olimpiájaként emlegetett megmérettetésen a házigazdák mellett 53 ország küldöttei vettek részt.

A rendezvényre 28 fős magyar delegáció utazott a közép-ázsiai országba, köztük egy 13 fős sportolói csapat, amelynek tagjai az alábbi hét sportágban  mérték össze tudásukat és erejüket más nemzetek képviselőivel:

  • lovasíjászat
  • tradicionális íjászat
  • íjász távlövés
  • lovas birkózás
  • kirgiz birkózás
  • övbirkózás
  • bothúzás

A magyar csapat kis létszáma ellenére (hiszen Közép-Ázsia országai száz főt meghaladó delegációkkal érkeztek) kiemelt sikereket ért el: az egyik legfontosabb nomád sportban, a lovasíjászatban magyar győzelem született Vermes István jóvoltából, a bronzérmes pedig a győztes fia, Vermes Balázs lett.

Apa és fia a dobogón. Még 10 képünk van a kirgizisztáni Nomád Világjátékokról.
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Tradicionális íjász távlövésben Szabó József harmadik lett, míg kirgiz birkózásban Hagyó Gábor és Tóth Róbert, bothúzásban Juhász Dominik szerzett bronzérmet. Szlovákia képviseletében is főleg felvidéki magyar hagyományőrzők versenyeztek, akik három érmet is szereztek.

Az esemény megnyitóján a Magyar-Turán Szövetség lovasharc válogatottja is bemutatót tartott. A Nomád Világjátékokat legközelebb 2018-ban rendezik meg.

2016.09.19. Forrás: MTI
Fotó: Magyar-Turán Szövetség

Hozzászólások