Lovasíjász hírek

Tavaszi lovasíjász hírek

A Kassai-völgy a tavasszal együtt kezd éledezni, és a közelmúltban első nyílt napjukat is megtartották az évadnyitó versennyel együtt.

Kassai Lajosra mozgalmas időszak vár, mivel a hazai és nemzetközi kapcsolatai is sok elfoglaltsággal járnak. A völgybe számos külföldi érkezik, többek között kazah vendégeket is várnak.
A Kassai-völgy a tavasszal együtt kezd éledezni, és a közelmúltban első nyílt napjukat is megtartották az évadnyitó versennyel együtt. A völgybe érkező török és mongol vendégek megtekintették Kassai Lajos és tanítványai a lovasíjász bemutatóját. A mongol delegációban az ottani lovasíjászat négyszeres bajnoka is megjelent.

A csapat Európa-bajnoki címet is megszerezték a csabaiak

Történelmi környezetben, a gyulai várkertben, remek időben zajlott a HDH-IAA történelmi íjász Európa-bajnokság.

Nagy fába vágta a fejszéjét a Kerecsényi László Íjász Egyesület: a HDH-IAA történelmi íjász Európa-bajnokság házigazdájának szerepét vállalták fel. Történelmi helyszínen, a várkertben gyönyörű, napsütéses időben három napig tartott a bajnokság, amelyre hét országból 157 versenyző érkezett. Öt békéscsabai és két gyulai aranyérem a Békés megyei termés.

Lovász Tamás ezúttal egyik versenyszámba sem nevezett be, a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület sportolója a szervezésben vállalt szerepet, emellett az Európa-bajnokság főbírói tisztét is ellátta.

“Először rendeztünk ilyen nagy versenyt, amely elsőre igen nagy kihívásnak tűnt, de úgy érzem, jól megoldottuk a feladatot” mondta Lovász Tamás. “A külföldi íjászoktól is jók voltak a visszajelzések, Olaszországból, Portugáliából és Ausztriából is jelentkeztek és meghívtak az ottani versenyekre. Sajnálom, hogy az irániak nem indulhattak, vízumproblémák miatt nem értek ide Gyulára.”

“Izgalmas döntőkön vagyunk túl, a remek egyéni eredményeknek köszönhetően Békés megyében, csapatunknál maradt a csapat Európa-bajnoki cím, amire nagyon büszkék vagyunk” mondta Fabulya Attila, a Csaba Lovas Íjász Kör elnöke. “Azok nyerhettek, akik a legfelkészültebbek voltak, s a három nap során a legjobban koncentráltak.”

“Nagyon boldog vagyok, hiszen nagyon fárasztó három nap után sikerült megnyernem életem első Európa-bajnokságát” nyilatkozta a pusztai íjban győztes békéscsabai Fabulyáné Kovács Tímea. “Minden nap a három dimenziós vadászban, a lőlaposban és az ügyességi számban kellett teljesíteni a huszonegy célos versenyt; majd szombat délután következtek a döntők. Itt akár az utolsó helyen bekerült íjász is nyerhetett volna. A legjobban a vadásszal kínlódtam meg, ugyanis a szememet leginkább a kiscélok vonzzák, az állatalakokon nincs elütő cél.”

A Csaba Lovas Íjász Kör Európa-bajnokai.
Női: Pusztai íj: Fabulyáné Kovács Tímea.
Férfi: Szenior pusztai íj: Bagdi Ferenc, szenior hosszú íj: Bagdi Zoltán, természetes íj: Víg József
Csapat, Európa-bajnok: Csaba Lovas Íjász Kör (Fabulyáné Kovács Tímea, Bagdi Ferenc, Bagdi Zoltán, Víg József, Opauszki Zoltán, Prókai Sándor, Perei Károly, Fabulya Attila, Sajben Mihály), európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági hagyományos: Sajben Mihály.

A gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület eredményei:
Női, felnőtt. Reflex: 1. Sotus Gizella.
Fiúk, ifjúsági reflex: 1. Geszner Dávid. Gyermek, hagyományos: 2. Zvolenszki Richárd.

2013.04.25.


II. Jordániai Nemzetközi Lovasíjász Verseny – Al Faris

2012. május 23-26.

A 2012-es Jordániában megrendezett lovasíjász világbajnokságot Kassai Lajos nyerte.

20 országból összesen 48 versenyző állt a rajthoz.
Az első helyezést II. Abdullah jordán király fia Hussein Herceg adta át személyesen Kassai Lajosnak.

A résztvevő országok: Magyarország, Jordánia, Kína, Anglia, Franciaország, Németország, Irán, Japán, Korea, Luxemburg, Malajzia, Lengyelország, Románia, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, USA, Brazília.


A Nagy Falon innen és túl

Kína- útibeszámoló 2012

Az emberiség két nagy kultúrát hozott létre: a keletit és a nyugatit. Míg nyugat kifelé, az anyagi világ felé fordult, addig kelet befelé, önmaga középpontja felé. Nyugat távcsövet épített és mikroszkópot, hogy lássa a legnagyobbat és a legkisebbet. Kelet pedig a megvilágosodást kereste, a lélek rejtelmeit.

Magyarnak születtem, európainak, gondolkodásmódom nyugati, de lelkem keletre húz. Sem a lovas, sem az íjász sportokban nem találtam meg a helyem. Én nem a célt akarom eltalálni, hanem minden lövéssel önmagam középpontjához akarok közelebb kerülni. Én nem lovas versenyt akarok nyerni, hanem társra találni a lóban, aki visszavezet a természetbe, a természetességbe.

Egy a gyerekkoromban éledő, egyre erősödő vágy sodort a lovasíjászat felé. Nem tudom, hogy én találtam meg a lovasíjászatot vagy a lovasíjászat talált meg engem, de úgy egymásba gabalyodtunk, hogy csak a halál tud szétválasztani minket. Ennek a csodálatos harcművészetnek köszönhetem, hogy bejárhattam legbensőbb világom rejtett zugait és körbe utazhattam a földet. Makacsul ragaszkodom ahhoz, hogy az embernek egész életén át munkálkodnia kell azon, hogy ha egy lépést tesz a külvilág megismerése felé, tegyen meg ugyanekkora erőfeszítést belső világa feltárása felé is.

Negyvennyolc órája voltam talpon elindulásomtól, mire befejeztem a másnapi bemutatóra szánt ló felkészítését. A repülőút, az időeltolódás, az éghajlatbeli és a kulturális különbség hatásai maguk után vonták a fáradtság első jeleit. Miután a külvilágban helyükre kerültek a dolgok és már látszódtak a másnapi bemutató körvonalai, mielőtt álomra hajtottam a fejem, végiggondoltam kínai tevékenységem lelki aspektusait is.

Hagyjuk el azt, amik vagyunk és váljunk azzá, amik lehetnénk, azonosuljunk teljesen azzal, amit csinálunk, legyünk önfeledtek. Így válhatunk közvetítővé, alkalmassá arra, hogy a szellem rajtunk keresztül találjon utat a fizikai világba.

“Turulsólyom szárnya rebben,
Forró szellő a hűvösben”

Én nem egy sportot hoztam Kínába, hanem őseim szellemi lenyomatát, és fogalmam sincs, hogy milyen spirituális következményei lesznek tevékenységemnek. Közvetítője lenni annak az erőnek, amivel szemben a Nagy Falat emelték, rendkívüli alázatra kötelez.
Nekem itt nem diadalt kell aratnom, hanem vezekelni. Józan fejjel és nyílt szívvel állok a feladat elé, tetteimet pedig a jó szándék vezérli. Az ősök pedig majd megítélnek.

A feladatra nyilvánvalóan alkalmatlan lovak a bemutatóra a társaimmá váltak, nyilaimat pedig mintha egy láthatatlan szellő terelte volna a célba. Így repült el két hét ebben a felfoghatatlanul nagy, állandóan nyüzsgő, meghatározhatatlan elvek szerint működő csodálatos országban. Úgy fogadták a lovasíjászatot, mintha már régen erre vártak volna.

A bemutatók után beszélgetésekre került sor, majd egy drámai ponton felcsattant a – ”Mi a véleményed Kínáról?“- kérdés. A mérleg a nagyon tetszik felszínes és udvarias és a kicsit hosszabb és őszinte válasz között billegett, és az utóbbinál állt meg. Nekem úgy tűnik, mintha egész Kína egy óriási gyártelep lenne, és olyan mértékben nyugatiasodik, hogy ha nem a mandulavágású szemeikkel néznének rám, nem tudnám, hogy keleten vagyok. Örömmel látom, hogy a nyugati lovassportok ilyen robbanásszerűen törnek előre, de legalább ekkora erővel kéne a saját gyökereiket is kutatni. Ötezer éves múlttal a hátuk mögött van mihez nyúlni. Ha az anyagi javak oltárán feláldozzák kultúrájukat, lehet, hogy anyagilag meggazdagodnak, de lelkileg el fognak szegényedni. Egy rövid ideig döbbent csend, majd kirobbanó taps. Az a képességem, hogy egy pillanat alatt tudok életre szóló barátokat és ellenségeket szerezni magamnak, Kínában sem hagyott cserben. A tiszta cselekvés és az őszinte beszéd megnyitotta előttem vendéglátóim szívét. Több tiszteletet és szeretetet kaptam, mint nyugati bemutatóim alatt együttvéve.

A világon mindenki tudja, hogy mi, magyarok keletről jöttünk, csak mi feledkezünk meg róla. Miközben a nyugat tekintetét lessük, elveszítjük a kelet barátságát. Nagy átéléssel tudtam a kínaiakat arra bíztatni, hogy ne fordítsanak hátat saját kultúrájuknak, hiszen nekünk, magyaroknak ebben igazán nagy tapasztalatunk van. Több mint 8500 km-t utaztam repülővel, vonattal, autóval, öt nagyvárosban tartottam előadásokat és bemutatókat.

Találkoztam az íjászszövetség és a lovas szövetség képviselőivel, lovas bázis tulajdonosokkal, lótartókkal, lótenyésztőkkel. A két hét kevés volt ahhoz, hogy hozzászokjak az ottani léptékekhez. Ha internetes fórumról beszéltünk, akkor ott a nézettség tízmilliós. Ha beruházásokról volt szó, milliárdok röpködtek. Találkoztam olyan lótenyésztővel, akinek hatezer lóból álló ménese van. Mindenki előre tekint, és úgy érzi, a fejlődésnek nincsenek korlátai, minden beruházás zöld utat kap és minden rendezvény támogatást.

Látogatásom igazi érdeme, hogy hallgatóságom érdeklődését fel tudtam kelteni saját kultúrája iránt és ehhez példát is tudtam nyújtani. Mellékterméke pedig, hogy tavasszal egy harmincfős csoport látogat a völgybe, egy részük itt is marad tanulni. Ősszel pedig magyar lovas hagyományőrzők egy szélesebb táborát várják Kína legnagyobb lovas rendezvényére. Tanulni szeretnének, és ha ezt a vágyukat ki tudják elégíteni Magyarországon, itt maradnak. Ha nem, úgy mennek tovább, mint az a gyorsvonat, amivel a Sanghaj és Hangzhou közötti távolságot megtettem (300km/h-val).

Kaposmérő, 2012. március 05.

Kassai Lajos


Kassai Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja

Kassai Lajos lovasíjász mester, íjkészítő 2012. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kitüntetésben részesült, mostantól a Magyar Kultúra Lovagja. A kitüntető címre a Rendőrtábornokok Egyesülete terjesztette fel, mert látogatásuk alkalmával, 2011. október 8-án a Kassai völgyben személyesen is meggyőződhettek Lajos mérhetetlen elkötelezettségéről, lelkesedéséről és az ősmagyar kultúra iránti szeretetéről. A lovagi címet olyan emberek kaphatják, akik sokat tesznek a magyar kultúra ápolásáért, ingyenesen végzett lovagias tetteikkel is hozzájárulnak egy-egy kulturális terület megőrzéséhez, újjáélesztéséhez, ápolásához.

Egyesületünk közgyűlése határozatban is elismert Kassai Lajos több, mint negyed százados önzetlen kultúramentő misszióját, mindazt a tevékenységet, amit a kulturális életben egyedülálló módon tett, egész életét ennek rendelve alá. Megcselekedte a X. századi őseredeti magyar lovasíjászat újjáélesztését, továbbfejlesztését és átmentését a magyar kultúrából, hagyományőrzésből az egyetemes emberi kultúrába. Munkássága megismerhető a honlapjáról, de még inkább megtapasztalható személyesen Kaposmérőn, a Kassai völgyben.

Kívánjuk, hogy a lovagi cím sarkalja Őt további hazai és nemzetközi eredményekre, és hogy a Kassai-féle lovasíjászat még ez évben a magyar szellemi kulturális örökségünk jegyzékére is felkerülhessen. Szívből gratulálunk!

Tisztelettel:
Kopasz Árpád nyá. r. dandártábornok, a Rendőrtábornokok Egyesületének tagja


Kassai Lajos bemutatója volt a megnyitó szám a Visegrádi Palotajátékokon

Véget ért a 27. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok rendezvénysorozata. Az idei évben csütörtöktől vasárnapig tartottak a játékok, ahol Kassai Lajos bemutatója volt a megnyitó szám.
A lovasíjászat csak egy része volt a bemutatónak, mert a lóról leszállva jobb kézzel és bal kézzel is lőtt, minden lövés előtt növelve a  távolságot, míg végül a lelátó legtetejéről lőtte a célba az utolsó nyílvesszőt. Majd a tanítványok is beszálltak a műsorba, gyorslövéssel, korong lövéssel, mely számokban a mester is részt vett.

A lovagi tornák mellett solymász bemutatót, íjász bemutatót, a Csallóközi lovasíjászok bemutatóját Bíró Gábor vezetésével, valamint a Visegrádi Szent György Lovagrend apródjainak bemutatóját is láthatták az érdeklődők.

T.G


III. Lovasíjász Világtalálkozó

Hatalmas siker volt az idei világtalálkozó, amit most már minden évben megrendeznek. A Kaposvár főutcáján tartott felvonuláson pénteken, július 1-én, majd pedig Kaposmérőben július 2-án, a bemutatókon 50 ló és 180 lovasíjász vett részt.

Kaposmérő immáron a lovasíjászat világközpontja, ahová a világ lovasíjászai évente legalább egyszer elzarándokolnak. Az összejövetel célja, hogy mintegy nagy családként együtt dolgozzanak a lovasíjászatért, majd egy kis közös ünnepséggel koronázzák meg a négynapos összejövetelt.

A csütörtöki megérkezés sajnos nem volt felhőtlen, hiszen hatalmas záporok nehezítették a jurták és sátrak felállítását. A nehézség senki kedvét nem szegte, a kánok és törzsfők vezetése alatt hamar létrejöttek a táborok, estére álltak a jurták, elkerítették a lovakat, ellenőrizték a felszereléseiket a másnapi bemutatókra.

Pénteken a csapatok közös hadgyakorlaton vettek részt. A csatatéren emberalakos ellenséggel kellett megküzdeniük, záporozó nyilak százai változtatták sündisznóvá a célokat. A gyakorlaton kiválóan mozogtak együtt a csapatok. Kora délután sürgő készülődés lett úrrá a magyar és külföldi lovasíjász táborokon, megkezdődött a felkészülés az esti felvonulásra. Négy órakor elindultak a lovak Kaposvárra. Nagyon fegyelmezetten vonultak át a somogyi erdőkön és mezőkön, Kaposvár határában pedig pontban 5 órakor találkoztak a menetet segítő lovasrendőrökkel. Este 6 órára megérkeztek a 14 km-es út végén Kaposvárra, a Corso mögötti parkolóba. Este 7 órakor megkezdődött a kánságok és törzsek bevonulása a főtérre. A legszebb csapat idén egy vándordíjat kapott, egy különleges, szaruból készült íjat, amit Schmitt Pál ajándékozott Kassai Lajosnak. A szép fegyvert a kirgiz elnök adta az államfőnek, egy évig pedig a Horváth Kánság birtokában lesz.
A felvonulás végeztével gyors átöltözés, átnyergelés, és visszaindult a csapat a Völgybe. Este 10 óra előtt szerencsésen hazaértek a lovasok.

Szombat reggel újabb eseményre készülődtek, a nagyszabású bemutatókra, amikre a Kassai-völgyben, a kinti lovardában került sor. Nagyon színes volt és változatos, tetszést arattak a bemutatók, amire több százan eljöttek, megtelítve a lovarda lelátóját. Már a bemutatók előtt is, és azok után kézművesek és árusok várták az érdeklődőket, kerámiákkal, csontfaragásokkal, ezüst ékszerekkel, fegyverekkel, kiegészítőkkel, vagy aki akart, akár íjat és hozzá való vesszőket is vásárolhatott. A szomjazók pedig finom borokat kóstolhattak a rendezvényen.
Délutánra elszállingózott a vendégsereg, és csak a lovasíjászok birtokolták ismét a Völgyet. Készültek az esti elegáns vacsorára és a főzőversenyre, ahol több kategóriában keltek versenyre különleges finomságokkal. Külön díjazták a leveseket, pörkölteket és a vegyes kategóriában készült ételeket, illetve két különdíj is gazdára, azaz főzőre – szakácsra vagy szakácsnőre talált. A zsűri szerepét Cey-Bert Róbert látta el. A vacsora után táncház kezdődött, aztán meglepetés bemutatót tartottak a Kassai iskola tanítványai. Az akrobatikus elemekkel kiegészített íjászbemutató nagyon jó hangulatot teremtett, ez pedig végig megmaradt az este folyamán.

Vasárnap elkezdték összepakolni a táborokat. Elindultak a lószállítók, lebontották a jurtákat, sátrakat, és egyéni ütemben elhagyták a völgyet a csapatok. Amikor teljesen kiürültek a táborhelyek, és az ember végigtekintett rajtuk, ha nem tudja, hogy ott előtte emberek voltak, tüzek égtek, jurták álltak, lovak legeltek, akkor nem is jött volna rá, mert olyan rendben távoztak, hogy nyomot sem hagytak maguk után.
Akik maradtak, egy újabb edzésen, ismét egy csatában vehettek részt 10 órától a csatatéren berendezett pályán, ahol a jobb és balkezes lovasíjászok is célt találtak. A hadgyakorlatot egy ebéd zárta délben, és így ért véget ez a nagyszerű hagyomány Kaposváron illetve Kaposmérőn, a 3. Lovasíjász Világtalálkozó.

Mindenkit várunk jövőre is, július első szombatján!

Résztvevők voltak:
Kassai kánság – Kaposmérő
Horváth kánság – Kisújszállás
Bíró kánság – Nagyudvarnok
Varga törzs – Komárom
Vermes törzs – Gúta
Sereghy törzs – Komárom
Endzsel törzs – Sóskút
Brázik törzs – Szomód
Bodnár törzs – Debrecen
Szmrecsányi törzs – Barnag
Nagy törzs – Székesfehérvár
Delle törzs – Bigfork, Montana, USA
Borsos törzs – Pemberton, B. C., Kanada
Fischnaller törzs – Neubau, Ausztria
Arnt-Jonny Alme – Norvégia
Dr. Zámola Ferenc – Csehország
Guo Lei – Kína
Denis Stefan – Románia

T.G.


Hagyományőrző íjásznap

2011. június 9-én Kassai Lajos, lovasíjász világbajnok, a budapesti I. kerületi általános iskoláknak tartott bemutatót és rendhagyó történelemórát a köztársasági elnöki hivatal meghívására. Ebből az alkalomból Schmitt Pál köztársasági elnök megajándékozta egy szaruból készült nomád íjjal.


Új szakág lehet a lovasíjászat

2011. január 8-án Kassai Lajos kaposmérői birtokán gyűltek össze  lovaséletünk vezetői, ahol bejelentették, hogy előterjesztik a lovasíjászatot, hogy hivatalos szakágként megjelenjen Magyarországon és a Nemzetközi Lovas Szövetségnél. 


Felvételt hirdet a Kassai Lovasíjász Iskola

Az edzéseket Kassai Lajos, a modern kori lovasíjászat megteremtője, 4-szeres Guiness világrekorder vezeti. A világ 14 országában vannak iskolái, ezek központja a Kassai Völgy. Ez egy 15 ha-os, változatos domborzatú terület, ahol 12 speciálisan a lovasíjászatra képzett ló él, ősi szabadtartásban, őshonos egyéb magyar állatokkal együtt (bivalyok, szürkemarhák és mangalicák). Az edzések zavartalanságát bármilyen időjárási körülmények között fedett lovarda és fedett lovasíjászpálya biztosítja.

Mi az a lovasíjászat? Őseink harcmodorán alapuló harcművészet, melynek gyakorlói vágtató ló hátáról adnak le gyors és pontos lövéseket íjjal és nyíllal.

Hogyan lehet betekinteni a képzésbe, az edzésekbe? A legteljesebb képet a Völgyben zajló edzésmunkáról, az iskola képzési rendszeréről és szellemiségéről a nyílt napok alkalmával lehet megszerezni. Nyílt nap minden hónap első szombatján van, a bemutató 11 órától 13 óráig tart.

Hogyan, és hány éves kortól lehet bekerülni az iskolába? Az edzések megkezdésének nincs korhatára, de az iskolába csak felvételi vizsga teljesítésével lehet bekerülni. Amennyiben a jelentkező képességei és készségei megfelelőek látogathatja az edzéseket. Nem szükséges lovas tudás és íjásztudás, mert annak megszerzése itt biztosított.

Mikor, és hol vannak az edzések? Minden szerdán 17 órától 19 óráig és minden szombaton 8 órától 12 óráig.

Hol érdeklődhetek? Hétköznap 08:00-tól 15:00-ig.
– Személyesen: 7521 Kaposmérő, Rákóczi u. 122.
– Telefonon: 82/477-061
– e-mail: kassai@lovasijaszat.hu
– web: www.kassai-lovasijaszat.hu


 2010. július 03. II. Lovasíjász Világtalálkozó

II. Lovasíjász Világtalálkozó 14 ország részvételével.
A résztvevők csütörtökön érkeztek meg a Kassai-völgybe.

A pénteki nap eseményei (2010. július 02.)
– Reggel 7. 00 alaki, – formagyakorlatok a szabadtéri lovardában.
– 8. 00 órakor terepíjász verseny.
– 17. 00 – kor elindult a 60 lovas Kaposmérőből Kaposvárra, majd a Corso áruház parkolójában rövid pihenést követően csapatokká rendeződtek.
– 19. 00 – kor megkezdődött a lovasok felvonulása  Kaposvár Sétálóutcáján.
– 19. 30- kor ünnepélyes zászlós felvonulás, himnusz Kaposvár Főterén. Ezt követte Kaposvár polgármesterének, Szita Károlynak megnyitóbeszéde, majd a 14 nemzet képviselőinek nemzeti himnuszuk kíséretében történő bevonulása a Főtérre. Ezután a törzsek bevonulása a Visegrádi Szent György Lovagrend dobosai kíséretében. Ezt követte a nézők szavazatai által legjobbnak ítélt csapat kihirdetése. Az eredményhirdetés után Kaposvár Főterén a Hollóének együttes középkori zenei koncertjére került sor. A koncert megkezdésekor elkezdődött a  csapatok ünnepélyes kivonulása, a lovasok visszatértek a Kassai-völgybe.

A szombati nap eseményei (2010. július 03.)
– Délelőtt 11. 00 a világon egyedülálló, több mint 100 lovasíjászból álló bemutató-sorozatra került sor. A világ legjobb lovasíjászai egymást követően tartottak bemutatókat őseink harcmodorából. Országok: Magyarország, Németország, Amerika Egyesült Államok, Ausztria, Kanada, Új-Zéland, Norvégia, Kína, Görögország, Bulgária, Csehország, Svájc, Ausztrália, Spanyolország.

A Kassai Lovasíjász Iskola magyar egyesületei:
– Kassai Lajos – Kaposmérő – Somogy megye
– Horváth György – Kisújszállás- Jász-Nagykun-Szolnok megye
– Bíró Gábor – Nagyudvarnok, Felvidék
– Varga Sándor – Komárom, Felvidék
– Vermes István – Gúta, Felvidék
– Sereghy Zoltán – Komárom, Felvidék.
– Endzsel Zsolt – Sóskút – Pest megye
– Brázik Csaba – Szomód – Komárom-Esztergom megye
– Bodnár István – Debrecen – Hajdú-Bihar megye
– Szmrecsányi Márton – Barnag – Veszprém megye

A Kassai Lovasíjász Iskola nemzetközi képviselői:
Magyarország –Bíró Gábor – Nagyudvarnok
– Németország – Pettra Engelaender – Sünna
– Amerika Egyesült Államok – Todd Delle – Bigfork, Montana
– Ausztria – Johannes Fischnaller – Neubau
– Kanada -Borsos Róbert – Pemberton B.C.
– Új-Zéland –Schreiner  Róbert– Auckland
– Norvégia – Arnt-Jonny Alme – Jarbu
– Kína – Guo Lei – Henan Prov.
– Görögország – Aristotelis Kalentzis – Atén
– Bulgária – Vladimir Mustakerski – Szófia
– Csehország – Zámola Ferenc – Prága
– Svájc – Michael Koller – Madulain
– Ausztrália -Paul Jeffrey – Brisbane
– Spanyolország – Francisco Lopez Maeso – Cordoba & Girona

 

Frissítve: 2024.01.30.
Fotó: Canva

 

 

Hozzászólások