Lovas Világjátékok – Beszámoló a tizenharmadik napról

Lovas Világjátékok –
Beszámoló a tizenharmadik napról

2010.10.07. – Nem csak az időjárás, de a hangulat is felforrósodott az Alltech FEI Lovas Világjátékok 13. napján, hiszen a szakágak között utolsóként kezdetét vette a Fogathajtó Világbajnokság is. A Világjátékokra ezen a napon 27.419 érdeklődő látogatott el.

A díjhajtás első napján Hollandia az első, az USA a második és Németország a harmadik helyezett. Az amerikai Chester Weber és a holland Ijsbrand Chardon is kiváló teljesítményt nyújtottak, és a fogathajtásban igencsak szokatlanul mindketten egyaránt 35,97 ponttal osztoznak az elsőségen, Theo Timmerman pedig harmadik. A mezőny másik fele pénteken mutatja majd be programját.

A para-díjlovaglás a még hátralévő kategóriák egyéni megmérettetéseivel folytatódott, illetve végéhez ért a csapatverseny. Az aranyat az angolok, az ezüstöt a németek, a bronzérmet pedig a dánok vihették haza.

Az Ia kategóriában három angol versenyző állhatott a dobogóra: Sophie Christiansen lett az első, második Anne Dunham, míg a harmadik helyezést Emma Sheardown szerezte meg.

Taroltak az angolok az Ib kategóriában is, ahol Lee Pearson az első, Ricky Balshaw a második helyezést szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára a norvég Jens Lasse Dokkan állhatott fel.

A II kategóriában a holland Petra Van De Sande kapta az aranyat, a német a Britta Napel-é az ezüst, és a dán Caroline Cecilie Nielsen-é a bronz.

A lovastorna világbajnokság csütörtökön az egyéni kűrökkel folytatódott. A férfi és a női kategória legjobb 15-15 indulója mutathatja majd be technikai kűrjét.
A férfiak között svájci Patric Looser-é, a női mezőnyben pedig a német Simone Wiegele-é volt a nap legmagasabb pontszámmal értékelt teljesítménye.

Ijsbrand Chardon és Chester Weber megosztott első helye

A díjhajtás első napjával megkezdődött a Négyesfogathajtó Világbajnokság Kentuckyban, az Alltech FEI Lovas Világjátékokon. Az indulók között ott vannak a szakág legnagyobbjai.

A holland Ijsbrand Chardon másodikként hajtott a pályára fogatával, teljesítményét a bírók 35,97 ponttal jutalmazták. Utolsó előttiként az amerikai Chester Weber mutatta be programját, mellyel szintén 35,97 pontot ért el, így Ijsbrand Chardonnal kell osztoznia az első helyen.

Chardon szakágának egyik legendája. 21 alkalommal volt holland bajnok, a Világjátékokon négy alkalommal nyert érmet. Weber nyolc egymást követő amerikai bajnokságot nyert, és tagja volt az ezüstérmes csapatnak a Jerezi Világjátékok alkalmával.

„Jól mentek a lovak, jó volt a talaj. Lépésben volt egy kis hibánk, de hát ilyen a verseny” mondta Chardon a verseny után. „Jók a lovaim. Hetente háromszor lovagoljuk őket, ez nagyon fontos része az edzésüknek. Nagyon elégedett vagyok a díjhajtással és várom a maratont. A pálya nagyon technikás és hosszú, hosszú vágtaszakaszokkal. Érdekes küzdelemnek nézünk elébe.”

„Ijsbrand nagyon jól, harmonikusan, rizikómentesen hajtott, ami meg is hozta a gyümölcsét” mondta Weber. „A szövetségi kapitánnyal együtt hoztuk azt a döntést korábban, hogy idén nyáron csak itthon versenyzem és nem leszek ott a jelentősebb Európai versenyeken sem. Nagyon kíváncsi voltam a díjhajtásra. A nyújtott ügetést különösen szépen sikerült bemutatnunk. A lovaim fantasztikusan mozogtak, „felébredtek” az arénában. Jó formában vannak és elégedett vagyok velük. Nagyon jó volt a talaj, locsolták, így jobban megfogja a kocsit és a lovakat. A maraton nem lesz egyszerű, sok benne a donbra fel–dombról le szakasz. Azok a csapatok kerülhetnek ki győztesen, ahol a lovak még a pálya végére sem fáradnak el.”

A díjhajtás első napja után a harmadik helyen a holland Theo Timmermann áll 40,19 ponttal. Timmermann nagyon fiatal fogattal érkezett a Világjátékokra: legidősebb lova 9 éves, a négyből kettővel pedig kevesebb, mint egy éve dolgozik együtt. „Nagyon elégedett vagyok a lovaimmal és kíváncsian várom a holnapi eredményeket” mondta Timmermann.

A csapatversenyt Hollandia vezeti 76,16-tal, második az amerikai csapt 87,94-gyel, harmadik Németország 103,04-gyel.

Az angoloké az arany para-díjlovaglásban

Az angol csapat szinte mindent vitt a para-díjlovaglásban, összesen hét érmet sikerült begyűjteniük: csapat arany, három egyéni érem Ia, egyéni arany és ezüst Ib kategóriában, Sophie Wells aranyérme IV kategóriában.

A 22 éves Sophie Christiansen Ia kategóriában elért 76,1%-os teljesítménye döntő jelentőségű volt a csapat számára. „Ez a legmagasabb pontszám, amit valaha elértem egyéni versenyzőként, annyira csodálatos!”

Anne Dunham 73,2%-kal a második, Emma Sheardown 71,9%-kal a harmadik helyet szerezte meg.

„Nagyon elégedett vagyok” mondta a 61 éves Dunham. „Nagyon jól sikerült a programom. A lovam sokkal jobban ment ma, mint korábban, szabadabban mozgott, jobban ment előre.”

„Nagyon boldog vagyok. Ez az első ilyen versenyem, minden annyira fantasztikus” mondta a 25 éves Sheardown.

Az Ib-ben versenyző Lee Pearson Gentleman nyergében 76,435-ös eredménnyel nyerte kategóriáját, míg a második helyezett honfitársa, Ricky Belshaw lett (72,870). A 12 éve csapatban versenyző Pearson maga is meglepődött, mennyire ideges volt. „Lehet, hogy azért, mert 10 perccel rövidebb volt a bemelegítés, mint kellett volna.”

Dunham, Pearson, Christiansen és a II kategóriában versenyző Jo Pitt járultak hozzá pontjaikkal (395,456) az angol csapat győzelméhez. 390,227-tel a németeké az ezüst, Dániáé a bronz (418,389). Hollandia 417,480-al éppen csak lecsúszott a dobogóról.

Wiegele és Looser, valamint a lovastorna új mércéje

A lovastorna egyéni kűrjeivel folytatódott a verseny, a legjobb 15 férfi és 15 női versenyző juthatott tovább, hogy bemutassa technikai kűrjét.

A nők között a német Simone Wiegele, a 2006-os győztes csapat tagja, míg a férfiaknál a svájci Patrick Looser áll a lista élén.

A csütörtöki kűrökhöz – melyek maximum 60 másodperc hosszúak lehettek – a versenyzők maguk választottak zenét.

A 24 éves Wiegele, aki a szerdai kötelezők után a második helyen állt, bevallása szerint elég ideges volt programja elején. „Az elején kicsit furcsa volt az egész: a rengeteg ember, a fantasztikus hangulat és a hatalmas aréna.” Lova, a 12 éves Arkansas kiváló egyenletes vágtájával sokat segített a versenyzőnek. Wiegele így összesen 8,344 ponttal áll a lista élén.

A női mezőny második helyezettje jelenleg az angol Joanne Eccles 8,274 ponttal. Őt a német Antje Hill (8.121), az osztrák Christa Kristofics-Binder (8.050) és az amerikai Mary McCormick (8.050) követik.

A férfiak versenyében a 26 éves Looser asztronautaként, NASA űrruhában, ezüst hajjal és kiegészítőkkel futott a pályára, programjához a Tansformers c. film zenéjét választotta. „Az elsők között mutattam be a programomat, ilyenkor fontos a jó teljesítmény, hogy nagyobb legyen a nyomás az utánad következőkön” – mondta.

Lova a 18 éves hannoveri mén, Record RS von der Wintermühle volt. Két napi összesített eredménye 8,524 pont.

Az első ötbe még a következő versenyzők kerültek be: Nicolas Andreani (FRA) (8.405), Kai Vorberg (GER) (8.366), Gero Meyer (GER) (8.288) és Stefan Csandl (AUT) (8.264).

 

Frissítve: 2023.07.05.
Fotók: Canva

Hozzászólások