Lovas Világjátékok – Beszámoló a kilencedik napról

Lovas Világjátékok –
Beszámoló a kilencedik napról

2010.10.03. – A kilencedik napon 27 815 látogató volt a Kentucky Lovasparkban az Alltech FEI Lovas Világjátékokon.

A Lovastusa Világbajnokság folytatódott először egy állatorvosi vizsgálattal, majd a verseny utolsó fázisával, a díjugratással.

Néhány lovas a terepakadály-verseny után nem folytatta a bajnokságot a díjugratással, köztük a harmadik helyen álló Rebecca Holder az Egyesült Államokból és lova Courageous Comet. Akik azonban folytatták, ők Richard Jeffery gyönyörű pályáján versenyezhettek.

Nagy-Britannia csapata az utolsó forduló után vezetett, ezzel hazavihették az aranyérmet. Kanada feljött az ezüstérmes helyre, Új-Zéland pedig bronzzal térhetett haza.

„Nagyon szerencsések voltunk, hogy otthon ennyi segítőnk van” – mondta William Fox-Pitt Nagy-Britanniából. „A támogatottságunk hatalmas, mindenki jól boldogul, és fantasztikus lovakat lovagolunk.”

Egyéniben Michael Jung Németországból nagy nyomás alatt teljesítette hibátlanul a pályát La Biosthetique-Sam FBW nyergében, ezzel megszerezte az egyéni aranyérmet, és a díjlovaglásból származó 33 pontjával zárt.

„Az utóbbi években nagyon sokat fejlődtünk együtt” – mondta Jung a lováról. „Nagyon remélem, hogy ezt Londonban is meg tudjuk csinálni.”

William Fox-Pitt Cool Mountain nyergében szereztem meg az ezüstérmet, és Andrew Nicholson Új-Zélandról Nereoval szerezte meg a bronzot.

A német Jung és Nagy-Britannia szereztek aranyat a Lovastusa Világbajnokságon

A stadionban rendezték a Lovastusa Világbajnokság utolsó fordulóját, ahol a német Michael Jung (33,0) maradt vezető pozícióban, és szerezte meg az egyéni aranyérmet, míg Nagy-Britannia (139,4) vihette haza a csapat aranyat.

Kanada szerezte meg a csapat ezüstérmet (151,5) Új-Zéland (154,8) bronzérme előtt. Az Egyesült Államok a negyedik helyen végzett (160,3).

William Fox-Pitt vezette a brit csapatot Cool Mountain nevű lován, akivel egyéni ezüstöt szerzett (42,0), míg Andrew Nicholson Új-Zélandról Nereo nyergében egyéni bronzérmet kapott (43,5). Karin Donckers Belgiumból lett a negyedik (44,4).

Nagy-Britannia utoljára 1994-ben szerzett aranyérmet a Világbajnokságon, míg Kanada az 1978-as Kentucky Világjátékok aranyérme óta nem tudott érmet szerezni lovastusában.

„Nagyon nehéz meghatározni, hogy mi segített a sikerünkhöz” – mondta Fox-Pitt. „Azt hiszem, nagyon szerencsések vagyunk, hogy otthon ilyen fantasztikus a támogatottságunk. És nagyon jó csapatunk van itt – sokszor dolgoztunk már együtt. Jól kijövünk egymással, és sokat mókázunk. Nagyon jó lovakat lovagolunk, ami szintén szerencsét hoz nekünk. Tina Cook-nak nem volt olyan szerencséje a tereppályán, ezért a nyomás nagy volt, de hárman nagyon jó versenyt mentünk, és igazán szerencsések voltunk ma.”

A kanadai lovasok edzőjüknek, David O’Connor-nak köszönik sikerüket, aki a 2002-es Világjátékokon az Egyesült Államok csapatában aranyérmet szerzett.

„Nagyon megbízható, nem csak edzőként, hanem a program összeállításában is, ami ehhez az eredményhez vezetett” – mondta Kyle Carter a csapatból. „Négy évvel ezelőtt a Világjátékok nagyon kiábrándító volt számunkra, és azóta csak erősebb és erősebb a verseny. Mindenki remek, akit ő hozott be a csapatba. Egy új szintet mutatott nekünk.

A kanadaiak O’Connort a szellemi tevékenység segítéséért is dicsérik.

„Pozitív megerősítéssel mentálisan is biztat bennünket, tehát ez nem csak a lovaglásról szól.” – mondta Selena O’Hanlon a csapatból. „Ez arról szól, hogy mit csinálsz otthon, hogyan gondolsz rá, hogyan képzeled el. Azt gondolom, hogy ez nagyon nagy része, mert minden más sportban – mint a labdarúgás, tenisz, vagy bármi más – könyveket kell olvasnod, hogy biztos legyél a mentális felkészültségedben is”.

Nicholson azt mondta, hogy remélte, hogy Új-Zéland az 1998-as Világjátékok megnyerése után újra érmet tud szerezni.

„Reméltem, hogy esélyem lesz egy egyéni érmet szerezni” – mondta Nicholson. „Nyilván nagyon megbízom, és hiszek Nereo-ban. Nagyon következetes mind a három fordulóban, csapatként ebben az évben végig versenyeztünk, jobban összeszoktunk, és erősebbek lettünk. Azt gondoltam, hogy csapatként a legjobb 4-5 közé kerülhetünk – így az éremszerzés csapatként egy nagyon nagy bónusz.”

A csapattag Mark Todd 1978-ban versenyzett a Kentucky Világjátékokon, mielőtt megnyerte az egyéni aranyat az 1984-es és 1988-as Olimpián. A 2000-es Olimpia után visszavonult, majd úgy döntött két éve, hogy visszatér. A legjobb lova, Gandalf az elmúlt télen hirtelen elpusztult, és nem volt biztos abban, hogy Grass Valley készen lesz a Világjátékokra még néhány hónappal ezelőtt. Most már új szél van a vitorlájában.

„Ez igazán olyan, mint az újrakezdés” – mondta Todd. „Nagyon élvezem, hogy újra a sportban vagyok. Nagyon jók a fiatal lovaim. Nagyszerű csapattársaim vannak. Nagyon jó ebben a csapatban lenni, és azt hiszem, hogy ennél már csak jobbak lehetünk. Nyilván a sport sokat változott, mióta visszavonultam egy időre. Egy kicsi időbe telik, amíg igazodok hozzá, de azt gondolom, hogy kezdem megérezni.”

Jung az eredménytábla tetején maradt a bajnokság alatt La Biosthetique-Sam FBW nevű lován, és a díjlovaglás 33 hibapontjával végzett összesítésben. Jung a lóval töltött időt tekinti sikere kulcsának.

„Kiképeztem, hogy mindent megcsináljon, és majdnem naponta vele vagyok” – mondta Jung. „Ezért bízik bennem. Nagyon jól dolgozunk együtt a hosszú ideje tartó közös munkánk és edzésünk miatt. Az utóbbi pár évben nagyon sokat fejlődtünk együtt, és tényleg remélem, hogy Londonban is meg tudjuk ezt csinálni.”

Richard Jeffery díjugrató pályája 16 elemből állt, amelyet 90 másodperc alatt kellett teljesíteni. Az utolsó számban induló 55 ló-lovas páros közül 22 dupla hibátlannal teljesítette a pályát.

Az Egyesült Államok egyedüli egyéni párosa, Becky Holder és Courageous Comet harmadik helyen álltak a tegnapi terepakadály-verseny után, de Holder visszalépett a harmadik állatorvosi vizsgálatkor ma reggel. Courageous Comet elvesztette az egyik elülső patkóját a tegnapi pálya korai szakaszán, és ezért túlterhelte a másik lábát. Teljesen rendbe fog jönni.

 

Frissítve: 2023.07.05.
Fotók: Canva

Hozzászólások