Kiemelt lóverseny botrányok a 20. és 21. században

Botrányok – A lóverseny világa

Ahogyan botrányok a sportvilágban gyakran előfordulnak, nincs ez máshogy a lóversenyekkel sem. Ez a világ bővelkedik botrányokban: csalások a fogadások és versenyek alatt, lólopások és cserék, és sajnos az esetek között találkozhatunk állatok tömeges elhullásával kapcsolatos hírekkel is.

közelmúltban kirobbant Kentucky Derby győzteséhez köthető, pozitív doppingteszttel kapcsolatos ügy pedig 2021 legnagyobb lóversenybotrányaként lett ismert. Az eset után úgy éreztük, összeszedünk még pár hasonló példát.

Az átfestett ló esete

A Sydney-ben történt esetet az ausztrál történelem egyik legnagyobb botrányaként említik. Egy átmulatott éjszaka után 3 férfi festékhez nyúlt, és feltett szándékukban állt egy lovat átszínezni, majd kicserélni, ezzel átverve a fogadókat. A tettesek meg voltak róla győződve, hogy tervük működni fog, egészen reggelig, amikor kiderült, hogy az állat gesztenyebarna helyett élénkvörös színben pompázik. Az üggyel kapcsolatos jogi lépések pedig a mai napig is folyamatban vannak – írja a Washington Post.

Emellett további következményei is lettek:

 • többen börtönbe kerültek
 • az ügy több jelentős, lóversennyel foglalkozó családra is kihatott

Tömeges lóhalál a Kaliforniai versenypályán

A Santa Anita nevű versenypálya több nagynevű lovat végig kisért már a győzelmei során, viszont halálos balesetek tekintetében is többször előtérbe került.

 1. Egy földcsuszamlás 22 ló halálát okozta a pályán
 2. A balesetek után a pályát bezárták
 3. Az ügy óriási felháborodást keltett a lóversenysport világában
 4. Következményképp vizsgálni kezdték azokat a pályákat ahol a talaj földből van
 5. Miután nem találtak semmi szokatlant, újranyitották a pályát
 6. Pár napon belül egy újabb ló sérült meg

Az ügy óriási botrányt kavart, és megfelelő bizonyítékok hiányában a mai napig nem zárták le.

Legismertebb lóverseny- és fogadással kapcsolatos csalások

Esemény A lócserélő milliomos A három egyetemista esete a Breeders’ Cup fogadó rendszerével A Kentucky Derby győztese megbukik a drogteszten
Részletek Egy ír milliomos, Tony Murphy rajongott a lóversenyért. Gay Future nevű lova viszont nem ígérkezett jónak a nagy nyereményekre, ezért egy titokban kiképzett állatra akarta elcserélni. Egy riporter viszont lebuktatta, és ennek köszönhetően majdnem börtönbe került. Derrick Davis nevéhez köthető a 2002-ben történt 6 mérkőzés utáni győztes szelvény ügye. Davis gyanúsan betalált minden tippjével ezért elkezdték vizsgálni az ügyet. Kiderült, hogy hogy Davis ismerőse, Chris Harn programozóként, egyszerűen megváltoztatta a tippeket, ezzel biztosítva barátjának a győzelmet. Medina Spirit 2021 májusában aratott győzelme után hatalmas botrány kerekedett egy pozitív drogteszt ügyében. Tekintve, hogy a ló edzője, Bob Baffert 1 év alatt 5x, 40 év alatt pedig legalább 30x bukott bele hasonló ügybe. Medina Spirit gyulladás gyökkentőnek köszönhette a bukását, az ügy pedig 2021 legnagyobb botrányaként írta be magát a történelembe.
Az esemény éve 1974 2002 2021

 

További érdekes botrányok az évek során:

 • 1970-Big Tony nagy vesztegetése
 • 1977-Dr. Mark Gerard és a hamis lóhalál esete
 • 1983-Shergart elrablása

Shargart és a 3 millió dolláros váltságdíj

A híres versenyló, Shargart a versenytörténelem egyik legkiemelkedőbb alakjaként soha nem látott előnnyel tudott nyerni a versenyei alatt.

Amíg, 1983-ban:

 1.  Fegyveresek kényszerrel magukhoz vették
 2. A lóért 3 millió dolláros váltságdíjat követeltek
 3. A tulajdonosok nem fizettek, mert féltek, hogy ezzel a jövőben is fennáll az állat és emberrablások veszélye
 4. A rendőrséggel túl későn vették fel a tulajdonosok a kapcsolatot
 5. Shargart maradványait a mai napig nem találták meg

A 2020-as doppingbotrány

Az állatorvosok ellen kirobbanó amerikai doppingbotrány alkalmával, 27 ember ellen emeltek vádat. A lovak teljesítményének növelésére irányuló gyógyszerek amelyeket előállítottak, nemcsak az állatok életét veszélyeztették, de tisztességtelen gyakorlatnak is minősült. A botrány résztvevői között magasrangú trénerek is szerepeltek:

 • Jason Servis
 • Jorge Navarro

ellen a vizsgálatok után rövid időn belül eljárás indult.

Kaszinó és sportfogadás – csalások a szerencsejáték világában

Az elmúlt években kirobbanó botrányok azt mutatják, hogy hiába írunk 2021-et, hasonló esetek a mai napig előfordulnak, épp ezért a sportfogadás szerelmeseire még ma is leselkedik jónéhány veszély. Az évek alatt növekvő népszerűségnek örvendő online kaszinók Magyarországon pedig a csalóknak is feltűntek, és ezidáig többféle csalással is próbálkoztak:

 • nyeremény szorzókkal kapcsolatos csalások
 • játékosok számláinak blokkolása nagy nyeremények után
 • csalás a nyerőgépek algoritmusai által

A legjobb kaszinó játékok vizsgálatával foglalkozó oldal a magyar kaszinóoldalakat vizsgálja, hogy segítsen a játékosoknak. A weboldal értékeli a felületek megbízhatóságát, és a múltban több csaló oldalt is felfedett. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a játékosok megismerjék és utána járjanak egy kaszinó megbízhatósági kérdéseinek, hogy biztonságban játszhassanak, tekintve, hogy 2021-ben több mint 5.000.000 dollár értékben csapták be a magyar játékosokat.

Hozzászólások