Huszár László

Huszár László
Út az 500. győzelemig

Huszár László is túl jutott 500. győzelmén az elmúlt versenynap. Sok munkát, fáradtságot takar ez a szám, hiszen ő sem ma kezdte ezt a sportot. Azt hiszem 1994-ben újjá is született a kerepes úti pályán, hiszen nagyon súlyos baleset után épült fel, és ült kocsiba ismét, de inkább halljuk Huszár Lászlótól mi is történt az 500. győzelméig.

A kép illusztráció

1984-ben kezdtem a galoppon, ahogyan sok ügetős társam is. A családomon keresztül mindig ló közelben voltam, így szerettem volna mindenképpen lovakkal foglalkozni. Hegedűs Sándornál dolgoztam, és lovagolhattam munkában is. Nagy álmom volt, hogy egyszer versenyben is lovagolhassak, de ezt derékba törte a katonaság, mert az ott felszedett súlytöbblettel már nem bírtam megbirkózni. Így 1986-ban, mikor leszereltem kicsit csalódott voltam, ekkor beszélt rá Budai Attila, hogy próbálkozzam meg az ügetővel. Megfogadtam a tanácsát és átpártoltam. Borbély Jánoshoz kerültem, és letettem a szakmunkásvizsgát is. 1989-ben nyolc hónapi tanulás után kaptam meg a segédhajtói engedélyt. Ferge László segített nekem abban, hogy megtanulhassam az ügetőszakma rejtelmeit és alapjait. Nagyon sokat köszönhetek neki.

Gyimesi Lajos lovakkal támogatott, így korán elkezdhettem picit önállóan foglalkozni a lovakkal. Gyimesi Lajos és Ferge László segítségével 1990-ben három hónapra tanulmányi útra mehettem Svédországba, de általuk megjárhattam Amerikát, Németországot, és még sok országot, ahonnan rengeteg írásos anyagot kaptam a tréningezéssel kapcsolatban. Ezek az utak sokat segítettek abban, hogy jó, illetve rossz úton járok-e.

Módszereimet inkább a Ferge Lászlótól tanultak alapján alakítottam ki. 1992-ben kaptam idomári engedélyt. Elsősorban Gyimesi Lajos és Dr. Török László révén jutottam lovakhoz, de Béres László és Necz István is támogattak idomári pályafutásomat. A selejtből összeszedett lovakkal kezdtem, Utalványozó, Setesuta, Satrafa, Ravasz, Tanya, Monaco Girl és Timur Lenk alkották a kezdő csapatot.

A csikókra fektetem és fektettem mindig is nagyobb figyelmet, hiszen ők adják az egész versenyzés alapjait. Az életem és a karrierem majdnem derékba tört, és ez szó szerint is igaz, mikor Volvoval oszlopnak ütköztünk. A felépülésemhez az adott hihetetlen erőt, hogy kedvenc lovamat, Zest for Life-ot nagyon szerettem volna a Derbyben hajtani. Ez adott erőt és akaratot ahhoz, hogy újra talpra tudjak állni. Azóta kisebb-nagyobb egészségügyi problémákkal, de folyamatosan űzöm kedvenc sportomat, bár a fiatalos lendület alábbhagyott. A lelkesedésem inkább az utóbbi években csökkent, mikor is elkezdődtek a pálya körüli botrányok, a költözködéssel kapcsolatos problémák, mert ezzel az ügető színvonala is csökkent. Ebből megpróbálunk kitörni Ausztria felé, de ehhez fel kell kötnünk a gatyánkat.

Voltak sikerek is, igaz Derbyt eddig csak trénerként nyertem, úgy kétszer is, de egyiket sem bánom. Az egyiket Up Star nyerte Büki Gáborral, ott én Ügyvivőt hajtottam. Az első komoly versenyem volt, és nem bírtam a terhét, ugrott is a lovam. Up Star hihetetlen gyors fejlődésen ment át két hónap alatt. Az utolsó pillanatban sikerült kvalifikálnia magát a versenyre, és Büki Gábor keze tökéletesen illet hozzá. A másik Anikó Star győzelme volt Árkos Péterrel.

Több nagy versenyben sikerült eredményesen szerepelnem, ami még hiányzik az a Négyévesek Nagydíja és a Vecseklőy József Emlékverseny.
Jövőre nézve, teljesen át kell alakítani az edzés módszeremet, hogy eredményesen tudjunk szerepelni az új pályán is. A talaja miatt, itt nem a gyorsaságra, hanem az erőre kell építeni. A gyors lovak nem érvényesülnek ezen a pályán. Természetesen Ausztriában is szeretnénk eredményesen szerepelni a kétéveseinkkel. A derby évjáratom; Honemoon Star betegen futott, és eléggé megviselte, ezért valószínűleg csak Hamboville Start és Hopeful Start fogom indítani. Van még egy kérdőjeles lovam, aki a próbafutam után lesérült, így kérdéses, hogy rendbe jön-e.

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.10.15.
Fotó: Canva

Hozzászólások