Overdose búcsúfutása

Overdose búcsúfutása

Szeptember 1. – Kincsem Park

Overdose szeptember elsején az 1200 méteres Kozma Ferenc emlékversenyben fut utoljára Magyarországon – ekkor búcsúzik a Kincsem Park közönségétől. Mikóczy Zoltán ugyanekkorra tervezi Overdose nemrég vásárolt kisöccsének bemutatkozó futását is.

Mivel tudjuk, hogy Overdose körül az elmúlt két évben igen sok volt a bizonytalanság, Mikóczy arra is ígéretet tett, hogy – bár nem számolnak semmi ilyennel, de ha valami mégis hátráltatná Overdose-t a hátralévő szűk egy hónapban – a ló akkor is elbúcsúzik a közönségtől, ez esetben felvezetik.

Tavaly november végén kijelentetted, hogy Overdose idén is versenyezni fog, és lassan a nyár végére érünk…

Mikóczy Zoltán: Mi úgy készültünk, hogy ilyentájt már futni fog, akkor július-augusztus tűnt reálisnak, akár a baden-badeni verseny is. Miután egy kis csúszással sikerült csak versenyre kész állapotba hozni, nem volt kérdés, hogy a Kincsem Parkot, és így a hazai közönséget választjuk.

Eleve óvatosabban, kevésbé intenzíven terheltétek, mint korábban, vagy volt valami hátráltató körülmény?

Mikóczy Zoltán: A pataszerkezete nem tette lehetővé. Júliusban még nem volt olyan állapotban, hogy versenyt fusson, de persze óvatosan, lassan haladtunk. A mostani egészségi és edzettségi állapota viszont már olyan, hogy készen áll a versenyre.

Melyik futamot néztétek ki neki?

Mikóczy Zoltán: Nem titkolom, hogy ha megfelelően fut itthon, akkor esetleg október elején még Párizsban is indítjuk, ám tudjuk, hogy nála minden verseny esetleges, ezért egyelőre csak annyi biztos, hogy szeptember elsején a magyar közönségtől a Kincsem Parkban elbúcsúzunk. Közel két év kihagyás után az 1200 méteres Kozma Ferenc Emlékverseny megfelelőnek tűnik a számára. Ez pályafutása utolsó hazai futása lesz, hiszen akár lesz utána Párizs, akár nem, jövőre szinte bizonyosan ménesbe megy.

Ugyanakkor tudjuk, hogy nála semmi nem biztos…

Mikóczy Zoltán: A közönség akkor is láthatja majd élőben, ha valami nem várt fejlemény közbejönne, és nem futhatna. Ez esetben fel fogjuk vezetni, és akkor ez nem csak a hazai közönségtől való búcsúját jelentené, hanem a versenypályája végét is.

Mikor láthatjuk versenyben a kisöccsét, akit áprilisban vásároltál egy newmarketi árverésen – ugyanott ahol Overdose-t – és pár hónapja érkezett Magyarországra Angliából? Egyáltalán, elneveztétek már?

Mikóczy Zoltán: A névadás folyamatban van, abban a pillanatban bejelentjük, ahogy megkapjuk a jóváhagyást…

Ez azért sem olyan egyszerű, mert a tulajdonos hivatalosan csak javaslatot tesz a lova nevére, ami számos kritériumnak meg kell, hogy feleljen, és a méneskönyv vezetősége dönt annak elfogadásáról. Ugyan ritkán kukacoskodnak, de csak ekkor válik hivatalossá.

Mikóczy Zoltán: Szeretnénk, ha szeptember elsején végre ő is bemutatkozhatna, szintén a Kincsem Parkban néztünk ki a számára egy futamot, a kétéves korosztály első kiemelt versenyét, az 1300 méteres Blaskovich Ernő Emlékversenyt. Így Overdose ugyanaznap búcsúzna a hazai közönségtől, amikor a féltestvére bemutatkozna. Ezzel viszont elég nagy kockázatot vállalunk, mert a kétévesek általában egy nyeretlen lovaknak kiírt versenyben szoktak először futni. Így vélhetően olyan telivérekkel kell majd megmérkőznie, akik már nem csak futottak, de nyertek is versenyt – megfelelő rutinnal rendelkeznek a pályán. Ez elég komoly hendikepet jelent a számára.

Overdose utoljára 2010 augusztusában futott a Kincsem Parkban.

Hiszen egy kezdő kétévesnek nem csak azt kell megtanulnia, hogy hogyan fusson gyorsan, hanem azt is, hogy egy verseny hogyan zajlik, az odautazástól kezdve, a procedúrákon át, a lefutásig.

Mikóczy Zoltán: Az első verseny általában a körülményekkel való ismerkedésről szól, és a már elmondottak mellett a startbokszból való kiugrás sem mellékes. Nézőkkel is először találkozik. Nagyon komoly feladat elé van állítva. Nem csak a ló, de az őt készítő csapat is.

2013.08.08., Forrás: Pannoniaoverdose.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2024.04.08.

Hozzászólások