Csikóárverés Franciaországban

Csikóárverés Franciaországban

Franciaországban óriási hagyománya van az éves csikóárverésnek. A legnagyobb pályán Vincennes-ben sorakoztatják fel a tenyésztők az eladásra kínált csikóikat.

A több 10 ezer euróért árult csikók nagy jövő elé nézhetnek, ezért nem véletlen, hogy erre az árverésre több országból érkeznek tulajdonosok, illetve trénerek, hogy kiválasszák maguknak az esetleges nagydíjnyerőjüket.


A tavalyi vásárlástól és élményektől fellelkesülve Csordás Emil és Rutkai József ismét kilátogattak, hogy bővítsék istállójuk néhány kiváló származású francia csikóval. Csordás Emil tartott nekünk ismét élménybeszámolót.

A Vincennes-ben megtartott csikóárverés az első számú Franciaországban. Itt vezetik fel az ország legjobb csikóit. Az éves versenyzőjelölteknek nagyon komoly kritériumoknak kell megfelelniük, mind származás, mind küllem szempontjából, hogy itt felvezethessék őket. Az árverés a vincennes-i pálya tribünjében lett megrendezve, ami természetesen a körülményeknek megfelelően lett átalakítva. A tavalyihoz hasonló számú, idén pontosan 265 csikó került felvezetésre, és hasonló összeg is került a kalapács alá, mint az elmúlt évben.

Érdekes, hogy vannak tulajdonosok, akik csak elhozzák a csikójukat erre az árverésre, és hiába kelnek el, akár 35 ezer euróért is, még sem adják el őket. Úgy tudom, hogy azok a lovak, akik itt felvezetésre kerülnek, nevezési jogosultságot kapnak számos rangos futamra.

A svédek ismét komoly csapattal és anyagi háttérrel érkeztek. A csapat tagja volt egy állatorvos, egy fiatalabb és egy idősebb tréner, valamint egy riporter. Komoly mérce alá vetették a kiszemelt csikót, és ha kellett, akkor 70 ezer eurót is megadtak érte.

Sajnos nekünk nem voltak ilyen korlátlanok az anyagi lehetőségeink, de mindenképpen szerettünk volna egy szép küllemű, jó származású csikót venni, de nem ilyen horribilis összegért. A Kesaco Phedo csikót már délelőtt kinéztük magunknak, a kiváló származású mén csikónak ugyanis az egyik elején van egy kisebb csontkinövés, ezért nem került annyiba, mint a testvérei. 

Soir du Vivier (Kesaco Phedo- Nocturne du Vivier). Itt nagyon nagy szerencsénk volt ugyanis, a mén csikó anyja, Nocturne du Vivier teljes testvére Hand du Vivier-nek, aki a franciáknál az egyik legnépszerűbb fedezőmén.

A Jardy csikónál is szerencsénk volt, mert ő az árverés végén került csak felvezetésre, addigra már ürülni is kezdett a terem, és sokan el is költötték a pénzüket, így versenybe tudtunk szállni Salto du Bounffey-ért,  (Jardy – Etille du Genet), és sikerült is megvásárolnunk. A harmadik csikó pedig Siberie (Lejacque d’Houlbec-Ixtapa).

A franciáknál nem versenyeznek túl korán a lovak. Igazából négy-öt évesen érnek pályafutásuk csúcsára. Éppen ezért a megvásárolt csikókat ott egy hosszabb pihenőre küldik még ilyenkor. Mi hazahoztuk őket, és magyar szokás szerint, előbb betanítjuk őket, majd utána mennek el pihenni.

A tavaly vásárolt két csikónk nagyon szépen fejlődik. Az egyiket szeretnénk jövő év elején Franciaországba vinni, és Gros Bois-on lekvalifikálni. (vincenes-i pálya kvalifikációs telepe) A szintidő elég nehéz, a hároméveseknek 2100 méterre 1.20-as időt kell teljesíteni.
Ismét nagy élmény volt Franciaországba járni, csodálatos ország, ahol nagyon-nagyon népszerű az ügetősport.

Hajdu Bíborka


Franciaországban jártunk

A két világjáró ismét nem nyugodott. Ismét felkerekedtek, és elutaztak Franciaország legnagyobb yearling árverésére, hogy a hazai állományukat feljavítsák egy kicsit.

A franciáknál az ügetőt nagy tisztelet övezi, náluk Jag de Bellouet (Prix d’Amerique 2005) és Christopher Gallier nemzeti hős, még annak ellenére is, hogy kétszer megbuktak a dopping vizsgálaton. Ennek ellenére, ugyanolyan sztárként kezelik őket, mint eddig, és vétségük ellenére egyként védik őket. Szóval mondhatjuk azt is, hogy az ügetőversenyzés hazájában járt a két vándorló.

 Na persze Rutkai Józsefet ismerve nem csak látogatóba mentek, hanem azért hogy lovakat és versenyeket nézegessenek, hanem, hogy részt vegyenek egy ló árverésen, ahol Franciaország legjobb éves csikói vettek részt. Na de itt inkább vegye át a szót Csordás Emil.

Erre az árverésre nagyon szigorú kritériumok alapján kerülhettek be a csikók. Egy csapat volt megbízva azzal a feladattal, hogy a bejelentett éves csikókat átnézzék küllemük és származásuk alapján. A vásárra csak a hibátlan küllemű, sérülésmentes, kiváló származású csikók érkezhettek. A lovakat egy katalógusban szedték össze, ahol mindegyik csikó egy sorszámot kapott, ami alapján az érdeklődök azonosítani tudták őket. Sőt az ígéretesebb yearlingekről még egy DVD is készült. Mivel előre jeleztük vásárlási, érdeklődési szándékunkat, ezért még a ló árverés előtt megküldték nekünk a katalógust és a DVD-t, ami alapján már tájékozottan mehettünk Franciaországba.

Jag de Bellouet csikói is részt vettek az árverésen, összesen négy. A legolcsóbb 30 ezer, a legdrágább 110 ezer euróért kelt el. Coctail Jet-nek a csikói is hasonló árkategóriában voltak, ezért azt beláttuk, hogy ilyen származású csikónk nem lesz, ugyanis ha a tulajdonos mégis áldozna ennyit egy csikóra, az nálunk valószínűleg örökre deficites maradna. Az árverésre visszatérve 258 db csikó került felvezetésre a vincenns-i pályán. A 258 db csikó, mint már említettem egy katalógusban volt bemutatva. Az azonosítás kedvéért a csikók farára feltették a katalógus szerinti számukat, így mindenki számára felismerhetőek voltak. A lovakat kézen vezették fel, de ennek ellenére ügetés közben is megtekinthettük a yearlingeket.

 Ha valaki még kíváncsi volt a csikóra, akkor hátul a bokszokban, amik a katalógus szerint fel voltak számozva meg lehetett tekinteni. A lovak felvezetése és az árverés külön időpontban zajlott. Az első napon délután vezették fel a csikókat, az árverést pedig egy esti vacsorával egybekötve bonyolították le. A második napon délelőtt és délután is volt árverés.

A vásáron egy svéd csapat is részt vett. A megbízó egy teljes teamet küldött a vásárlás céljából, hiszen volt közöttük egy fotóriporter, egy állatorvos és két idomár. A csapat tagjai külön-külön szempont szerint tekintették meg a csikókat, majd az általuk legjobbnak talált lovakat összevetve licitáltak a yearlingekre. A két nap alatt 10 db csikót vásároltak 500 ezer euró értékben. A svédek számára kedveltek a francia lovak, hiszen azok nem csak Svédországban, hanem Franciaországban is futhatnak, ahol rendkívül magasak a díjazások. De Franciaországban nagyon nehéz érvényesülni, mert nagyon magas létszámú mezőnyök vannak, így csak az igazán nagy klasszisok tudnak versenyt nyerni.

A mi kis csapatunk nem akart ennyi pénzt szánni a lóvásárlásra, ezért hamar rá kellett jönnünk, hogy olyan fedezőmént kell találnunk, ami még benne van az első öt-hatban, és normális áron megvehető. Az első nap tapasztalatai alapján a második napon megpróbáltunk olyan csikót kiszemelni, ami meg is fizethető és meg is kapható. Három-négy mént néztünk ki, akik főleg Coctail Jet ivadékai voltak; Kiwi, Love You, Buvetier d’Aunou és Defi d’Aunou( ő Ambro Goal apaságú, és Prix d’Amerique-t is nyert).  A csikókat megtekintettük a bokszokban is, és ez alapján került kiválasztásra egy kanca és egy mén. A kanca Reine d’Illiat, ő First de Retz apaságú, a mén pedig Reve de Noirval, ő Defi d’Aunou apaságú csikó.

A vincenns-i pályán nem állhatnak lovak, a beálló bokszokban se etető, se itató nincsen. A telepet minden éjszakára kiürítik, ezért a vásárlást követően nekünk is el kellett szállítani a csikókat. A franciák nagyon segítőkészek voltak, kerítettek a számunkra egy angolul beszélő trénert, Pierre Vercruysse-t, aki felajánlotta, hogy elviszi a csikókat a közeli tréningtelepre, Gros Bois-ra (ejsd Groboá).

Másnap meglátogattuk a csikókat a tréningtelepen. Megérkezve a telepre csodálatos látvány tárult elénk. A tréningtelep 450 hektáron terül el, aminek a közepén egy az 1300 években épült kastély látható, amit esküvőkre és különböző rendezvényekre adnak bérbe. A telepen 4 db tréning pálya található, ebből kettő futófelülete megegyezik a Vincenns-i pályáéval, egyébként itt kvalifikálnak a csikók, a fő pályán nincsen kvalifikáció. Ezen kívül van egy 40 km-es pálya, ami a birtok határán megy körbe, ennek a futófelülete homok, és akár négy-öt fogat is elfér egymás mellett. A tréningtelep fő attrakciója, ami miatt télen a 4000 boksz tele van, a 600 méteres fedett pálya, ahol a trénerek télen nincsenek kitéve az időjárás szeszéjeinek. Egy 12 bokszos istállót, amihez két lovász lakás és egy kétszintes idomári lakás tartozik, 1800 euróért lehet bérelni havonta, aminek a díja eltörpül a versenydíjak mellett.

A birtok területén van az ESPEC ATFASSEK nevű iskola, ahol képzik és tanítják Franciaország leendő trénereit, hajtóit, azokat a fiatalokat, akik ebben az iparágban szeretnének tovább dolgozni. Minden évben 30-40 db végző diák van. Ez az iskola ingyenes, ugyanis fenntartását a ki nem váltott tiketekből fedezik. Az iskolához kollégium és étterem is tartozik, ahová az ott dolgozok is betérhetnek ebédelni. Egy napi menü 7 euró, ami az ottani árakhoz meglehetősen olcsó. Természetesen a tréningtelepen állatorvosi klinika is található, ahol éjjel nappali ügyelet van.

Csodálatos élmény volt ez a telepet megnézni, olyan élményt nyújtott, mint egy űrhajósnak először kimenni az űrbe. Remélem, egyszer Magyarországon is ilyen fejlett és népszerű lesz az ügetősport, mint Franciaországban.

Hajdu Bíborka

kép: canva
frissítve: 2023.08.07.

Hozzászólások