Világkupa Világsztárokkal

Világkupa – Világsztárokkal

Ismét kiemelkedő sporteseménnyel búcsúzott az esztendőtől a Papp László Budapest Sportaréna.  A Nemzetközi Lovas Szövetség a rendezés jogának ismételt átadásával, világhírű lovasok, hajtók, olimpiai és világbajnokok részvételével rendezték meg a II. OTP Nemzetközi Fogathajtó és Díjugrató Világkupa fordulót és lovas show bemutatót.

Hannover, Stuttgart, Genf, Lipcse, Göteborg városában évtizedek óta hatalmas érdeklődés mellett rendezik a fedeles lovassport versenyeket, ahol a világ legjobb díjlovasai, díjugratói mellett, a nemzetközi élvonal legeredményesebb négyesfogathajtói is rajthoz állnak. Nem véletlen, hogy mindenütt telt ház előtt rendezik a világkupa fordulók sportcsarnokokban zajló versenyeit, hiszen ott szinte minden más, mint a szabadban zajló viadalokon.

A gyors, áttekinthető és jól követhető pályán látványos, izgalmas versenyeket nagyon megkedvelte a közönség. A fény és hangeffektusok közelségét nem minden ló viseli egyformán. A szabadtéritől eltérő környezet, az éles fordulatok, szűk kifordulási lehetőségek, kigyorsulások, más lovas és hajtó technikát igényelnek a versenyzőktől, jó erőnlétet, stabil idegzetet a lovaktól. A fedeles világkupán való részvétel minden lovasszakágban nagy megtiszteltetés, a meghívásos verseny révén, a versenyeken csak az egész évben jól szereplő, megfelelő számú pontot gyűjtött versenyzők indulhatnak.

A népszerű és látványos viadalon a fogathajtás mellett, díjugratásban is, a nemzetközi élvonal klasszisai álltak a rajthoz. A 14 nemzet klasszisai között találhattuk a kétszeres egyéni olimpiai ezüstérmesét, – Atlanta és Sydney – a svájci Villi Mellingert, és honfitársát Fáh Urst, az osztrákok kiválóságait, Helmut Morbizert, Wolfgang Ötschmaiert, Sonnberger Danielt, németországból  Joerne Sprehet, Hoster Timt, Renzel Markust.

Az orosz Vladimir Beletskiyt, a bolgár Rossen Raitchevt, a francia Benedicte Franquett és a –  Forma 1 világából jól ismert –  Riccardo Patresse lányát, Beatrice Patresset. A hazai versenyzők, többek között, Jamie Wingrave, Pirik Zsolt, Horvát Balázs, Hugyecz Mariann, Szentirmai Ferenc, Kovács Henri, szintén bizonyítási szándékkal indultak a rangos viadalon. A verseny 7 főbb díjugrató versenyszámából kiemelkedett a szombati Uniqa Kupa ahol Kovács Henri, Corina nyergében, a holland Dito Sacha/JK H True Friend, illetve a brazil Rivetti Cassio/Sandy párost megelőzve győzedelmeskedhet.

Az Unicum Kupa Fogathajtó CAI-W bemelegítő versenyszám, a döntő indulási sorrendjét meghatározó csatájában nyolc négyesfogathajtó indult.  Koss de Ronde, hollandiából, Daniel Würgler svájcból, Frederik Persson  svédországból, Boyd Exell ausztráliából, Dobrovitz József és Lázár Zoltán olyan versenyzői szakáguknak, akik viadala nem mindennapi izgalmat ígért az aréna addigra megtelt nézőterének.

Stockholmi, stuttgarti elsőségének, hannoveri második helyezése alapján a Világkupában élen álló Dobrovitz József hatalmas taps „segítségével” az ausztrál Boyd Exell mögött a második helyet szerezte meg. Harmadik a svéd Persson, Lázár Zoltán felszabadult, látványos, hajtással ötödikként ért célba.

A nap záró programja, az est fénypontja az OTP Nagy Díj Díjugrató Közép Európai Kupa versenye volt. A 40 induló között szintén sok klasszis szintű versenyző, a tenyésztés, az idomítás legsikeresebb, legeredményesebb, egyedeivel. Tenyésztésük, eredményeik alapján euró – dollár milliókat érő egyedek. Ezen a versenyszinten a lovasok felkészültsége, tudása, meghatározó, csak ők képesek hibátlan pályát teljesíteni. Az alappályán 8 páros ért el hibátlan eredményt, köztük Hugyecz Mariann Cash, illetve Pirik Zsolt, Replay nyergében.

Az izgalmas összevetés versenyében sajnos mieinknek nem sikerült hibátlanul végigmenni a pályán, Hugyecz Mariann egy verőhibával a hatodik, míg Pirik Zsolt két rontással a hetedik helyen fejezte be a viadalt. A Világkupa Nagydíj győztese a kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Villi Mellinger, Lea C lovával. Második a szintén honfitárs Fáh Urs/Levi S,  harmadik az orosz Vladimir Beletskíy- Larkanaro nyergében.

Az egész napos program lenyűgöző, izgalmas események sodrásában a közönség nem unatkozhatott. Az Audi jóvoltából a média és a sport sztárjai vezetési + lovaglási tudásukból szórakoztatták a nézőket, melynek a győztese Lázár Zoltán lett. Western Show, Fiatal Díjlovasok Quadrillja, ördöglovasok bemutatója, póni galoppverseny színesítette, tette izgalmassá a versenyek közötti időket. A rendezvény a lovak, a versenyek, a fiatalok ünnepe volt. A gyermekek, a jövő remélt lovasai, a pénteki napon ismét ingyen tekinthették meg a pénteki délelőtti programokat.

A lovak ünnepe, a Lipicai lovak bemutatójával, hazai és külföldi lipicai ménesek részvételével valósult meg. Richter Flórián a Magyar Nemzeti Cirkusz lovasakrobatikája, 8 lóval, 10 akrobata társával a vágtázó lovakról szaltókkal, ugrásokkal, dobásokkal ejtették ámulatba a közönséget.

A közönség legnagyobb tetszésnyilvánításában talán Jean- Francois Pignon részesült. A ló természetét, gondolkodását, mozgását alapul véve építette fel programját. Megkeresve azon egyedeket, melyek még elkerülték a túltenyésztés hatásait, többévi türelmes idomítással, a különleges érzelmi kapcsolat folytán olyan ló és ember kapcsolatot és mozgásvilágot hozott, mutatott be, ami méltán vívta ki a nézők szűnni nem akaró tapsát. A szombati napon ünnepi külsőségek keretében adták át a Szt.István Egyetem Karán másoddiplomát szerző hallgatok diplomáját, valamint az oktatásban élenjárók egyetemi elismerését.

A vasárnapi programra csaknem megtelt a Papp László Budapest Sportaréna. Nem véletlenül. A lovasbemutatók és a látványos show-műsorok mellett több díjugrató versenyszám és az est főszáma, az OTP Nagydíj Fogathajtó CAI-W Döntője várta a nagyérdemű érdeklődését.

Az Axial Kupa CSI díjugrató versenyszám győztese, a 49 induló között a hazai színeket képviselő Szentirmai Ferenc lett, Maja nevű lovával. Második a svájci Fáh Urs/Levi S nyergében, míg a harmadik a német lovas, Sprehe Joeme Giardinával.  A művészek és sportolók fogathajtó versenyében hazánk eddig egyetlen F1 versenyzője, Baumgartner Zsolt győzedelmeskedett, Fújó Zoltán, illetve a nagy showmann Fábri Sándor előtt.

A magasugró szimultán, magasugró atléták és az ugrólovak versenyében ez évben a lovak győztek. Krucsó Szabolcs Paron nyergében 210 cm-es magassággal győzte le a válogatott szintű magasugró sportolót. Közben a nézők jelenlétében búcsúztatták el Supervillt. A legendás sárga ugróló, Túri József hazai és nemzetközi eredményeiben sok dicsőséget hozott lovasának és a magyar ugrósportnak.

Superville elment, Overdose jött! A még csak három éves telivér nem csak hazai, hanem ma már igazi világsztár. A szakemberek szerint Kincsem óta nem volt ilyen képességű ló Magyarországon. A lósport jelenleg legtehetségesebb egyede eddig tizenegy versenyen indult, és mind a tizenegy versenyt megnyerte. Idei utolsó versenyén november 16- án Rómában is magabiztosan győzött. Overdosét szintén megcsodálhatták a rendezvényen résztvevők.

A Budapesti Világ Kupa talán legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, versenye, az OTP Nagy Díj Fogathajtó Döntője ígérkezett. Az előző napi verseny eredménye alapján kialakult sorrend szerint indultak a fogatok. A fedeles versenyeken rajthoz állók, – mindannyian szakáguk legeredményesebb klasszisai – erre a versenytípusra felkészített lovakkal indultak. A maraton és az akadályhajtás kombinációjával kialakított 500 méteres -15 akadállyal épített pályán jó iramú, látványos, izgalmas versenyt láthatott a több ezer érdeklődő.

Juhász Péter, Móró Lajos után következtek a nagyobbak. A svájci Daniel Würgler jól hajtott, de nem tudott maradandót kihozni fogatából. Lázár és Dobrovitz is ütött, ellenben a holland Koos de Ronde, Boyd Exell és a svéd Frederik Persson hibátlanul futott. Közöttük összevetésre került sor, miután a látványos, izgalmas, csatából az ausztrál Boyd Exel került ki győztesként. Másodikként Koos de Ronde, harmadikként Frederik Persson végzett. Lázár Zoltán negyedik, Dobrovitz József ötödik lett a fedett pályás világ kupa budapesti versenyén.

A különleges sportesemény, különleges előkészületeket igényelt. Emberek és gépek százainak erőfeszítése tette lehetővé a show megrendezését. 300 mobilboxot alakítottak ki, 10 km-nyi kábelt fektettek le, egyszóval 300 ember dolgozott a rendezvény sikeréért.

A rendezvényt szervező – irányító profi csapat, versenyzők tudása, támogatók önzetlen segítségével ismét bizonyítani lehetett, Budapesten minden a rendelkezésre áll, ami egy sikeres fedettpályás világkupa megrendezéséhez szükséges.

Szerző: Herneczky Frigyes
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.09.

Hozzászólások