A zsoké szó eredete

A ZSOKÉ SZÓ EREDETE

Angliában néhány évszázada a Jack név jelentette a Jánost meg a várost. Skótföldön parasztok viselték ezt a közönséges nevet, csak másképp mondták: Jocknak. A Jockokat pedig, kivált azokat, akik lovászfiúként dolgoztak, Jockie-nak becézték.

Majd a tizenhetedik század elején azokat a legényeket becézték így, akik lóval kupeckedtek. Közülük vonzódtak legtöbben a versenylovagláshoz, így aztán a század végére a jockey – franciásan: zsoké – név átragadt a hivatásos lovasokra, és meg is maradt a nevüknek.

Egyezett is mindenki a szó származtatásában, csupán egyetlen szakértő emelte fel a szavát még a Viktória-korban, mondván: “A szó gyökere nem egyéb a »csakni«-nál, az pedig a cigányok szava arra a súlyos korbácsra, amellyel a kupecek a lovakat igazgatják.” Tudósok ezt a magyarázatot légből kapottnak minősítik, holott meglehet, hogy a csöknek, cséknek másodlagos szerepe volt a zsoké szó alakulásában.

A Zsoké szó a francia, a spanyol, a portugál, a német meg a magyar nyelvben mindenképpen gyökeret vert. A zsoké ismerős sapkáját egyébként a régi római versenykocsizótól kölcsönözte. Csak a rómaiak a bronzból vert változatát viselték bukósisakként, de ellenzője annak is volt, hogy szemüket ernyőzze a vakító naptól. A zsokésapka egyik változata került aztán az angol diákok fejére is.

Forrás: Desmond Morris: Miért csinálja? A ló
Kép: canva
Frissítve: 2023.06.02.

Hozzászólások