Négyesfogathajtó-vb – Kialakult a magyar válogatott tagjainak névsora

Tóth Tamás, a magyar kettes- és négyesfogathajtó válogatott szövetségi kapitánya a Kincsem Parkban vasárnap zárult világkupaverseny után megnevezte azt a hat versenyzőt, aki részt vehet majd a szakág szeptember 21. és 25. között Rómában sorra kerülő világbajnokságán.

A sportvezető az MTI-nek vasárnap elmondta, Lázár Zoltán, Dobrovitz József, valamint ifjabb Dobrovitz József mellett ifjabb Galbács Ferenc, Papp János és Váczi István alkotja majd a csapatot a vb-n, amelyen így a magyarok a maximális hat egyéni indulóval vesznek részt, három hajtó eredménye pedig majd a csapatversenybe is beleszámít.

“Mélyről indultunk, hiszen az utóbbi időben a magyar négyesfogathajtás nem hozta azokat az eredményeket, amelyeket elvárhattunk a szakágtól, így a mostani év csúcspontja a római világbajnokság lesz, ahol szeretném, ha az idei esztendő legjobb eredményét érnénk el” – nyilatkozta Tóth Tamás, és hozzátette, elsősorban a 2024-ben, Szilvásváradon sorra kerülő világbajnokságra készülnek, azon az eseményen már a dobogós helyezés elérése lesz a cél.

“Addig hosszú és rögös út vezet, mert négy-öt, de inkább hét lovat kell megtalálnunk, amelyekkel azon az eseményen sikerrel tudunk részt venni” – emelte ki a szövetségi kapitány, aki ugyanakkor azt is elmondta, hogy Lázár, valamint Dobrovitzék – “a három prominens hajtó” – már “nagyjából megtalálta azokat a lovakat”, amelyekre szüksége van a versenyeken való sikeres szerepléshez.

“A római világbajnokságon még nem lehet reális cél a dobogós helyezés, de mindenképpen azt szeretném, hogy ha lenne egy kiindulási pontunk, egy alapunk, amelyről elkezdhetünk építkezni és amelynek segítségével megfelelően fel tudjuk építeni a következő másfél évet a szilvásváradi vb-ig” – hangsúlyozta Tóth Tamás.

A Kincsem Parkban rendezett Mondok József emlékverseny világkupa-viadal volt, ennek megfelelően három napig zajlott, az első napon a díjhajtásra, a másodikon a maratonhajtásra, a harmadikon pedig az akadályhajtásra került sor, s ezeknek az összesített eredménye alapján alakult ki a végső sorrend.

A kettesfogatok küzdelmében osztrák siker született Thomas Blumschein révén, míg a négyesfogatoknál a holland Bram Chardon nyert, megelőzve Lázár Zoltánt, valamint a harmadikként záró ifjabb Dobrovitz Józsefet.

2022.09.04.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások