VIII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

VIII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Izsák, 2013. szeptember 26-29.

„A nemzetközi fogathajtó sportban Magyarország mindig úttörő szerepet vállalt” – írta Fülöp herceg a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke /FEI/ a felülmúlhatatlan magyar sikert hozó szilvásváradi világbajnokság /1984/ Program Újságjában.

Tartalommal teli elismerő szavak. Hat világ-, egy Európa-bajnokságot és hat Lovas Világkupát rendeztünk. Eddig.

Magyarország 2010-ben ismét kezdeményezett! Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnöke a Nemzetközi Lovas Szövetségnek javasolta, hogy az 1971-ben Budapesten nagy szakmai- és közönségsikerrel rendezett első Európa-bajnokság emlékére a kontinens-bajnokságot elevenítsük fel.

Akkor a nagyon későn érkezett értesítés miatt nem vállalkozhattunk a hírnevünkhöz méltó színvonalas Eb rendezésére. A „beugró” Hollandia a bredai nemzetközi versenye keretében rendezte a VII. Eb-t.


Most ismét Magyarország következik!

2013. szeptember 26-29-én Izsákon rendezzük meg a VIII. négyesfogathajtó Európa-Bajnokságot.

Tizenegy ország nevezett, tíz világbajnok a startnál. Tíz négyesfogathajtó – két magyar és nyolc külföldi – világbajnok nevezett az izsáki Eb-re. Nevezett országok: Írország, Hollandia, Svédország, Ausztria, Csehország, Svájc, Belgium, Spanyolország, Németország, Franciaország, Magyarország.

Az Európa-bajnokságon induló országok három fős csapattal és egy egyéni versenyzővel startolhatnak. Magyarország csapata: Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József. A rendező jogán további hat versenyzőnk: Bárdos Attila, Bozsik József, Galbács Ferenc, Móró Lajos, Osztertág Kristóf, Váczi István.

Lázár Zoltán hatszoros világbajnokunk formában van. A világon egyedül neki sikerült négy kettesfogathajtó világbajnoki címe mellé kettőt a négyesek között is nyerni. Az előző Eb-n ezüstérmes csapat tagja. Tíz világbajnoki érem birtokosa. Néhány hete a világ legrangosabb fogatversenyén Aachenben bravúrosan hajtott. Dobrovitz József csapat-világbajnokunk és csapat-bronzérmes. A 2011. évi Eb ezüstérmese és az ezüstérmes csapat tagja.

A legnagyobb híresség Ijsbrand Chardon a holland hajtókirály, négyszeres egyéni és nyolcszoros csapatvilágbajnok! A holland Koos de Ronde, háromszoros, Theo Timmerman és Mark Weusthof kétszeres csapatvilágbajnok. A bombaerős holland nemzeti válogatott a favorit! Az utóbbi három világbajnokságot „zsinórban” nyerték és az Európa-bajnoki cím védői.

Thomas Eriksson a svédek kiválósága két egyéni- és két csapat-világbajnoki címmel büszkélkedhet. A belga Felix-Marie Brasseur kétszer nyert egyéni- és egyszer csapat-világbajnokságot. A német Christoph Sandmann háromszoros csapatvilágbajnok. A svájci Werner Ulrich a négyes- és kettes világbajnok.

Ők tízen, 38 világbajnoki aranyérem birtokosai. Óriási verseny lesz Izsákon!

A bírótestület:

Elnök Peter Bonhof /NED/
Tagok Bert Jambon
Pierre Cazas
Rainer Wanssenwetsch
Jiri Kunat /BEL/

Fellebbviteli elnök Claus Christ /GER/
Technikai kiküldött Marek Zaéesky /POL/
Pályaépítő Wolfgang Asemdprf /GER/
Hivatalos állatorvos Constanze Zach /AUT/

Maraton-akadályok:
Az Európa-bajnoksághoz illő nyolc technikás maratonakadály Fintha Gábor a Nemzetközi Lovas Szövetség /FEI/ pályaépítőjének terve alapján és irányításával készült.

Az 1-es akadály a 1971. évi első, a 8-as a mostani izsáki Eb-t idézi. Egy akadály Európa-bajnokaink – Abonyi Imre, Fülöp Sándor, Papp József, Bárdos György, Muity Ferenc és Bálint Mihály – bravúros aranyútja előtt tiszteleg.

Hét EB – briliáns magyar statisztika /1971-1981. és 2011./

Ország Arany Ezüst Bronz Összesen
Magyarország 10 5 2 17
Hollandia 2 1 1 4
Svájc 2 1 – 3
Lengyelország – 3 3 6
Nagy-Britannia – 2 4 6
NSZK/Németország – 2 3 5
Csehszlovákia – – 1 1

Aranyúton! Feltehetően csupán a bennfentesek, a fogathajtás avatott szerelmesei ismerik a sikerkovács Dr. Várady Jenő remek könyvét. Szerzőtársaival, „segédhajtóival” Dávid Sándor, Róth Ferenc és Salánki Miklós a fogathajtás szakavatott újságíróival adta közre sikersportágunk eredményeit, történéseit, s engedtek bepillantani a kulisszatitkokba.

Fogathajtásunk korrajza ez a könyv, amelynek ajánlása:

„Egyre jobban mennek, futnak,
Szállnak már az évek,
Ezért olvasd gyorsan e sok jót,
Amelyek megtörténtek.
Ne félj, az aranyútnak és a
Mesének hamar vége,
Az idő pörög, szalad,
De a mese örök marad!”
Cikksorozatunkban az Aranyúton c. könyv segítségével
idézzük fel az Európa Bajnokságok magyar sikereit. 
Bizakodva tisztelgünk a sikerkovácsok előtt. 
A hitelességet a lektor Salánki Miklós „nagy fogatidők”

Cikksorozatunkban az Aranyúton c. könyv segítségével idézzük fel az Európa Bajnokságok magyar sikereit. Bizakodva tisztelgünk a sikerkovácsok előtt. A hitelességet a lektor Salánki Miklós “nagy fogatidők” tanúja, a könyv társszerzője garantálja.


/Az eredeti tervünk szerint szeptember 19-22-én Budapesten a Városligetben és a Kincsem Parkban, a feltehetően 100 ezer embert vonzó Országos Mezőgazdasági Kiállítás idején, a Nemzeti Vágtával együtt terveztük az Eb rendezését. Ilyen még nem volt – hirdettük: a főváros szívében egy fogathajtó esemény! A Nemzetközi Lovas Szövetség – ismételt kérésünkre sem – fogadta el időpontunkat…!/

Izsák – Bács-Kiskun megye – nagy fogatrendezési hagyományokkal rendelkezik. Három sikeres fogathajtó világbajnokság elismert házigazdája volt. Tapasztalt szakértőinkkel együttműködve most is színvonalas Európa-bajnokság rendezésére vállalkoztunk.

Izsák nemzetközi szintű fogathajtó pályával rendelkezik. Az akadálypark felújítása és a lovak elhelyezését szolgáló infrastruktúra kialakítása Fintha Gábor technikai igazgató, a Nemzetközi Lovas Szövetség pályaépítőjének a tervezésével és irányításával már folyik.

Mobil lelátókat telepítünk. A szálláshelyeket legfeljebb 20-30 kilométeres körzetben foglaljuk le.

Az Európa-bajnokság „társprogramja” a háromnapos XXIX. Izsáki Sárfehér Napok alkalmából hagyományosan gazdag műsorkínálat várja az érdeklődőket. A három nap alatt ismert sztárok, sztáregyüttesek mellett helyi művészeti csoportok is színvonalas műsorokat adnak. További látnivalókat kínálnak a termény-, a termék, a képzőművészeti kiállítások, a kézműves vásár, valamint a borutca.

Az idei program közreműködői többek között:

Horváth Charley, Pataki Attila, Szűcs Judith, Ferenczi György és a Racka Jam, Terebessy Éva operaénekes, Városi Vegyeskar, Geszti Péter és a Gringó Sztár, Vörös István és a Prognózis, Neoton együttes, Lagzi Lajcsi, Sárfehér Néptánc Együttes, Magna Cum Laude együttes.

Ne csinálj más programot. Szívesen hívjuk, várjuk szeptember 26-29-én Izsákra a VIII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra és a Sárfehér Napokra.

2013.08.16.
Szerző: Mondok József
a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Fogathajtó Szakág elnöke
Dr. Fehér Károly
Kommunikációs igazgató, Magyar Lovassport Szövetség
Kép: Canva
Frissítve: 2024.04.08.

Hozzászólások