Fogathajtás: Az új pálya jól vizsgázott

Fogathajtás: Az új pálya jól vizsgázott

Kiss András és Dobrovitz József először nyer Kunszálláson. Az elmúlt hétvégén a Bács- kiskun megyei Kunszálláson a Somogyi Lovas és szabadidő központ új lovaspályáján első alkalommal rendeztek háromnapos fogathajtó versenyt melynek keretében 3 kategóriában 28 hajtó állt rajthoz. A rendezvény pályaavató volt és a Duna-Tisza közi régiós bajnokság zárófordulója is egyben. Csodálatos talajú pálya, igényes akadálypark várta a főszereplőket. Somogyi Ferenc tulajdonos a pálya megálmodója és megvalósítója igazi jó házigazda módjára mindenre és mindenkire odafigyelt, nem véletlen aratott pályaavató rendezvényük végül is közönség és szakmai sikert.

Az esemény rangját emelte az a tény, hogy a fővédnöki tisztet Gráf József Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési miniszter és Elbert Gábor sportot felügyelő szakállamtikár vállalta, védnökök sorában köszöntötték a rendezvény házigazdái Farkas Sándort a Magyar Lovas Szövetség elnökét, Bányai Gábort Bács- Kiskun megyei közgyűlés elnökét, Mondok Józsefet a fogathajtó szakág elnökét. Váradi Sándor vezette versenybíróság tegjai is elismeréssel szólt a látottakról és a tapasztaltakról. Fintha Gábor nemzetközi pályáaépítő személye pedig garancia volt arra, hogy remekül megtervezett és felépített pályákon, akadályokban vetélkedhetett a világbajnokokat felvonultató mezőny.

A közönség ráérzett a különleges eseményre, hisz főleg szombaton és vasárnap nagyon nagyon sokan zarándokopltak el a pályaavató versenyre, és akik ott voltak azok nem csalódtak, hisz remek versenyt láthattak. A hazai közönség sem csalódott, hisz a kunszállási fiatal Somogyi László remekül szerepelt új összeállítású fogatával 4., volt a díjhajtásban, 2., a maratonban és 6., lett a befejező akadályhajtásban és ez összetettben a régiós bajnomkság zárófordulójában az előkelő 3., helyhez jutatta a fiatal hajtót. A zárófordulót és igy a 2007 évi Duna – Tisza közi régiós bajnokságot a kiskunmajsai Kiss András nyerte végig egyenletes teljesítményt nyújtva megérdemelten.

Összetettben a ladánybenei ifj Baranyi Lajos lett a 2. a már említett Somogyi László a 3. A régiós bajnokságban a dobogóra Kiss András mellett, a kecskeméti Sípos Zoltán és a bajai Gergely János állhatott és vehette át Almási Istvántól a régió elnökétől a bajnomknak és helyezetteknek járó érmeket és tiszteletükre köszöntésükre szólalt meg először a kunszálláson az új pályán a magyar hímnusz.

A meghívásos 2-es fogathajtók versenyét Erdei József (Nagykálló) nyerte a fűzesgyarmati Galambos Nándor és a dabasi Lantos Gábor előtt, mig a királyi kategóriában a vecsési csapatvilágbajnok Dobrovitz József – mindhárom számot megnyerve utasította maga mögé a mezőnyt, 2. lett a bugaciak kétszeres világbajnoka Juhász László, mig 3. helyen a jakabszállási Szalai József végzett.

Szombaton a maratonversenyt követően a fűzesgyarmati fiatalok látványos lovastornász bemutatója szórakoztatta a nagyérdemű közönséget, este pedig az egykori legendák Bárdos György, Egri Péter, Barta István, Zaliczay József, Józsa Vendel, Molnár József ültek bakra és látványos esti villanyfényes versenyen vívtak nagy és látványos csatát, amit a legendás hajtókirály Bárdos György – 5x világ- és 7x-es európa bajnok nyert. A vasárnapi folytatásban Fülöp Noémi és Somogyi Zsuzsanna az akadályhajtás versenyét követően egy látványos díjlovas bemutatóval színesítette a háromnap programját, mely látványos díjkiosztóval, bajnokavatóval és fogatkarusszellel zárult. Bányai Gábor a Bács- Kiskun megyei közgyűlés elnöke örömmel jött Kunszállásra és mint említette bár hallott az épülő pályáról, de az itt látott és tapasztaltak meggyőzték, hogy van létjogosultsága nagy terveket szövőgetni ezen új lovaslétesítményben a jövőben. Somogyi Ferenc tulajdonos elégedett volt, boldog és fáradt, de megérte ennyit időt, energiát befeketetni, hisz a pálya a rendezés jól vizsgázott és aki itt volt az bizonyára nem csalódott a versenyzők úgy búcsúztak, hogy jövőre újra eljönnek.

Forrás: Sport Rádió 2007-08-28
Frissítve: 2023.02.05.
Fotó: Canva

Hozzászólások