Esélylatolgatás a fogathajtó VB és EB kapcsán

Esélylatolgatás a fogathajtó VB és EB kapcsán

„A sportok között kevés van annyira magyar – mint a fogathajtás”
/Pettkó-Szandtner Tibor/

Fogathajtóink – honi sportunkban párját ritkító módon – az Európa és világbajnokságokon 65 érmet köztük 31 aranyat nyertek. Most újabb nagy megmérettetés következik: augusztus 24-28.-án Franciaországban Contyban kettesfogathajtóink világbajnokságon, négyeseink szeptember 1-4.-én Hollandiában, Bredában Európa Bajnokságon ülnek bakra. Ilyen még nem volt! Egy héten belül a szakág két kiemelkedő versenyét rendezik. Egyszerre két vas a tűzben. Válogatás, felkészülés, edzőtábor, két újonc a csapatokban…

A kép illusztráció

Kettesfogathajtó Világbajnokság, Conty (Franciaország)

Emlékeztetőül: 2009-ben Kecskeméten a végső sorrend: 1. Hollandia (Ben Gosschalk, Mieke van Tergouw, Harry Varstappen) 282,26 pont, 2. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Selyben Zsolt) 286,22  3. Németország (Huber Rudolf, Schröder Hans-Georg, Warneck Sebastian). Feltehetően most is a holland és a német csapat a nagy ellenfél, de kérdés, hogy a fentiek közülük ki ül most bakra? (Lázár Zoltán sajnos nem, ő a négyes EB-n eséllyel startol.)

Lázár Vilmos: „A hollandok és a németek nagyon erősek, ám a svájciakkal és egyéniben a portugál hajtóval is számolni kell. A kettesek mezőnye gyorsan változik, új hajtók tűnnek fel és átírhatják az erőviszonyokat. Mi jó csapattal startolunk. A vb-küldetésért folyó vetélkedés jót tett a hajtóknak. Az újonc Nagy Tibor tehetségét igen rangos mezőnyben már külföldön is bizonyította. Megítélésem szerint a Selyben–  és a Nyúl-fogat is sokat jött előre” – vélekedett hétszeres világbajnokunk, (tizenhárom vb-érem, köztük hét arany, öt ezüst, egy bronzérem birtokosa) aki 1989. óta mindegyik világbajnokságon nagy sikerrel szerepelt; most a tizenkettedik világbajnokságán indul; háromszámos versenyző: világbajnokságokon többször nyert díj-, maraton- és akadályhajtást; versenyzőtársai szerint is kötélidegzetű.

Selyben Zsolt rutinos, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező hajtónk (első vb-szereplése: 2005. Salzburg; ott egyéni nyolcadik és csapatezüstérmes volt. 2009. Kecskemét: egyéni tizedik és csapat ezüstérem). De VB-újoncot is avatunk. Nagy Tibor nem csupán itthoni, hanem emellett sikeres nemzetközi szereplése okán került a csapatba. A 21 éves hajtónk Európa egyik legrangosabb versenyén Riesenbeckben a 4. helyen végzett és megszorongatta a házigazda német menőket.

Az egyéni induló Nyúl Zoltán maga a nyugalom és a rutin. Nem mellesleg kétszeres csapatvilágbajnok (Riesenbeck, 2001. Jardy, 2003.) Az eddigi mérlegünk: egyéniben 14 érem, köztük öt arany; csapatban 8 érem, négy arany. A mieinket az éremtáblázaton a nagy vetélytársak a németek és a hollandok követik.

Hagyományőrző Európa Bajnokság Bredában (Hollandia)

Negyven éve 1971-ben történt: A Vadászati Világkiállítás keretében Budapesten (a mai Hungexpo, az akkori Országos Mezőgazdasági Kiállítás területén) Magyarország hatalmas hazai sikerrel rendezte az I. Négyesfogathajtó Európa Bajnokságot: egyéniben Abonyi Imre, csapatban a fogathajtó zsenink mellett Fülöp Sándor és Papp József állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Starthoz állt díszvendégünk, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnöke H.R.H. Prince  Philip, Fülöp herceg a későbbi csapat-világbajnok is.

Emlékezzünk és folytassuk a korábban hat alkalommal rendezett Európa Bajnokságot – javasolta a Nemzeti Lovas Szövetségnek (FEI) Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnöke. „Minden eddiginél színvonalasabb, látványosabb, közönségszórakoztatóbb EB szerettünk volna rendezni., ám a halogatott, tavaszra húzódott döntés, az idő rövidsége miatt nem volt esélyünk erre. Ezek után felelőtlenség lett volna elvállalni az EB-t. Kezdeményezésünk mégis megértésre talált: ezután két évente lesz Négyesfogathajtó Európa Bajnokság. A 2013. évit megpályázzuk. Reméljük, elnyerjük és akkor Budapesten olyan versenyt szervezünk – a Nemzeti Vágtával kombinálva a Városligetben és annak környékén – amilyenre az idén is gondoltunk.

Reformirányzatot is szeretnénk indítani ezzel a fogathajtás történetében, amit egyébként a FEI-nél jól fogadtak, még úgy is, hogy tudják: ehhez a szabályrendszerben bizonyos kompromisszumokat kell majd kötni. Az idei EB rendezését – a bredai versenyük keretében – végül is Hollandia vállalta. Itt minden induló egy programot hajt és az európaiak eredménye adja a VII. Kettesfogathajtó Európa Bajnokság végeredményét.”

A magyar EB-csapat: Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József.

Lázár Zoltán: „Józsival (id. Dobrovitz) összeszokott kettőst alkotunk, a Kis Dobro, tehetséges, a maratonon, de különösen az akadályhajtásban az utolsó számban, az idegek harcában képes máris nemzetközi szintű teljesítményre. Versenyről versenyre fejlődik. Egyéniben Ijsbrand Chardon, csapatban Hollandia a nagy ellenfél. Akár jó előjelnek is tekinthetem, hogy Európa három legnagyobb versenyébe sorolt Bredában tavaly nyertem”.

Tisztelet a nagy elődöknek

A már említett 1971-es budapesti átütő győzelem után fogathajtóink tovább írták az EB-történelmet.
A hat közül öt alkalommal magyar egyéni és csapatgyőzelem született (1973-ban, Windsorban a kitűnő svájci August Dubey és országának csapata győzött) Bárdos György hat, Abonyi Imre és Fülöp Sándor négy-négy, Muity Ferenc három, Papp József és Bálint Mihály egy-egy csapat, illetve egyéni EB-érmet nyert.

Az Európa bajnokságok idején a Szövetség elnökségének tagjai Borontai István, Pál János és Dr. Várady Jenő irányította fogathajtóink munkáját.

A lovak, azok az éremözönt szállító csodálatos lovak (messze a teljesség igénye nélkül). Bárdos fogatában a lipicaiak: Conversano XX-11, (Konvi) ,15 Favory XX-19, Favori XX-14, (Jankó), 73 Favory XX-12, (Hetvenhármas) és az ügető Újságíró, Abonyi fogtában az ügető Majka, Menüett, Nacsalnyik, Nicsevo a lipicai 1644 Neapolitano XVIII-3. Fülöp fogatában 5819 Biharkeresztes 330 (Bihar), 206 Széplak I-19-5  (Szépöcsém), Poroszló, Hazárd Rodrigó.

Így látja a kapitány

Fintha Gábor 2001-ben, a riesenbecki világbajnokságon vezette először sikerre kettesfogathajtóinkat. Azóta öt kettes- és négy négyesvilágbajnokságon 15 éremhez – köztük 6 aranyhoz – segítette hajtóinkat. Éppen Contyba indult – onnan utazik át Bredában – amikor az esélyekről kérdeztem

„Esélylatolgatáskor soha nem mulasztottam el hangsúlyozni, hogy az ezüst-, vagy a bronzéremben ugyanannyi munka fekszik, mint a legnemesebb aranyban. A legjobbak közül a legértékesebb trófeát végül nyilván az nyeri – közhelynek számít, de igaz – aki adott feszült pillanatban a legjobban dönt. Többen győzelmi reményekkel érkeznek Contyba és Bredába is.

A kettesfogathajtóinkban – talán a korábbiaknál is – jobban bízom; a dobogó bármelyik fokára adaérhetnek. A németek és a hollandok nagyon jók, a svájci és a portugál hajtóval az egyéni versenyben számolunk. A bredai Európa Bajnokságon a tengerentúliak  természetesen nem szerepelnek. Ijsbran Chardon és a holland csapat a favorit, – ám minden reményünk – szerint a mieink is ott lesznek a végelszámolásnál.”

Forrás:  Fehér Károly, Magyar Lovas Szövetség

 

Frissítve: 2024.01.19.
Fotó: Canva

Hozzászólások