Egyéniben és csapatban is világbajnoki címvédőként készülnek a magyar fogathajtók

Huszonnégy ország sportolóinak nevezésével 2019. szeptember 11. és 15. között rendezik a németországi Drebkauban a XVIII. Kettesfogathajtó Világbajnokságot. Magyarországot csapatban a Nemzeti Fogathajtó Akadémia versenyzői, a háromszoros világbajnok és világbajnoki címvédő Hölle Martin, a világbajnok, világbajnoki ezüst-, bronzérmes ifj. Dobrovitz József és a világbajnoki bronzérmes Osztertág Kristóf képviseli. A sportolók felkészülését az Agrárminisztérium és a Takarékbank támogatja.

Magyarország összesen hat versenyzőt küldhet az idei világversenyre: a háromfős nemzeti válogatott (Hölle – Ifj.Dobrovitz – Osztetág) mellett egyéni indulóként a nyolcadik világbajnokságára készülő Hódi Károlynak, valamint a világbajnoki újoncoknak számító Dr. Tóth Andreának és Szabó Rolandnak szoríthatunk. Hazánk mellett Franciaország és Hollandia is a maximális létszámú versenyzővel érkezik Drebkauba, míg a versenyt szervező Németország összesen kilenc hajtót delegál.

A magyar fogathajtás a legtradicionálisabb sportágak egyike, Magyarország jelentős szerepet vállalt a nemzetközi szabályzatainak, versenyeinek kialakításában és fejlődésében. A hazai lovassport legeredményesebb szakága a kettesfogathajtás. A nemzetközi éremtáblázaton 17 világbajnokság után 28 világbajnoki éremmel toronymagasan a magyar hajtók állnak az élen ebben a kategóriában.

„A magyar fogathajtásban második, de lassan a harmadik generációváltás időszakát éljük. A nagy elődök nyomában felnőtt egy ígéretes, fiatal, tehetséges gárda, akik mögött nagyon sokan, családok, támogatók, szurkolók dolgoztak és dolgoznak a sikerért. A most kihirdetett nemzeti válogatott tagjai a húszas éveiket taposó fiatal, tehetséges, nemzetközi szinten jegyzett sportolók” – mondta el Szilágyi Zsolt, a magyar csapat menedzsere. „Szoros és kiélezett versenyre számítunk, mert a németek, mint házigazdák, nagyon készülnek, de mellettük a hollandok, a franciák, a svájciak és az osztrákok is bejelentkezhetnek éremért.”

A hazai keret tartalék versenyzői Dobsa Dalma és ifj. Galvács Ferenc.

Háttéinformációk:

ifj. Dobrovitz József – világbajnok, vb ezüst-, bronzérmes, Eb ezüst- és bronzérmes. Pónifogathajtóként kezdte, indult három póni-, egy kettes- és négy négyes világbajnokságon, valamint öt négyesfogathajtó Európa-bajnokságon – kilencedik világbajnokságára készül, ez lesz a második kettesfogathajtó világbajnoksága.

Hódi Károly – a korelnök, azon kevesek közé tartozik, aki mindhárom szakágban indult világbajnokságon. Legeredményesebben a kettes kategóriában szerepelt, háromszoros vb ezüst- és egyszeres bronzérmes, nyolcadik világbajnokságára készül.

Hölle Martin – háromszoros világbajnok, világbajnoki címvédő, ő is pónifogathajtóként kezdte, nyert korosztályos Európa-bajnokságot, pónifogathajtó világbajnokságot. 2017-ben egyéniben és csapatban világbajnok Lipicán (SLO), a XVII. Kettesfogathajtó világbajnokságon.

Osztertág Kristóf – világbajnoki bronzérmes, pónifogathajtóként indult pályafutása, nyert korosztályos Európa-bajnokságot, három pónifogathajtó világbajnokságon indult. Ez lesz első kettesfogathajtó világbajnoksága.

Dr Tóth Andrea, Szabó Roland, Domsa Dalma, ifj Galbács Ferenc világbajnoki újoncok a keretben, első világbajnokságuk lesz Drekbauban.

A zsűri tagjai: Joachim Medina Garcia (ESP) – elnök, Dr. Fejér Barna, Marie de Ronde Oudemans (NED), Reiner Wannenwetsch (GER), és a “tartalék” Pia Skar (DEN); a pályaépítő: Barry Hunter (NED).

Nevezők: https://inside.fei.org/sites/default/files/1.ALL_CH-M-A2%20Drebkau%20%28GER%29_Nominated%20Entries_20.08.2019_0.pdf

A világbajnokság tervezett programja:

  • szeptember 11. szerda 09.00 – állatorvosi kontroll; 15.00 – nyitóünnepség
  • szeptember 12. csütörtök 09.00 – díjhajtás (1.nap)
  • szeptember 13. péntek 09.00 – díjhajtás (2.nap)
  • szeptember 14. szombat 09.00 – maraton
  • szeptember 15. vasárnap 09.00 – akadályhajtás; 16.00 – ünnepélyes eredményhirdetés

Gianone Péter
2019.09.07.
Frissítve: 2022.09.19.

Hozzászólások