Döntöttek az ostorhasználatról

A Kincsem Nemzeti Kft. közleménye:

A Kincsem Nemzeti Kft., a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság és a Magyar Lóversenyszövetség keddi egyeztetése alapján, a felek közösen úgy döntöttek, hogy az ostorhasználat kérdéskörében, a tervezett kísérleti időszak részletes feltételeit a 2014-es galopp- és ügetőszezont követően dolgozzák ki.

Ennek megfelelően, a szezon további versenyei a G.V.SZ. és a M.Ü.SZ. jelenlegi és hatályos rendelkezései, szabályai alapján kerülnek megrendezésre.

2014.11.05. Forrás: Magyarturf.hu

 

A Lovasok.hu országos felmérése az ostorhasználatról

Október 31-én közvélemény független kutatást indítottunk a Lovasok.hu oldalon, az ostorhasználat betiltásával kapcsolatban. Több százezer olvasónktól és Facebook követőnktől 5 nap alatt több mint 1100 válasz érkezett.

A többség támogatja az ostorhasználat betiltását

1134 kitöltő közül 803-an értenek egyet az ostorhasználat betiltásával és csupán 331 ellenző válasz érkezett, így elmondható, hogy a válaszadók többsége támogatja a Kincsem Nemzeti Kft. és a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság kezdeményezését.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók több mint fele (56,79%) szívesebben nézné a futamokat, ha a zsokék nem használhatnának ostort. Szép számmal (353 szavazattal) akadtak azonban olyan rajongók is, akiknek a lósport iránti szeretetén mit sem változtatna a tény, hogy a lovakat többé már nem ostoroznák. Ám nem elhanyagolható tény, hogy 137 kitöltőt inkább elkedvetlenítene a tiltás a lóversenyzéssel kapcsolatban.

A szakma egyértelműen ellenzi a változtatást

A nagy port kavaró javaslattétel után lehetőségünk nyílt felmérni azt is, hogy közületek hányan járnak a lovira, és milyen rendszerességgel. Az ennél a pontnál kapott válaszokból kiderült, hogy a válaszadók minél gyakrabban látogatják a lovit, annál inkább ellenzik az ostorhasználat betiltását.

Az ostorhasználat betiltását támogató válaszadóink többsége ugyanis még soha nem járt, vagy évente csupán egyszer jár a Kincsem Parkban, míg az ellenzők többsége heti vagy napi rendszerességgel látogatja a hazai lóversenyzés fellegvárát.

Közkívánatra Mutatjuk a femérés további eredményeit korra, nemre, lótulajdonosi státuszra vonatkozóan is:

Nemek szerinti eloszlásban markáns különbség mutatkozik a férifak és a nők véleménye között. Ugyanannyi férfi ellenzi, mint támogatja az ostorhasználat tiltását, míg a hölgyek 77%-a tiltaná az ostort és csupán 23%-áll ki mellette.

A kérdőívet kitöltők átlagéletkora 36 év. A  válaszadók közel 70 százaléka (773 fő) a 19-65 éves korosztályból került ki. Közülük a 19-25 évesek valamivel jobban ellenzik az ostort, de markáns különbség nem mutatkozik a 19-65 évesek válaszai között. Az ostorhasználat leghevsebb ellenzői a legfiatalabb és a legidősebb korosztály képviselői. A 9-14 éves és a 65 év feletti korosztály 80%-a tiltaná az ostort és csupán 20% ellenzi a tiltást.

 

A kérdőívet kitöltők  60 százaléka lótulajdonos, vagy feles bértartó. Érdekes fejlemény, hogy minimális a véleménykülönbség a lótartók és a saját lóval nem rendelkezők között.

 

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kutatásunkban! 

2014.11.05. Lovasok.hu

Hozzászólások