Igazi csapatként küzdöttek fogathajtóink Normandiában

Kapitányi értékelés a négyesfogathajtó VB után

 

Az izsáki egyesfogathajtó világbajnokságon találkoztunk Tóth Tamással, a négyesfogatok szövetségi kapitányával. Gratulációnkat követően a tapasztalatairól érdeklődtünk.

Hogyan állt össze az utazó keret a normandiai világbajnokságra? Mi volt az elvárás?

Tóth Tamás: A tavalyi Európa-bajnokság jelentette a csapatösszeállítás alapját. Az ott tapasztaltak, a hajtók, a lovak állapota alapján Dobrovitz József és Lázár Zoltán helye biztosnak tűnt. Feladatom a harmadik csapattag megtalálása volt. A két hajtó minden számban biztos pont, ők háromszámos hajtók. A harmadik hajtónak olyannak kellett lennie, aki elsősorban a maraton- és az akadályhajtásban tud segítségére lenni a csapatnak. A válogató versenyeken nyújtott teljesítménye alapján került ifj. Dobrovitz József a csapatba, feladata az volt, hogy ezt a két számot minél jobban oldja meg. A csapat elé célul tűztem ki, hogy már az első versenyszám után biztosítsuk be helyünket az élmezőnyben.

Milyen volt a felkészülés, voltak-e akadályozó tényezők?

Tóth Tamás: Az eddigiektől eltérően, nem volt közös edzőtábor, a hajtók különböző módon készültek, egyénileg. Más-más célok vezérelték őket. Dobrovitz József és a fia a versenyeken való részvételt, a világkupa pontok gyűjtését helyezte előtérbe. Dobrovitz József ezeken a versenyeken igyekezett a legjobb összeállítású fogatát megtalálni a vb-re.

Lázár Zoltán fogata adott volt, ő a lovak kímélése érdekében kevesebb nemzetközi versenyt vállalt, mert ő most nem ,”hajtott” a világkupa pontok gyűjtésére. A felkészülés során legnagyobb gondot Lázár Zoltán egyik lovának tavalyi kellemetlen egészségi problémája okozta, ami miatt kiesett a fogatból. Előzetesen ugyanis nem gondoltunk ilyen hosszú idejű kiesésre, hiszen a gyógyulási idő sokkal rövidebbnek tűnt. Ezt a lovat pótolni kellett, év eleje óta egy régi-új ló került fogatába. Aachen után ennél a lónál is felmerültek egészségügyi problémák, ami kérdésessé tette a ló vb-re történő utazását is. A kiutazás előtti utolsó állatorvosi vizsgálat alapján dőlt el, hogy utazhat ugyan a ló, de korlátozottan tud csak Lázár Zoltán rendelkezésére állni.

A tavalyi EB bronzérem után, újabb – most már világbajnoki – bronzérem került a csapat birtokába. Értékelje az eredményt ennek függvényében versenyszámonként!

Tóth Tamás: A sorsolás ,”szerencsésen” sikerült, a 13-as számot húztam, összesen 14 nemzet indult. A csapaton belüli sorsolásnál ifj. Dobrovitz Józsefnek az első, Lázár Zoltánnak a második, Dobrovitz Józsefnek a harmadik pozíciót sikerült kihúznom. Ez alapján a díjhajtásban Dobrovitz József utolsónak indult.

A díjhajtás salakos pályán, számunkra ismeretlen felületen zajlott. Csapatunkból az elsőnek rajtoló ifj. Dobrovitz József élete legjobb díjhajtását teljesítette. A korábbi hibákat mérsékelte, pozitív, a jövő szempontjából nagyon biztató programot mutatott be.

Lázár Zoltán a tőle elvárhatóan nagyon magabiztos, pontos, lendületes programot mutatott be és a szezon legjobb díjhajtását teljesítette. Lovai teljesítőképességének maximumát tudta kihozni. Ugyanakkor itt érződött a kényszerűen itthon hagyott lovának hiánya.

Dobrovitz József a világbajnokság díjhajtására megtalálta a legjobb összeállítású fogatát, már a bemelegítő pályán látszott ez, biztató képet mutatott. A látottak alapján biztosra vehető volt, hogy neki is jól fog sikerülni a szám. Látványos, lendületes, ütemes, elengedett fogat képét láttuk. A behajtás előtt 3 perccel a fogat ostorhegyes lova – külső körülmény hatására – kiesett korábbi formájából, így kényszerült behajtani a négyszögbe, ahol Dobrovitz József számára óriási odafigyelésre, energiára volt szükség, hogy a lovat kontroll alatt tudja tartani. Ennek következtében már nem tudta ugyanazt a teljesítményt nyújtani, amit a bemelegítő négyszögben.

Mindezek ellenére elégedett voltam a fiúk teljesítményével, hiszen régen volt két magyar hajtó a díjhajtásban az első nyolcban vb-n! A csapat is régen állt az első szám után ilyen előkelő helyen, harmadikok voltunk!

Lázár Zoltán és fogata a Lovas Világjátékokon. Fotó: Alltech FEI World Equestrian Games

A maratonhajtás előtt ismét gond jelentkezett Lázár Zoltán régi-új lovánál, ugyanaz a probléma, ami miatt kétséges volt, utazhat-e. Döntést kellett hoznia, a kitűnő maratonló versenyeztetésével bevállaljuk-e, hogy nem tudja befejezni a maratont vagy ezt a lovat kihagyva olyan összeállításban kénytelen versenyezni, amivel nem fog olyan teljesítményt nyújtani, amire képes lenne, ezzel veszélyeztetve egyéni jó szereplésének lehetőségét. Átgondolva a csapat előző számban elért kitűnő eredményét, azt a döntést hozta, hogy az egyéni eredményét alárendeli a csapat biztos szereplésének, nem kockáztatja a csapat eddig megszerzett pontjait, mert az esetleges kizárás a csapat helyezését veszélyeztette volna. Igazi csapatemberként döntött!

Ilyen előzmények után kezdődött a második versenyszám, ahol ifj. Dobrovitz József indult elsőnek a csapatból. Élete legjobb maratonját hajtotta, precízen, magabiztosan küzdötte le a nyolc akadályt, 22 évesen ő volt a vb legfiatalabb hajtója, a jövőt tekintve nagyon biztató volt ebben a számban is a teljesítménye.

Lázár Zoltán – a kényszerű lócsere után – vágott neki a maratonnak. Sajnos amitől tartottunk beigazolódott, nem tudta kihozni a fogatból azt, amit szeretett volna. Az első öt akadályig láthatóan szenvedett, az ötödik akadály után volt ismét az igazi ,,Lázár-fogat”, de már sajnos nem volt lehetősége behozni hátrányát. Dobrovitz József jól ment, de a kettes akadályban hibáztak, ami ebben a szoros mezőnyben komoly hátrányt jelentett. A további hét akadályban nyújtott kiváló teljesítménye sem volt elegendő ennek kompenzálására. Egy ilyen maraton után mégis sikerült megőrizni a csapat harmadik helyét.

Az akadályhajtás bemelegítésénél ifj. Dobrovitz József fogata nagyon jó képet mutatott, együtt volt a lovaival, éreztem, ha ez a pályán is így marad, meg tudja csinálni a hibátlant. És ez bejött! Alapidőn belül, hibátlan hajtás! Ezzel maximálisan teljesítette a vele szemben támasztott elvárást. Lázár Zoltán az akadályhajtáson az elképzelt fogat összeállításban állt starthoz, de a problémás ló itt is gondot okozott, egy forduló során levert egy labdát és időtúllépése is volt. Dobrovitz József a melegítő pályán láthatóan küzdött a lovakkal, a behajtás után rögtön az első akadálynál ütött, időtúllépésért is kapott büntetőpontot.

Elégedett-e a hajtók egyéni- és a csapat eredményével?

Tóth Tamás: A vb előtt – ismerve a válogatott felkészültségét, a körülményeket – az éremszerzés volt a cél részemről. Ezt teljesítették a fiúk, összetettben a dobogó harmadik fokára állt fel a csapat! Egyéniben az előzetes esélylatolgatás során szintén az éremszerzés lehetősége merült fel, ez most nem sikerült.

Négyesfogathajtó válogatottunk 1990 óta nem szerzett érmet a Lovas Világjátékokon. Az elmúlt vb-n csapatban ötödikek voltunk. Boldogok vagyunk! Sajnálom, hogy Dobrovitz József és Lázár Zoltán tudásukhoz és felkészültségükhöz képest szerényebb eredményt értek el egyéniben, de biztos vagyok benne, hogy a csapatbronzérem vigasz volt számukra. Jövőbeni célunk a csapatérem további fényesítése, egyéniben minél jobb eredmény elérése.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a vb alatt a sok buzdítást, a gratulációkat, melyeket a szurkolóinktól kaptunk!

A világhálón a helyszínről érkező fotók a csapat egységét, összhangját sugározták. Ön hogy értékeli a csapatmunkát?

Tóth Tamás: Ha ez érződött a képeken keresztül is, annak örülök, mert én is úgy értékelem, hogy igazi csapatként küzdöttek a hajtók. 2004. óta minden csapateredményt többnyire két hajtó – Lázár Zoltán és Dobrovitz József – hozta, 10 év után minden csapattag hozott eredményt a jó szerepléshez! Ifj. Dobrovitz József pedig biztos pont volt két számban, kiváló teljesítményével elősegítette a bronzérem megszerzését. Együttes megbeszélésekkel, közös pályabejárásokkal, egymásért izgulva, nagyon jó hangulatban telt a világbajnokság.

Gratulálunk és köszönjük a beszélgetést!

Az Alltech FEI World Equestrian Games 2014 elnevezésű versenyen, Normandiában eredményesen képviselték hazánkat a négyesfogathajtók. A bronzérmes csapat tagjai:

Dobrovitz József (egyéni 7.)
Lovak: Amadeus, Carlo, Kinzhal, Torino, Waltstar
Segédhajtók: Dobrovitz Józsefné és Borz Filicel

Lázár Zoltán (egyéni 12.)
Lovak: Bíbor, Favory Cudar, Maestoso X 9, Siglavy Szellő, Vigour
Segédhajtók: Maruzsán Dénes és Pimiller Endre

ifj. Dobrovitz József(egyéni 14.)
Lovak: Alandro, Bandidos, Conversano VI-25, Vivaldo, Wijsneus
Segédhajtók: Darabont Norman és Opre József

2014.11.03. Forrás: Szabó Zsuza, Fogatsport.hu
Frissítve: 2022.09.20., 2023.09.23.
Fotók: FEI, Canva

Hozzászólások