Döntés született a vitatott „Blood Rule” ügyében

Kizárásra kerülnek  a versenyekről a vérző lovak

 

A Nemzetközi Lovas Szövetség isztambuli gyűlésen végleges döntés született a vitatott „Blood Rule” ügyében: minden ló, amelyen a verseny folyamán vérző seb fedezhető fel, azonnali kizárásra kerül.

Az új „vérszabály” jóformán megegyezik a javaslattal, amelyt az FEI Díjlovagló Bizottságának ülésén terjesztettek elő a londoni olimpia előtt.

Eddig nem létezett szabály a díjlovaglósportban, amely meghatározta volna, milyen következménnyel járjon, ha egy ló láthatóan vérzik a verseny folyamán. Azonban már évek óta jól bevált szokás volt, hogy a vérző lovakat azonnal kizárták a versenyből – a ló jóléte érdekében. Így tett Stephen Clark díjlovagló bíró is, amikor a 2010-es kentucky-i Lovas Világjátékokon Adelinde Cornelissen lova Parzival szája véresen habzott. Clarke az „Általános rendelkezések” 430.7.6-os cikkére hivatkozott, amely engedélyezi a kizárást, ha a versenyszám folytatása a ló jólétével ellentétes.

Pontosan ezt a cikkelyt fogalmazták most át – az FEI Állatorvosi Bizottságával együtt:

„Vér: Ha a C-bíróban felmerül a gyanú, hogy a ló a verseny folyamán valamely testrészen vérzik, megszakítja a versenyszámot és megvizsgálja a lovat. Ha friss vért talál a lovon, azt ki kell zárni a versenyből. Ezen kizárás végleges. Amennyiben a vizsgálat során nem állapítható meg friss vérzés, a ló folytathatja a versenyt.

Ha a ló a fenti eljárás következtében kizárásra került, vagy a verseny során sérült meg és azt követően kezd el vérezni, a következő versenyszám előtt FEI-állatorvos meg kell, hogy vizsgálja, annak megállapítása érdekében, hogy a ló megfelelő állapotban van-e, hogy a következő napon, ill. napokban folytassa a versenyen való részvételt. Az állatorvos döntése ellen fellebbezni nem lehet.

[Az eredti angol szöveg: „Bleeding: If the Judge at C suspects fresh blood anywhere on the horse during the test, he will stop the horse to check for blood. If the horse shows fresh blood, it will be eliminated. The elimination is final. If the Judge through examination clarifies that the horse has no fresh blood, the horse may resume and finish its test. If the horse is eliminated pursuant to the above, or if the horse is injured during the test and starts bleeding after finishing the test, it should be examined by an FEI Veterinarian prior to the next Competition to determine if it is fit to continue in the Event the following day(s). The decision of the FEI Veterinarian is not subject to appeal.”]

Hogy a nemzetközi díjlovagló társadalom hogyan fog reagálni az új szabályozásra, valószínűleg hamarosan kiderül…

 

2012.11.17. Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: FEI.org
Frissítve: 2023.05.09.
Fotók: Canva

Hozzászólások