Lázár Vilmos már a VB-re hajtott Mezőhegyesen

Hétvégén a fogathajtók színe-java pályára hajtott a Mezőhegyesi Fogathajtó Versenyen. A kettesfogatok között Lázár Vilmos szerezte meg az első helyet, aki lovaival már a világbajnokságra készül.

Lázár Vilmos és fogata
Lázár Vilmos és fogata

Lázár Vilmos: a magyar csapat felkészült a VB-re

A vasárnapi akadályhajtást is megnyerve győzött összetettben is a kettesfogathajtók nemzetközi mezőnyében Lázár Vilmos (141.78) a Mezőhegyesi Nemzetközi Fogathajtó Versenyen. A második helyen Kákonyi Norbert (166.82) fejezte be a megmérettetést, míg harmadik lett ifj. Nagy Tibor (170.81).

„Elégedett voltam a díjhajtásban nyújtott teljesítményünkkel” – értékelte fogata díjhajtó programját Lázár Vilmos. A tizenegyszeres világbajnok szerint fogata legnehezebb versenyszáma a maratonhajtás. Mint mondja: „Ezeket a lovakat kicsit határozottabban, bátrabban, lendületesebben kell biztatni ahhoz, hogy kijöjjön belőlük a teljesítmény, de az idők nyilván magukért beszélnek, jó időket futottak a maratonban.

Úgy gondolom, hogy a magyar csapatnak sikerül felkészülni a világbajnokságra, időarányosan jól állunk a felkészülésben” – fogalmazott a tizenegyszeres fogathajtó világbajnok. Hozzátette, hogy ennek a felkészülésnek egy nagyon fontos állomása volt a Mezőhegyesi Nemzetközi Fogathajtó Verseny.

Ez történt a többi kategóriában

Az egyesfogatok összetett versenyében Meskóné Orosz Mária (171.65) bizonyult a legjobbnak, megelőzve a második helyen záró Rondzik Gábort (183.16), és a versenyt összetett harmadikként befejező Demkó Zsoltot (189.32).

A póni kettesfogatok összetett versenyében Lehőcz Dávid (167.81) bizonyult a legjobbnak, második helyen Kovács Zsófia (189.82), harmadik helyen Farkas József (204.82) fejezte be a versenyt.

Lehőcz Dávid és fogata
Lehőcz Dávid és fogata

A póni négyesfogatoknál összetettben Palkovics Dávid (184.97) zárta első helyen a mezőhegyesi versenyt összetettben, második lett Jámbor Vilmos (192.26).

A gyermek póni egyesfogat kategóriában Juhász Péter 121.44-el zárt összetettben. A junior póni egyeseknél Szaller Zsófia (167.60) lett összetettben az első, megelőzve Érsek Anettet (182.01), valamint a harmadik helyen záró Majoros Annát (183.49).

A junior póni kettesek összetett versenyében Horvát Róbert 218.93-al zárt, az akadályhajtást 40.67-el fejezte be.

A B kategóriás kettesfogatoknál Erdős Krisztián György (177.51) végzett az első helyen az összetett versenyben, megelőzve Kiss Sándort (188.18) és a harmadik helyezett Küri Albertet (188.64).

Izgalmas verseny a fiatal lovak mezőnyében

Egy nóniusz fajtájú, mezőhegyesi tenyésztésű fedezőmén, Nonius XII-149 Vőfély (6.83) nyerte az 5 éves lovak versenyét. Hajtója, Fábián Gábor tavasszal döntött a nevezés mellett. Másodikként Mezőhegyes Nonius-14 Vezér (6.63) zárta a versenyt, hajtója Papp János volt. Harmadik helyezettként a kategóriában Daisy (6.08) fejezte be a csütörtöki versenyt, hajtója Fábián László Gábor.

A 6 éves lovak kategóriájában Furioso XXXVI-56 bizonyult a legjobbnak (7.44) Sági Józseffel. Másodikként Showman (6.44) zárt, akit Gáspár Szilvia hajtott, a dobogó harmadik helyét pedig Gyuri (5.94) szerezte meg Nyúl Zoltánnal.

A 7 éves lovak kategóriájában Fleur győzött (6.94), hajtója Demkó Zsolt. Másodikként Nonius IV-15 Toszka (6.67) zárt Papp Jánossal, harmadik lett Lari (6.61), akit ifj. Bozsik József hajtott.

A fiatal lovak egyelőre búcsúztak Mezőhegyestől, de a 2017. szeptember 7. és 10. között megrendezésre kerülő Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára visszavárják őket a szervezők.

Lázár Zoltán a pálya mellett lábadozik

Lázár Zoltán ezúttal csak nézőként volt jelen a versenyen, de mint mondta, a lipicai világbajnokságon már ott szeretne lenni: „A lehetőségekhez képest jól vagyunk, csúnya baleset volt, talán pályafutásom egyik legnagyobb versenybalesete. A fiam és én is. Pozitívan fogom fel. Örüljünk, hogy csak ennyi bajunk történt és a lovaink egészségesen megúszták. Abban bízom, hogy ha a göteborgi Európa-bajnokságon nem is, de a szeptemberi lipicai világbajnokságon ott tudok lenni és a magyar csapat tagjaként versenyzek majd.”

2017.07.17. Forrás: Cseh-Lakos Ilona,
Mezőhegyesi Nemzetközi Fogathajtó Verseny 2017
Fotó: Vida-Szűcs István
Operatőr: Juhász István
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.17.

Kapcsolódó cikkek:

Most pihen, de fejben már a VB-re hajt Lázár Zoltán >>
Hatalmasat borult Lázár Zoltán fogata Csehországban >>

Hozzászólások