Rekord számú start és néző a Kiskunhalasi Championátuson

Az utóbbi évek legnagyobb érdeklődését kiváltó Championátus és Országos Minősítő versenyre került megrendezésre Kiskunhalason. Teljes terhelés alatt volt a kiskunhalasi lovas aréna. Ilyen számú induló és ennyi ló, az iskola aranykorszakában sem volt itt. 1000 körüli startot bonyolítottak a négy nap alatt a szervezők.

Az első versenynapon 9 számot került megrendezésre 246 starttal. A 6 éves lovak minősítő versenyén a párosokat 125 cm-es akadályok várták. A 22 indulóból végül öten mérték össze tudásukat a rövidített pályán rendezett összevetésben, ahol Máriás Sára Cantus Clay nyergében bizonyult a legjobbnak Fodor Gábor (Rádiháza-Echo) és Burucs Borbála (Rádiháza-Előtáncos) előtt.

Fodor Gábor és Rádiháza Echo

„Nagyon örültem a sikerünknek. Elégedett voltam a teljesítménnyel és a stílussal is. Az összevezetés nem okozott különösebb gondot. Jó tempót vettünk fel és próbáltam minél szűkebbeket fordulni. Összejött. Egyébként remek a pálya, ideális volt az időjárás is.” – mondta a győztes debreceni lovas.

 A 6 éves lovak minősítő versenyszám első három helyezett eredménye:

 1. Máriás Sára, Cantus Clay
 2. Fodor Gábor, Rádiháza-Echo
 3. Burucs Borbála, Rádiháza-Előtáncos

Pénteken tíz versenyszámra került sor. Az utánpótlás számban 16 lovas startolt a 125 cm-es pályán. A versenyszámot időre, egyszeri összevetéssel rendezték meg és heten kerültek a fináléba, ahol kimondottan merész lovaglásokat láthatott a közönség. Végül az egyik kockáztató lovasnak, Nevelits Laurának Kalanddal jött be a bátor versenyzés, mert hibátlanul, a legrövidebb idő alatt ment végig a pályán lovával.

Nevelits Laura és Kaland

„Nyerni akartam a versenyszámot, mert már az elején szerettem volna kellő mennyiségű pontot szerezni a sikeres folytatáshoz (a kiskunhalasi verseny a Championátus első fordulója szerk.). Így kockáztattam és gyors pályát mentem. Kaland temperamentumos ló, ugyanakkor precíz, fordulékony. Ezen tulajdonságait kihasználva levágtam a fordulókat és tempósan haladtunk. Sikerült, aminek nagyon örülök. Remek a pálya, jó a szervezés, tetszik a kiskunhalasi verseny” mondta Nevelits.

A versenyszám első három helyezettjének eredménye:

 1. Nevelits Laura (Kaland)
 2. Gajda Fanni (Airvent Money)
 3. Béni Lilla (Costa Rica Ronin Drogida)

A Kiskunhalasi Championátus és Országos Minősítő Díjugrató Verseny harmadik napján a 300-at is meghaladta a startok száma.

A nap legnehezebb számában, a 140 cm-es akadályokkal nehezített A/3*-as versenyszámban 36 indulóból két hibátlan lovaglás született, közülük Reischl Márton Latino nyergében volt gyorsabb.

Az A/3*-as versenyszám első három helyezettjének eredménye:

 1. Reischl Márton (Latino)
 2. Mráz Tamás (Rakéta Remény)
 3. ifj. Szabó Gábor (Timpex Csatadal)

A nap utolsó fordulóját, a már kissé felázott talajon rendezett, A/1 nyitott és fiatal lovas versenyszámot Szotyori Nagy Kristóf, mint mondta tudatosan vállalt agresszívnak látszó lovaglással nyerte.

„Az idén ez már a hatodik közös sikerünk hasonló versenyszámban Timpex Csárdaszépe nevű lovammal. Kifejezetten fekszenek a vadászlovaglás-szerű pályák neki. Mivel egy hibaidős számról volt szó, amelyben az első verőhiba időként számít, így érdemes dinamikus lovaglással próbálkozni. Ezt tettük most is, amiben remek partnernek bizonyult ismét Csárdaszépe. A füves pályának egyébként a napközbeni eső sem ártott meg. Egy kicsit az elején lazább volt a talaj felső rétege, de ez nem befolyásolta lényegesen a lovak elugrását” – mondta a szám győztese, a Díjugrató Szakbizottság elnöke.

Szotyori Nagy Kristóf és Timpex Csárdaszépe

Az A/1 nyitott és fiatal lovas versenyszám első három helyezettjének eredménye:

 1. Szotyori Nagy Kristóf (Timpex Csárdaszépe) Prosper LK, 0 hp, 60,24 mp
 2. Janik Attila (Lüsi-N) Colonado Lovasiskola SE, 0 hp, 63,13 mp
 3. Füzér Gábor (Filibert) Kiskunhalasi LTSE, 0 hp, 64,09 mp

Vasárnap a Champinátus elsősorban a gyermek, serdülő és utánpótlás kategóriák döntőiről szólt.

Nagy versenyt hozott a serdülő A kategória döntője, ahol 28-an neveztek a 125 cm magas akadályok leküzdésére. Bár a versenyszám elején sok hiba történt, a mezőny második fele már számos kiváló teljesítményt hozott. Végül heten kerültek be az összevetésbe hibátlan lovaglással az alapidőn belül. A számot az Airvent LC serdülő lovasa, Farkas Virginia nyerte Hajnal nyergében lendületes, hibátlan lovaglással.

„Az alappályán egy nyugodt biztonsági lovaglásra törekedtem, ami bejött, mert hibátlan eredménnyel, az alapidőn belül mentünk Hajnallal. Az összevetésnél viszont nem volt mese. Figyeltem az időre, tehát mentünk előre, amennyire csak lehetett. A nagy távolságok engedték is a nagy sebességet és közben Hajnal nem hibázott. Örülök a győzelemnek és annak is, hogy ezen a nagy hagyományokkal rendelkező kiskunhalasi füves pályán nyertünk. Szeretek itt versenyezni.” mondta e a versenyt követően Farkas Virginia.

Farkas Virginia és Hajnal

A serdülő A kategória döntőjének első három helyezettje:

 1. Farkas Virginia (HAJNAL)
 2. Szemán Olivér (CARIQUOL Z)
 3. Németh Bettina (RÓZSAVÖLGY)

2014.08.05. Szöveg és fotó: Kovács Iván és Hajdu Kriszta
Kiemelt kép: Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások