Emlékmű egy ártatlan lóáldozatnak

Oscar Anton – Lóáldozat

Derby-nyerő telivérjeink életútjának kutatása közben ráakadtam egy sajátos történetre, mely kiszélesítve – szinte – az emberiség vallástörténetébe illeszthető. Ártatlan áldozatok vérével vezekelni az istenek kegyeiért.

A szűz lányoktól a legkedvesebb háziállatokig vonultatott, áldozatfelmutató bűnbocsánat könyörgések sorából is kiemelkedik a „legkedvesebb ló” kultikus mennybe küldése. (Egykori bakonyi vadászataim alkalmával gyakran pihentem a kerteskői „Oltárkő” ormán, a hihetetlen hiedelmek gondolatával… Vajon hány kitűnő áldozati „fehér ló” vére mosta ennek a történelmi sziklafalnak meredek oldalát?!)

A misztikus legendák sorából tényként kiemelendő Oscar Anton igaz története. Rövid hír az 1926-os Magyar Turf közlése nyomán: Dreher Jenő úr, unokaöccsének, Dreher Oscar Antalnak elhunyta fölött való gyászában – miután a derby-nyerő Oscar Antonját unokaöccséről nevezte el – nem találta helyén valónak, hogy nevét bármilyen telivérje is viselje, ennek folytán Oscar Antont agyonlövette.

Hézagos idézet-kiemelés az eddigi 92 magyar derby-nyerő telivér történetét feldolgozó – íróasztalban fekvő – kéziratból:

Oscar Anton, 1921- évi pej mén.

Származása: Rascal – Ingeborg, Bona Vista után.
Tenyésztője: Erdőháti ménes.
Tulajdonosa: Dreher Jenő.

  • Jegyzőkönyvezett derby győzelme 1924-ben Alagon:

Július 22. vasárnap.
Felhőszakadás után mély, sáros talaj. 293. futam.
Díjazás: 280.000 Korona.
Start: 16 óra 55 perc. Táv: 2.400 méter.
Nyerő: Oscar Anton,
idomár: Adams Róbert,
lovas: Schejbal József.

  • Bírói ítélet: Könnyen, 1 ½ hosszal nyerve, 7 hosszal harmadik.

Idő: 2.43 2/5.
Totalizatőr: 1000: 3900.
Helyre: 1000: 1200, 1100, 1300.

  • Versenyleírás:

A start után Szumir vezetett, majd a mély pályán Borgia próbálkozott, de félúton elfogyott az ereje és visszaesett. Ekkor az élen galoppozó Alter Drahrer mellé Oscar Anton szegődött. A kanyarban Oktondi próbált újítani, de hamar elfogyott az ereje. A távoszlopnál Oscar Anton ismét újított és könnyen verte Alter Drahrert és a szívósan küzdő Kilindint.

  • Az idomár – Adams Róbert – véleménye:

A jó származású, de fejletlen csikót Blazsek lovász gondjaira bíztam. Sok munkát igényelt, de lábai gyengék voltak. Szerencsénk volt a Magyar Derbyben. Óriási eső áztatta, puhította Alag gyepét és az Osztrák Derby-nyerő Alter Drahrer patazúzódása miatt nem volt teljes-értékű.

  • Oscar Anton telivér utódot nem nemzett, miután újbeosztású ménként, családi tragédia összefüggésében kiirtották az Erdőháti ménesben.

Döntési lehetőségem jogán – 1995-ben – lovas múltunk őrzendő eseménytörténeteinek emlékállítási kényszere sorában, az Alagi Dery-nyerők parkjában, szarvaskői, sötétbarna vulkáni kősziklából „piramid” emlékoszlopot állítattam egy nevesített lóáldozatnak, magyar történelmünk harmadik Derby-nyerő hősének, Oscar Anton telivérnek. S amíg – még – megvan Alagon a százados lovas-park, addig ez a sziklapiramid emlékeztet egy ártatlan Ló-áldozatra.

2014.08.06. Forrás: Váczi Ernő
Frissítve: 2022.08.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások