Krucsó az egyik nagy tehetségünk

Krucsó az egyik nagy tehetségünk

Székesfehérvár (pb) – A Krucsó, ismert és elismert név a díjugratásban. Krucsó Ferenc háromszoros magyar bajnoki címmel és olimpiai részvétellel büszkélkedhet, míg fia Szabolcs több Világkupát is nyert.

Krucsó Szabolcs járja az országot. Télvíz idején Székesfehérvár mellett a kecskeméti fedeles versenyeken indul. Élete a lovaglás körül forog, ahogy ő fogalmaz, gyakorlatilag beleszületett a díjugrató sportba.

– Tulajdonképpen életem eddigi 29 éve csak a lovaglásról szólt. – mesélte a Baracskán lovardával is rendelkező mezőhegyesi fiatalember. – Édesapám rajongott a lovakért, háromszoros magyar bajnok volt, sőt az 1980-as moszkvai olimpián is részt vett. Jelenleg bíráskodik, gyakran találkozunk egy-egy versenyen. De mielőtt felvetné, amikor én megyek, nem pontoz, hiszen egy-egy gyakorlat megítélése eléggé szubjektív.

Melyik a fő száma?

– Nincs ilyen. Abban a versenyszámban indulok, ahol van lovam. Általában 9-10 lóval érkezem egy versenyre. Viszont egyik sem az enyém, én hivatásszerűen, úgymond profiként mások lovaival versenyzem. Hogy miért jó ez a tulajdonosoknak? Azért mert, minél eredményesebb a ló, annál nagyobb az értéke. Én pedig legalább öt kategóriában ott vagyok az első háromban, 2004, 2005-ben vezettem a magyar ranglistát. Három Világkupát nyertem, a kelet-európai ranglistán pedig 3 évig az első tízben voltam.

Ezek elég nyomós érvek ahhoz, hogy önre bízzák a lovukat. Akadnak hazánkban más profi versenyzők is?

Négyen-öten. Ők hozzám hasonlóan szinte egész évben úton vannak. Télen általában itthon, azaz Székesfehérváron, Kecskeméten versenyzem, viszont tavasztól őszig külföldre járok. Ausztriában, Olaszországban ugyanis jóval magasabbak a pénzdíjak, átlagban 3-4 ezer eurót lehet nyerni. De nemcsak ebből származik bevételem, kereskedem is a lovakkal, egy évben átlagban negyven ló megfordul a kezem alatt. De az igazság az, hogy bármilyen jó is vagy itthon, Európa élmezőnyébe férkőzni megfelelő ló nélkül lehetetlen. Márpedig nálunk egyszerűen nincs a legmagasabb nemzetközi szintnek is megfelelő állat.

Forrás: Békés Megyei Hírlap
2007-02-13
Kép: Canva
Frissítve: 2023.05.31.

Hozzászólások