Ilyen volt az első világkupa Bábolnán

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok kiemelt nemzetközi versenyt rendezett: a legendás ménesparancsnok, Pettkó-Szandtner Tibor emlékét őrző verseny idén világkupa minősítést kapott.

10 nemzet, 160 lovas, 230 ló

Egy ország egy szezonban csak egy ilyen rangos versenyt rendezhet. A Nemzeti Lovarda felújítása miatt a felnőtt CSIO versenynek idén Bábolna adhatott otthont. A régió egyik legnagyobb eseményére tíz nemzet közel 160 lovasa 230 lóval nevezett, a fiatal ló és U25 korosztály mellett 110 cm-től 160 cm-ig rendeztek versenyszámokat. Magától értetődik, hogy szinte a teljes hazai élmezőny starthoz állt.

Markus Saurugg sikerei Bábolnán

A Pettkó-Szandtner emlékverseny első versenynapja az osztrák válogatott Markus Saurugról szólt, aki a középkörben, a nagykörben, majd a világkupa minősítő versenyszámban is sikert aratott.

A legnagyobb, 140 cm-es kétfázisos nagykörben Texasszal lett első, Baloubet By Etl-el pedig a második helyet is megszerezte. A versenyszám harmadikja Krucsó Szabolcs lett a sárga Leon G-vel.

Saurug Chester nevű lovával nyerte meg a 130 cm-es középkört, mögötte a második helyen Horváth Balázs végzett PM La Conta Z-vel, harmadik Krucsó Szabolcs Vincentoval.

Az U25-ös versenyszám teljes magyar sikert hozott. Impuls nyergében győzött Pongrácz Liliána, megelőzve a Sopronyi Réka – Donald párost. Harmadik helyen Mészáros Marcell végzett Comedy Starral.

A fiatal lovak 38 indulót számláló szoros versenyében négy magyar ló tudott 57 másodpercen belül kerülni. Győzött a Pataki Ménes hatéves kancája, PM Quintera Horváth Balázzsal, megelőzve a legjobb hétéves lovat, Timpex Glóriát a nyergében Szotyori Nagy Kristóffal. A harmadik helyen a hétéves K-Waimea végzett Rezgő Zoltánnal, míg negyedik a tavalyi tenyészverseny győztese, Sifu, akit ezúttal is Cser Attila lovagolt.

A 120 cm-es kiskörben is gyors lovaglásokat láthatott a közönség két rutinos páros sikerével. Első lett Fazekas István Elisszel, megelőzve Szekeres Ágotát és Cordobát. A dobogó harmadik fokára a Carolus-t lovagoló Szilágyi Sándor Márk állhatott fel.

A kétfázisos VIP Tour-ban mindössze négy hibátlan lovaglás született. Győzött a mezőny egyik legfiatalabb lovasa, Törő Csongor a rutinos Chaccoval, megelőzve Dobos Andreát és Lordot, harmadik lett Kollár Péter Acolanddal.

Szabó Gábor duplázott

A Pettkó-Szandter Tibor emlékverseny második napjának legmagasabb versenyszámában is osztrák győzelem született. Markus Saurugg Baloubet By Etl-el magabiztosan nyerte meg a számot, megelőzve a román színekben versenyző Andrea Hercket Quintus II-vel. A legjobb magyar teljesítményt Vándor Zsófia hozta, aki Quintusszal a harmadik helyen végzett.

Az U25 korosztály 130 cm-es versenyszámában két hölgy végzett az élen, győzött Szilágyi Réka Médea Of Brightnesszel, megelőzve Máriás Sárát és Cantus Clayt.

A középkörben is a gyorsaság számított, a leggyorsabb ifj. Szabó Gábor volt a szürke Timpex Emlékkel, megelőzve Krucsó Szabolcsot és Leon G-t, valamint az osztrák Markus Sauruggot és Chestrert.

A fiatal lovak erőpróbája látványos versennyel ismét Timpex sikert hozott: ifj. Szabó Gábor a hétéves Timpex Gerlével lett a nyerő.

A 120 cm-es kiskör versenyszámban Erdélyi Magdolna alappályáját tizenhét lovas teljesítette hibátlanul. A szoros összevetésben Fazekas István győzött Elisszel, akitől mindössze nyolc századmásodperccel maradt le Mészáros Marcell Zóna nyergében. A harmadik helyen Oláh Szabolcs végzett Eclipsszel.

A reggeli VIP Tour-ban hatan lovagoltak hibátlanul, végül nagy fölénnyel győzött Cashew nyergében Vandik Júlia. A második és harmadik helyeket Törő Csongor szerezte meg Cassis SzM és Chacco nyergében.

Horváth Balázs hibátlanja

Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő 145-160 cm-es, 13 számozott akadályból álló pályája komoly feladatot jelentett a verseny harminc indulójának. Az egyetlen tiszta hibátlant a PM Dianával Horváth Balázs tudta hozni, így ő vehette át a győzelmi serleget Haál Gábor versenyigazgatótól. A második hely  egy hibaponttal a kirobbanó formában ugró Bukfencé és ifj. Gombos Lászlóé lett. A további helyezettek négy hibaponttal értek célba, köztük az időeredmény döntött. Harmadik lett ifj. Szabó Gábor Timpex Ben Hurral, negyedik a mezőny legfiatalabbja, Weinhardt Virág Chiclanával.

Az U25-ös korosztály döntőjében négyen jutottak be a 135 cm-es alappálya után az összevetésbe, ahol már csak Sopronyi Réka lovagolt hibátlanul a mezőhegyesi tenyésztésű Donalddal, így 2016 után idén is ő nyerte a korosztály legrangosabb hazai nemzetközi versenyszámát. Második helyen  a román Cojocariu Constantin végzett Lancorral, harmadik a sáripusztai tenyésztésű, Vostok nyergében Mészáros Marcell.

A középkör döntőjének összevetésében szokatlanul népes mezőny gyűlt össze, 23 páros minősült a megmérettetésre. Végül Krucsó Szabolcsért szólt a magyar himnusz, aki Chacco Boy-jal meg tudta előzni ifj. Szabó Gábort és Timpex Ezüstöt. A harmadik helyen Mráz Tamás végzett H-C.S.R Centerrel, negyedik PM Diamantina nyergében Horváth Balázs, ötödik ifj. Lázár Zoltán Katyusával, hatodik Szentirmai Péter Expresszel.

A fiatal lovak döntője fehérorosz győzelmet hozott: Lis Aleksandr lovagolta a leggyorsabb hibátlant az összevetésben a hétéves Valerikával, megelőzve PM Quinterát és Horváth Balázst, valamint a mostanában mindig nagyon eredményes sárga BN Silvert és Török Sándort.

A napzáró kiskört, a 120 cm-es hiba-idős versenyszámot Szekeres Ágota nyerte Cordobával, megelőzve az előző napi győztest, Fazekas Istvánt és Elise-t, valamint Busi Sándort és Geniuszt.

A VIP Tour-ban első lett Vajay Dóra Balouvalleyval, második Szabó Szintia Chaccinue-val.

 

2017.06.21. Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások