Segítség, ellopták a lószállítómat!

Te mit tennél, ha egyik reggel azt vennéd észre, hogy lószállító utánfutód eltűnt arról a helyről, ahová legutóbb parkoltad? Először bizonyára kétségbe esnél. De hogyan tovább? Segítünk.

Fotó: Bigstock

Nemrégiben épp egy osztrák lovas kérte a környező országok lovasainak összefogását ellopott lószállító utánfutója felkutatásához:

„Lószállító utánfutómat múlt éjszaka ellopták 2434 Götzendorf an der Leitha-ból. Sötétszürke Humer Rapid Plus kétlovas lószállító utánfutó nyeregkamrával. Rendszám: BL-701 BN. Aki látja, kérem azonnal értesítsen a következő telefonszámokon: 0660 345 000 7 és 0681 10 52 15 32.”

Nézzük, hogyan előzheted meg a hasonló eseteket és hogy mi a teendőd, ha mégis megtörtént a baj.

Védd meg lószállítódat a tolvajoktól

Teljesen biztonságos megoldás nincs, de léteznek olyan egyszerű óvintézkedések, melyekkel olyannyira megnehezítheted a bűnözők dolgát, hogy elmenjen a kedvük lószállítód meglovasításától.

  • Lószállítóddal csak biztonságos helyen parkolj.
  • Lószállítód legyen egyedi és feltűnő. Hiszen egy feltűnő lószállító ellopása sokkal nagyobb kockázat, mint egy tucatdarabé. Ragaszd fel rá a saját nevedet vagy lovad nevét, klubod logóját, fesd színesre a sárvédőket – a lényeg, hogy könnyen felismerhető és azonosítható legyen. Fontos, hogy a végeredményt fényképezd is le minden oldalról.
  • Szerezz be egy vonófejzárat és használd is olyankor, amikor valamiért le kell akasztanod a futót.
  • Lószállítódat egy erős lánccal és egy lakattal egy megfelelően erős tereptárgyhoz is rögzítheted.
  • Szerezz be olyan GPS jeladót, ami folyamatosan követi az utánfutó helyét, vagy fizess elő ilyen szolgáltatásra.

Legyen a lószállítód egyedi, könnyen felismerhető – Fotó: Legin István, Lovasok.hu

Ha már megtörtént a baj: indíts riadóláncot

  • Értesítsd a rendőrséget. Ha a lószállítód rendelkezik GPS nyomkövetővel, add át a hatóságnak a készülék adatait.
  • Az utánfutó fotóin jól láthatóan tüntesd fel, hogy ellopták, illetve a Te elérhetőségeidet. A képeket, a lószállító minél pontosabb leírását és az eltűnés körülményeit oszd meg a Facebookon a saját idővonaladon, illetve lovas csoportokban.
  • Adj fel hirdetést a Lovas Piactér Lószállító kategóriájában a feliratozott képekkel, és a szövegben is jól láthatóan feltüntetve, hogy ellopott lószállító utánfutóról van szó. Majd küldd el nekünk az info@lovasok.hu e-mail címre a hirdetés linkjét vagy azonosító számát, hogy mi is megoszthassuk a Facebookon.

2017.06.23. Lovasok.hu

Hozzászólások