Díjugratás – ROLEX Nagydíj

Whitaker győzelem a Nagydíjban

Ugyan az összevetésben két német lovas is indult, de mégis brit győzelem született Aachenben. Michael Whitaker lova, GIG Amai nagyon jó formában versenyzett, így maga mögé utasította Thomas Vosst és Meredith Michaels-Beerbaumot.

Vasárnap délután az elmúlt év győztese nélkül indult a 2012-es díjugrató Nagydíj. Janne-Friederike Meyer és Cellagon Lambrasco (Libero x Coriolan) a csütörtöki Nemzetek Díján még elindultak, de az Olimpiára való készülés miatt Otto Becker szövetségi kapitánnyal egyeztetve úgy döntöttek, hogy a Nagydíjat idén kihagyják.

Ez a verseny nem azért marad emlékezetes Cornet Obolensky (Clinton x Heartbreaker) és Marco Kutscher számára, mert annyira sikeresek voltak, hanem épp az ellenkezője miatt. A páros a Nemzetek Díja mindkét fordulójában 16-16 hibaponttal ment, majd ma sem tudtak ennél jobbat produkálni a Nagydíjban.

A negyvenfős mezőnyben Thomas Voss nullázott le először az első fordulóban. Meredith Michaels-Beerbaum, Katharina Offel, Michael Whitaker, Ludger Beerbaum, Laura Kraut és Nick Skelton is végül hibapont nélkül került a második fordulóba. Marcus Ehning lova, Copin van de Broy (Darco x Brownboy) és Hans-Dieter Dreher Embassyval (Escudo I x Silvio I) is a hármasugrás végén kissé bő távolságra lévő széles oxeren hibáztak, de 4 és 5 hibaponttal még be lehetett kerülni a második fordulóba, így őket is láthattuk még egyszer.

A második fordulóban Marcus Ehning már hibátlanul ment, de az első fordulós hibapontjai miatt csak a kilencedik helyen zárt. Az aacheni közönség őket várta győztesnek, hiszen a tippelős játékban résztvevők több mint 50%-a úgy gondolta, hogy nyerni fognak.

A hármasugrás vége nem csak az első fordulóban volt nehéz. A második fordulóban triple bar beugró után két vágtaugrásra egy bokorral kitöltött oxer, majd pedig egy szűk vágtaugrásra egy meredek várta a párosokat. Hans-Dieter Dreher lovának, Embassynak ez már jobban feküdt, hiszen az első fordulóban nem értek át a kombináció végén. A monacói Global Champions Tour második helyezett lova lett a CHIO legsikeresebb ugrólova, így a lovas átvehette a 86 éves Hans Günter Winklertől az ezért járó kitüntetést.

Denis Lynch nem indulhatott a 2009-es győztes lovával, Lantinusszal (Landkönig x Argentinus), mert a Nemzetek Díja után érzékeny lett a ló lába. Most Abbervail van het Dingeshofot (Nonstop x Jus de Pommes) lovagolta, akivel az Olimpiára is készül. Mindkét fordulóban egyet-egyet ütöttek.

A négy hibaponttal érkezők közül Chrtistian Ahlmann Taloubet Z-tel (Galoubet A x Polydor) és Pius Schwizer Carlinával (Carvallo x Landgraf I) lenulláztak. Laura Kraut Cerdickel (Chambertin x Carolus I) ugyan hiba nélkül érkezett, de egyet ütöttek a második pályán. Hasonlóan járt Katharina Offel Vivanttal (Fuergo Du Prelet x Landino) és Nick Skelton Carlóval (Contender x Cascavelle). Nick Skelton már korábban, a ’80-as években háromszor megnyerte Aachent, idén nyerte a hamburgi Global fordulót, és a la baule-i Nemzetek Díján dupla hibátlant lovagolt, de most csak nyolcadik lett. A hibátlanul érkezők közül Ludger Beerbaum volt a legszerencsétlenebb, mivel Chiara (Contender x Coronado) leütötte a triple bar beugrót és az utolsó meredeket.

Dupla hibátlant három páros tudott lovagolni. Thomas Voss első összevetőként hibátlanul ment, de Carinjo (Cascavelle x Landgraf I) nem volt elég gyors. Az idén Valenciában Vikinggel második második helyezést elért Michael Whitaker és másik toplova, GIG Amai (Nonstop x Bacara) könnyedén legaloppozták őket.

Utolsóként a német közönség Meredith Michaels-Beerbaumban bízhatott. A Wiesbadenben második Bella Donna (Baldini II x Calido I) a mezőny legfiatalabb lovaként a két fordulóban a nála tapasztaltabb társait könnyedén maga mögé utasította, ám az összevetésben már nem sikerült hibátlannak maradnia. A bokorral kitöltött oxerre szűken fordult Meredith, így ezt leütötték, és most csak a harmadik helyen végeztek, ám a jövőben a párosra biztosan sokkal nagyobb sikerek várnak.

Ezzel a Whitaker család második aacheni győzelmét könyvelhette el, ugyanis John Whitaker 1997-ben egyszer megnyerte a Nagydíjat itt Aachenben.

 

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.05.30.

Hozzászólások