A nap, amire minden magyar lovas emlékezni fog

Történelmi magyar sikerrel indult és történelmi magyar sikerrel is zárult az idei CSIO. Vasárnap ifj. Szabó Gábornak és Timpex Bölcsésznek szólt a himnusz. 

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész

Már a CSIO első napján is magyar lovasok és magyar tenyésztésű lovak sikerének örülhetett a közönség a fiatal lovak számára kiírt versenyszámokban.

Majd pénteken Hugyecz Mariannt, Horváth Balázst, ifj. Szabó Gábort és Tóth Lászlót ünnepelte nemcsak a Nemzeti Lovarda, hanem az eseményeket távolról követő közönség is. Nekik köszönhetően ugyanis 18 évvel a budapesti és 8 évvel a kiskunhalasi CSIO csapatverseny sikere után újra első lett Magyarország a Nemzetek Díjában.

A verseny itt azonban nem ért véget, a történelmi sikerek sorát vasárnap is folytatta ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel. 

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész

Nagydíj: 100 év múlva is emlékezni fognak a mai napra

A zuhogó eső ellenére szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a Nemzeti Lovarda lelátóján, amikor megkezdődött a budapesti CSIO záró versenyszáma, a KAP Jumping Nagydíj vasárnap délután. 

A 30.000 eurós összdíjazású fő versenyszám 160 centiméteres alappályáját tizenhatan, köztük két magyar lovas teljesítette hibátlanul. Az összevetésben rendre jöttek a gyors lovaglások, kockáztatások, majd következett ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész. Amit a következő, alig 43 másodpercben láthatott a világ, azt a magyar lovassport soha nem fogja elfelejteni.

A sárga kanca és lovasa mérnöki precizitással és hihetetlen sebességgel, hiba nélkül ért célba, ami a győzelmet jelentette nekik. 

Ez az első hely a magyar díjugrató sport egyik kiemelkedő eredménye, de különösen értékes a magyar lótenyésztés számára is, hiszen a nyíregyházi Timpex Ménes ismét bebizonyította, hogy világszínvonalú lovakat tenyésztenek.

A fiatal lovasnak nem ez az első Nagydíj-győzelme a Tattersall pályáján, hiszen 2014-ben Timpex Cent nyergében aratott győzelmet ugyanebben a versenyszámban.

Szabó Gábor a következőket írta közösségi oldalán a versenyt követően:  

Szinte hihetetlen, hogy egy hétvége ennyire jól sikerüljön és pont itt, pont ekkor Budapesten! 

csapatverseny is az utóbbi idők egyik legnagyobb eredménye, de számomra az is meglepetés volt, hogy 2 év elteltével egy teljesen másik lóval sikerült megnyerni még egyszer egy ilyen nagy verseny Nagydíját!  

Cent és Bölcsész is nálunk született és nálunk értek fel ide a létrán a "csúcsra".

Eszméletlen szakmai és tenyésztői siker is, mivel Bölcsész nemcsak hazai tenyésztésű, hanem még az apukája is itt született nálunk a Timpex ménesben Nyíregyházán (Timpex Cabale) és vele is nagyon sok szép eredményem volt. 

Én biztos vagyok benne, hogy Magyarországon vannak igenis jó lovak, és lehet jó lovat tenyészteni! 

Nagyon sok mindenkinek köszönöm a szurkolást, támogatást, de legfőképpen a Tárbály családnak, Apukámnak és Csuka Balázsnak, akinek ugyanakkora érdeme ez az eredmény. Ő az, aki itthon szívvel-lélekkel minden nap segíti Bölcsész és az összes lovam munkáját már évek óta! 

Köszönöm! Nélkületek ez nem sikerülne! :)”

Ifj. Szabó Gábor, Timpex Bölcsész és Tárbály István

Tavalyi második helyezését megismételve, idén is a dán Sören Pedersen lett a Nagydíj második helyezettje Tailormade Chaloubettel, megelőzve Szíria díjugratásának eddigi egyik legnagyobb sikerét elérvő Amre Hamchot, aki a 15 éves Senoritát lovagolta. 

A hetedikként helyezett Horváth Balázs nagyszerűen lovagolt fedezőménjével, Zordonnal, hiszen a páros a CSIO-n teljesített öt pályáján egyszer sem hibázott. A többi magyar lovas is nagyszerűen helyt állt: Füzer Gábor, ifj. Lázár Zoltán, Tóth László, Kiss Zsolt, James Wingrave és Krucsó Szabolcs.

A Nemzetek Díja és a vasárnapi Nagydíj mellett még számos versenyszám zajlott a Nemzeti Lovardában a CSIO hétvégéjén, következzék ezekről is egy-egy rövid összefoglaló.

Svájci győzelem a vadászugratásban

Szombat reggel szakadó eső köszöntötte a középkör 140 cm-es versenyszámában induló lovasokat. A leggyorsabb a svájci Barbara Schnieper volt a 11 éves For Winjával, mindössze egy tizedmásodperccel megelőzve az olasz Paolo Adamo Zuvadellit Coladával. 

Ifj. Szabó Gábor folytatta bravúros szereplését, a 8 éves Timpex Ezüsttel a harmadik helyen zárt az 56 fős mezőnyben.

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Ezüst

Judy KM a verseny legjobb fiatal lova

14 fiatal ló került a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete díjáért rendezett döntőbe. Az összevetés első indulójaként a svájci tenyésztésű 6 éves kanca, Judy KM lett az első Barbara Schnieperrel, aki a vadászugratást követően másodszor hallgathatta meg hazája himnuszát. 

Minimális különbséggel lemaradva a 7 éves Kaa du Gibet lett a második a luxemburgi Victor Bettendorffal, a 7 éves szürke J'adore du Paly pedig harmadik osztrák lovasával, Gertfried Puckkal. 

Három magyar színekben versenyző ló végzett a helyezettek között: a holsteini Coffee tulajdonos lovasával, Czékus Zoltánnal, Pataki Mihály ménje, a 7 éves PM Casello Horváth Balázzsal és a Szikriga Kft. 6 éves szürkéje, Califa Faluhelyi Ádámmal.

Barbara Schnieper és Judy KM

Óriási esőben ugrottak szombat délután

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 150 cm-es, Longines világranglista pontokért megrendezett összevetéses versenyszámában 16 lovas teljesítette hiba nélkül az alappályát. Sok lovas kockáztatott, és végül orosz győzelem született. A még csak 19 éves Maria Madenova a Caretino apaságú 9 éves Conquesttel mindent pontosan meglovagolva egyszerűen verhetetlen volt. 

Második lett az olasz válogatott top lovasa, Luca Maria Moneta a 15 éves Conneryvel, 6 századdal megelőzve a norvég Benedikte Endresent Corlantosszal. 

Maria Madenova és Conquest

A legrutinosabbak az élen

Majdnem a mezőny fele hibátlanul tudta teljesíteni az M4 Sportcsatorna díjáért kiírt kiskör döntőt. A 130 cm-es, hibaidős versenyszám szoros versenyt hozott, a helyezettek 10 másodpercen belüli idővel értek célba. 

A mezőny két legtapasztaltabb lovasa tudott az élen végezni, a Magyarországon gyakran versenyző Gerfried Puck az Indorado apaságú 10 éves Bóval győzött. Második lett az olasz Paolo Adamo Zuvadelli és a 9 éves szürke, Pontifex apaságú Piccolo S. Ifj. Szabó Gábor a harmadik helyen zárt Timpex Ezüsttel. 

Gerfried Puck és Bo

Shane Carey megint győzött

Látványos versennyel dőlt el a New Sport díja. Közel 25.000 euró pénzdíjért 69 lovas próbált szerencsét a 145 cm-es pályán. A győzelmet a csütörtökön is első Shane Carey szerezte meg a 10 éves Contenance-szel. Második lett az osztrák Gerfried Puck Biondával, harmadik a luxemburgi színekben lovagló Charlotte Bettendorf Safir III-mal. 

Charlotte Bettendorf és Safir III

Történelmi magyar sikerekkel – egy Nemzetek Díja és egy Nagydíj győzelemmel-, és a magyar himnusszal zárta tehát kapuit a Nemzeti Lovarda, a nagy felújítás előtt.

2016.07.18. Forrás és fotó: CSIO Budapest

Hozzászólások