Szilvásvárad Masters – A díjlovaglók zárják a sorozatot

A hétvégén zárul a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas versenysorozat, amelynek – csütörtöktől vasárnapig tartó – harmadik állomásán a díjlovaglók mérik össze tudásukat.

A szakág magyar képviselői jövőre harcba szállnak olimpiai kvótáért, ezért is lényeges – amint azt Pachl Péter, a szövetség kiemelt edzője az MTI-nek kiemelte -, hogy ötcsillagos olimpiai bírók Magyarországra jöjjenek, elmondják a véleményüket a magyar lovasok munkájáról és útmutatást adjanak.

“Már csak ezért is jó, hogy a masters sorozatban díjlovaglás is szerepel” – tette hozzá.

Magyarország jelentkezett a 2023-as régiós olimpiai kvalifikációs viadal megrendezésére, de más pályázó is akad. A magyar csapat a C csoportban szerepel többek között a lengyelek, az észtek, a litvánok, a kazahok és az izraeliek mellett. A legerősebb oroszok az ukrajnai háború miatt kiestek innen, ezért nőtt meg az esély a kvótaszerzésre. Amennyiben ez csapatban nem jön össze, egyéniben is lesz lehetőség világranglistás helyről ötkarikás mezőnybe kerülni.

Pachl Péter, aki évtizedeken át volt korosztályos magyar csapatok vezetője Európa-bajnokságokon, emlékeztetett rá, hogy 1936 óta nem indult magyar versenyző díjlovaglásban olimpián: kijutó volt, de tényleges résztvevő nem.

Megemlítette azt is, hogy az idei U25-ös Eb-n – amelyet a pilisjászfalui Unikornis Lovardában rendeztek – Pachl Benedek és Yom Tov Jázmin a 18-as döntőbe jutott és a szakemberek remélik, hogy ők jövőre már a felnőtt csapatot erősítik. A 21-25 éves korosztályban a lovaknak és a lovasoknak is már olimpiai szinten kell tudniuk versenyezni.

Jövőre lesz fiatal lovasoknak (18-21 év) és U25-ösöknek Eb Magyarországon, mint ahogy több nemzetközi verseny zajlott idén is itthon ebben a szakágban. Ezeket zárja le a mostani verseny.

A Szilvásvárad Masters első eseménye a július közepén rendezett nemzetközi fogathajtó verseny volt, majd két hétre rá díjugratók mérték össze felkészültségüket, most pedig a díjlovasoké a terep a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont 2016-ban átadott fedeles lovardájában.

A lovasközpont a világ azon kevés versenypályájának egyike, amely minden lovassport szakágat egy helyen tud kiszolgálni. A világszínvonalú fedeles lovarda versenypályája 70×30 méteres, a lelátó csaknem ezer férőhelyes. A geotextillel kevert rugalmas talajú versenypályát fedett folyosó köti össze a melegítőpályával, amely a versenypályával megegyező talajú.

2022.10.08.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások