Dallos Zsófia: „Jól halad a felkészülésem!”

Dallos Zsófia: „Jól halad a felkészülésem!”

A Dallos család tagjaival nem könnyű interjút készíteni! Ennek nagyon egyszerű a magyarázata, mivel állandóan dolgoznak. Ha Magyarországon a lovasok ennyit foglalkoznának a lovaikkal, mint ahogyan azt Dallosék teszik, biztos vagyok abban, hogy jóval előbbre tartana ez a sportág. Dallos Zsófival azért sikerült leülni egy rövid beszélgetésre.

Hogyan értékeli az előző évét, és milyen tervei vannak 2010-es évre ?

A tavalyi szezonban a legnagyobb versenyem a magyar bajnokság volt, ahol ezüstérmet szereztem. Eddig háromszor voltam magyar bajnok, ez most 2009-ben nem sikerült. Ettől függetlenül elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, mert a győztes Ács Róbert teljesen meg érdemelten győzött. Ezen a bajnokságon egy fiatalabb lovammal viszont kategória nyertes lettem középosztályban, őt Agrokomplex Faradaynek hívják. Faraday öt éves kora óta van nálunk, egy kicsit későn érő típus, most tizenkét éves. Nagyon sok versenyt nyertem vele eddig, és a legígéretesebb lovaim közé tartozik.

Hogyan sikerültek a nemzetközi versenyei?

Máriakálnokon Druppyval a nagydíjban másodikok lettünk, másik lovammal Riverstarral pedig nehéz osztályban szintén második helyen végeztünk. A fóti nemzetközi versenyen Druppyval  nagydíjat nyertünk, Agrokomplex Faradayal pedig minden számban ahol elindultunk győzni tudtunk. A tavalyi évben versenyeim jól sikerültek, 2009-ben a pont-táblázatot magasan én vezettem. Az EB-re is sikerült minősülni Druppyval, de végül úgy döntöttünk, hogy nem utazunk ki, mert a középmezőnynél nem lett volna esélyünk előrébb kerülni. Az idei Világjátékokra Amerikába van egy fél minősítésünk, ami azt jelenti, hogy még egy nemzetközi versenyen kell elérni az adott százalékot. Ez azt hiszem, nem jelent komoly problémát, de megfontolandó, hogy olyan messzire kiutazzunk-e a Világjátékokra.

Milyen formában vannak így január végén a lovai?

A téli felkészülés alapján nagyon jó formában vannak a lovaim. Druppy az előző év elején nagyon erősen kezdett, ez után egy kicsit elfáradt az év közepére, de az év végére megint összeszedte magát. Kicsit sokat versenyzett, idén jobban fogok figyelni arra, hogy egyik lovamat sem terheljem meg.

Évente hány versenyen áll starthoz?

Körülbelül tíz-tizenhárom nemzetközi versenyen veszek részt, ezek három naposak, és az utazással még elég megterhelőek is. Emellett itthon a lehető legtöbb nemzeti versenyen igyekszem elindulni. Idén nagyon bízom abban, hogy Druppy mellé még két lovam fel fog jönni nagydíj szintre. Agrokomplex Faraday az egyik, de vele csak az év második felében tervezek, mert ő tavaly még csak középosztályban versenyzett, ezért két kategóriát nem szeretnék rögtön váltani. A téli felkészülése nagyon jól sikerült, így az év elején még nehézosztályban, az év végén viszont szeretnék vele nagydíjban indulni. Riverstar a másik lovam, tavaly nehéz osztályban versenyeztem vele. Riverstar nem egy könnyű karakterű ló, és a feladatokat is nehezen értette meg. A nehéz feladatok gyors kombinálását versenyhelyzetben még nem tudtuk biztosan bemutatni, ezért nem indultunk tavaly még nagydíjban, annak ellenére, hogy tervbe volt véve. Rajtuk kívül van még egy gyönyörű nagydíjas lovam, ami elég régen megvan, őt Robin Hoodnak hívják. Az előző évben nem versenyzett, de most újra szeretnék vele indulni.

Hány lóval dolgozik naponta?

Tavaly nyolc lóval dolgoztam, közülük hattal versenyeztem, de volt olyan nemzeti verseny mikor mind a hatot elvittem. Például Balatonvilágoson előfordult, hogy egy nap tizenkétszer startoltam a nagy hőségben, ami elég megterhelő volt. Idén még kettő, egy fiatal ló, és a már említett Robin Hood csatlakozik a csapathoz, így összesen nyolc lóval fogok indulni.

Naponta mennyi idejét köti le a lovakkal való foglalkozás?

Ez körülbelül lovanként egy órát vesz igénybe, egy héten egyszer van szabadnapjuk, és egy nap egy kicsit könnyebb munkát kapnak, ami egy rövid fél órás átmozgatást jelent. Így körülbelül hét-nyolc órát foglalkozom velük naponta. Emellett vannak tanítványaim, akikhez majdnem minden délután járok edzést tartani. Tanítok még a Testnevelési Egyetem lovas kultúra szakán, és a BSC edzői szakán is, ezek az elfoglaltságok általában hétvégékre esnek, így hát van bőven tennivalóm, soha nem unatkozom.

Lovaspláza
Frissítve: 2023.03.25.
Fotó: Canva

Hozzászólások