Díjlovaglás – Nagydíj Speciál CDIO

Kristina Sprehe újabb sikere Aachenben

A csütörtöki Nagydíjhoz hasonlóan alakult a szombati Nagydíj Speciál versenyszám. A gyönyörű fekete mén, Desperados fiatal lovasával ismét brillírozott.

A Nagydíj Speciálban általában az első piaff okozott a legnagyobb gondot a párosoknak, mert itt lépésből kell „megindulni” piaffba, viszont a záró, középvonali piaff egyszerűbb szokott lenni, mivel vágta utáni összeszedett ügetést követő passage-ból kell végrehajtani a feladatot. De sokaknak gondot jelentett az amúgy egyszerűnek hitt lépés, főleg, hogy mind a nyújtott, mind az összeszedett lépés dupla szorzóval szerepel ezekben a nehézkategóriás programokban.

Az Aachenben induló két legjobb holland díjlovas Imke Schellekens-Bartels és Patrick van der Meer az olimpiai csapatba való bekerülésért lovagolnak a hétvégén, de Patrick ma is jobb eredményt ért el, és 20. indulóként egy rövid időre a legjobb százalékkal álltak a versenyben.

A spanyol lovas, Beatriz Ferrer-Salat azonban hamar átvették a vezetést annak ellenére, hogy lova, Delgado (De Niro) nemrég tért vissza sérüléséből. Két évvel ezelőtt itt Aachenben sérült meg az ínszalagja, majd meg is műtötték, így azóta alig versenyzett.

Valentina Truppa és Eremo del Castegno (Rohdiamant x Weltmeyer) piaffjai és a passage-ok nagyon jók voltak az első, kicsit hektikusabb piaffot kivéve, azonban a többire így is 9 pontokat kapott. Dorothee Schneider és Diva Royal (Don Frederico x Warkant) kiegyensúlyozottabb programot mutattak be több mint 77%-os eredményükkel.

Anna Kasparzak, a tehetséges dán utánpótlás versenyző és Donnperignon (Donnerhall x Mozart II79) szintén egyenletesen jó programmal végeztek a hetedik helyen, amelynek csak a piaffjai voltak gyengébbek.

Szinten biztos volt, hogy az utolsó öt induló között dől el a verseny. A német bajnokság győztes párosa, Helen Langehanenberg és Damon Hill (Donnerhall x Rubinstein I), akik még Totilast is maguk mögé tudták utasítani Balvéban, lenyűgöző passage-aira még 9,5-es pontszámokat is kapott. Hiba nélküli programjuk 80% fölötti eredményt hozott, így Klaus Balkenhol tanítványa átvette a vezetést.

A mester lánya, Anabel Balkenhol Dablinóval (De Niro x Wanderbursch II) most kevésbé volt szerencsés, mivel a vágta részben a jobb piruett és a nyújtott vágta végén is hibáztak.

Victoria Max-Theurer és Augustin (August der Starke x Rohdiamant) programjának kevésbé a piaffok, mint inkább a passage-ok, féloldalazások és főleg a piruettek voltak a fénypontjai, ezzel a páros ismét harmadik helyen zárt.

A csütörtöki győztes, Kristina Sprehe Desperados (De Niro x Wolkenstein II) nyergében rögtön egy 10-es pontszámmal indított, amelyet a nyújtott ügetésre kapott, majd végül a lovas ülésére, befolyására is elkönyvelhették maguknak a maximális pontszámot. Kerek 81%-os eredményükkel megnyerték ezt a számot is, és a holnapi Nagydíj Kűr és az Olimpiai is szép esélyeket tartogathat számukra.

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein és lova, Digby (Donnerhall x Sandro) már nem tudtak a képzeletbeli dobogó sorrendjébe beleszólni. A legjobb dán díjlovas szép piruettjei és a kiegyensúlyozott programja az ötödik helyre volt elég.

Eredmények:

Százalék (%)

 Pénzdíj   

1. Kristina Sprehe Németország Desperados 11

81,000

11 000 €

2. Helen Langehanenberg Németország Damon Hill NRW

80,622

7 000 €

3. Victoria Max-Theurer Ausztria

Augustin OLD

77,600

5 000 €

4. Dorothee  Schneider Németország Diva Royal

77,378

3 000 €

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.05.31.

Hozzászólások