Díjlovaglás – Nagydíj Kűr CDIO

A német díjlovasok mindent vittek Aachenben

Ugyan Kristina Sprehe nem tudott triplázni, de a németek összességében igen. A vasárnapi Nagydíj Kűr teljes hazai sikert eredményezett. A német bajnok, Helen Langehanenberg alig fél százalékponttal megelőzte az előző két versenyszám győztesét.

A versenytől sajnos vissza kellett lépnie két párosnak. A tegnap még jó formában lévő nagy visszatérő, Delgado (De Niro), valamint a holland Imke Schellekens-Bartels lova, Hunter Dougles Toots (Jazz x Havidoff) nem voltak olyan fittek, hogy ma versenyezzenek.

A Nagydíj Kűrben a lovasok maguk komponálják meg a programot zenére, ám vannak kötelezően előírt nagydíjas elemek, amelyeket pontoznak a bírók. A technikai pontszám mellett azonos súllyal szerepel a művészeti pontszám, amelyben a zenei kompozíciót, a nehézség fokát, a harmóniát pontozzák.

Anne van Olst, négyszeres olimpikon, aki Hong Kongban csapat bronzérmet szerzett Dániának, most Exquis Clearwatert (Carpaccio x Limebrand) lovagolta. Szép passage-okkal egy rövid időre átvették a vezetést.

A lovasnő istállójában lévő fedezőmén, Negro talán legsikeresebb csikója – a mostani aacheni CHIO-n nem induló – Valegro közben Hartpuryben 90% fölötti kűr teljesítményt ért el a fiatal Charlotte Dujardinnel. Ilyen magas pontszámot még csak Totilasnak sikerült elérni, így kérdéses, hogy az Olimpián is meg tudják-e ezt ismételni, ami nagy kihívás lenne az aacheni győzteseknek, sőt még Parzivalnak is.

Anna Kasparzak eredményét Donnperignonnal (Donnerhall x Mozart II79) csak kicsit előzte meg Valentina Truppa és Eremo del Castegno (Rohdiamant x Weltmeyer). Utóbbi páros féloldalazásai kevésbé sikerültek jól, de a piaff, a passage, a zene és a koreográfia lenyűgöző volt.

A tegnapi és csütörtöki győztes, Kristina Sprehe Desperadosszal (De Niro x Wolkenstein II) egyértelműen jobb programot mutattak be. Az egyik bírótól 180-as művészi pontot kaptak, ami egységesen 90%-ot jelentett mindegyik összetevőre. Végül a technikai pontokkal együtt, a kiemelkedő nyújtott ügetés, piruett, piaff és passage miatt közel 85%-os eredményt értek el.

De rögtön a következő páros megtörte Desperados szárnyalását. Helen Langehanenberg és Damon Hill (Donnerhall x Rubinstein I) jobb lépéssel és ugrásváltásokkal, valamint a zenei összhangra kapott maximális pontszámmal 85% fölötti eredménnyel átvették a vezetést.

Dorothee Schneider Diva Royallal (Don Frederico x Warkant) az elmúlt napokhoz képest szenzációsan lovagolt. Így az összes német induló 80% fölött teljesített a kűrben (Anabel Balkenhol nem indult vasárnap).

Végül a három hazai páros végzett az első három helyen, mert Nathalie zu Sayn-Wittgenstein és Digby (Donnerhall x Sandro), valamint Victoria Max-Theurer és Augustin (August der Starke x Rohdiamant) nem tudtak felkerülni a dobogóra.

Az aacheni győztesek listája Helen Langehanenberg és Damon Hill nevével bővült.

Eredmények:

Lovas Ország Százalék (%) Pénzdíj 
1. Helen Langehanenberg Németország Damon Hill NRW 85,150 43 000 €
2. Kristina Sprehe Németország Desperados 11 84,700 26 000 €
3. Dorothee  Schneider Németország Diva Royal 81,100 20 000 €
4. Victoria Max-Theurer Ausztria Augustin OLD 80,975 13 000 €

 

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.06.

Hozzászólások