Díjlovaglás – Nagydíj CDIO

A németek nyerték a díjlovas csapatversenyt Aachenben

Totilas nem indul az Olimpián sem

 

A legjobb versenyzőket nélkülözni kell ugyan az idei aacheni díjlovagló versenyekben, de ennek ellenére a csütörtöki CDIO Nagydíjban 36 fős mezőny állt össze. Talán némi meglepetésre Kristina Sprehe és Desperados nyerték közel 80%-os eredménnyel a díjlovasok első nagy megmérettetését.

A német csapatból hiányzott Totilas, aki tavaly és tavalyelőtt is triplázott Aachenben, bár más-más lovassal. Matthias Alexander Rath mononukleózis miatt nem lovagolhat, így betegsége idejére édesapja lovagolja a toplovat. Olimpiai kvalifikációra hivatalosan már csak itt Aachenben lett volna lehetőségük, de a DOKR díjlovagló bizottsága megváltoztathatta volna Totilas miatt a kvalifikációs rendet. A Nagydíj közben azonban bejelentették, hogy Totilas nem indul az Olimpián sem, mivel Matthias betegsége miatt még egy darabig nem ülhet lóra.

A német díjlovaglás koronázatlan királynője, Isabell Werth sem indult a CDIO Nagydíjban, mivel El Santo mostanában nem teljesített jól, főleg a piaffal voltak gondjai. Isabell másik lova, Don Johnson pedig sérült volt, így csak a szerdai CDI4* Nagydíjban indulhatott, a német csapattal nem. Werth-nek is itt lett volna lehetősége még minősülni az Olimpiára, de csak harmadik helyen végzett abban a versenyszámban.

A jelenlegi ranglistavezető Adelinde Cornelissen lova, Parzival sérült volt, így Anky van Grunsven és Edward Gal mellett őket csak később választották ki az Olimpiára. A 4. holland lovasról Aachen után döntenek, míg a meglévő csapattagok szintén az Olimpiára pihennek.

A britek sem az első számú csapatot hozták, hiszen Charlotte Dujardin és Valegro, Laura Bechtolsheimer és Mistral Hojris, valamint Carl Hester és Utopia már Londonra koncentrálnak.

Az aacheni CHIO díjlovas Nemzetek Díja versenyében nemzetenként négy lovas indulhat, közülük a díjugrató csapatversenyekhez hasonlóan a legrosszabb eredmény esik ki.

Anabel Balkenhol nagyon sokáig vezetett Dablinóval (De Niro x Wanderbursch II), de a piaffjaik nem voltak annyira kifejezőek, hogy magasabb százalékot érjenek el. Német csapattagja, Kristina Sprehe vette át a vezetést közel 80%-os eredménnyel. Desperados (De Niro x Wolkenstein II) nagyon jó formában volt, szép piaff-passage átmeneteket láthattunk tőlük. A 26 éves lovasnő fél év alatt több mint 100 helyet lépett előre a díjlovas ranglistán, így Aachen előtt már a 11. helyen volt. Eredményeik alapján akár Londonban is indulhatnak.

A dán Nathalie zu Sayn-Wittgenstein és lova, Digby (Donnerhall x Sandro) szép piruettekkel igen jó eredményeket ért el a program vágta részében, összességében az ötödik helyen zártak most. Victoria Max-Theurer és Augustin (August der Starke x Rohdiamant) a harmadik helyen végeztek. A páros legjobb osztrák díjlovasként az Olimpián is indul, bár csapatot Ausztria nem tud kiállítani.

Az elmúlt egy évben nagyon sokat fejlődött Helen Langehanenberg és Damon Hill (Donnerhall x Rubinstein I). A Nagydíjban egy-két piaff kivételével gyönyörű programot lovagoltak, ám a befejezés kissé érdekesre sikeredett, mivel Damon Hill az „állj!” előtt másfél méterrel kissé felágaskodott. Ez néhány pontba került nekik, így Kristina Sprehe és Desperados eredményén nem tudtak javítani, és a második hellyel kellett megelégedniük.

Az olasz Valentina Truppa, aki ’s-Hertogenboschban, a Világkupa Döntőn szinte meglepetésre lett harmadik, most is szép programot lovagolt Eremo del Castegno (Rohdiamant x Weltmeyer) nyergében, ám csak a hetedik helyen végeztek.

Összességében a német csapat ismét nyerni tudott, hiszen még a kieső eredményű Dorothee Schneider és Diva Royal (Don Frederico x Warkant) is a hatodik helyet érték el az egyéni eredménytáblán.

Szombaton a Nagydíj Speciál, vasárnap pedig a Nagydíj Kűr versenyszámokban mérik össze tudásukat újra a díjlovasok, amelyet akár élőben is követhetünk.

Eredmények

Százalék (%)

 Pénzdíj   

1. Kristina Sprehe Németország Desperados 11

79,702

7 800 €

2. Helen Langehanenberg Németország Damon Hill NRW

78,426

5 500 €

3. Victoria Max-Theurer Ausztria

Augustin OLD

77,894

3 600 €

4. Anabel Balkenhol Németország Dablino FRH

75,426

2 200 €

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.08.29.
Fotók: Canva

Hozzászólások