Csinos, akit mindenki csak Dámaként ismert

Csinos, akit mindenki csak Dámaként ismer

 

Dáma Nyúl Zoltán pályafutásának meghatározó lova négy világbajnokságon vett részt eddig és vitathatatlan érdemei vannak hajtójának sikereiben.

Mikor került Önhöz Dáma? – kérdeztem Nyúl Zoltántól.

Salgótarjánból 1997-ben vásároltam. Egy ismerősöm ajánlotta, hogy van egy vemhes lipicai kanca, amely eladó három csikójával együtt. Elmentem megnézni és nagyon jó benyomást keltett, így csikóival együtt megvásároltam Dámát. Kezdetekben még anyakancának szántam, aztán idővel találtam neki egy jó képességű párt, s csak ezután kezdtem komolyabban foglalkozni vele. 1998-ban már versenyzett, 1999-es Kecskeméti kettes fogathajtó VB-n biztos tagja volt fogatomnak. Életem első nemzetközi sikerét is itt értem el ezzel a fogattal.

Egyéni világbajnoki bronz érmet szereztem és még az akadály hajtást is megtudtam nyerni. A sikersorozatunk folytatódott Dámával, hiszen a következő évben győztünk a Duna-Alpesi Kupában, 2001-ben Riesenbeckben csapat világbajnokok és újra egyéni bronzérmesek lettünk. Jardy-ban 2003-ban megvédtük csapat világbajnoki címünket, jómagam pedig a magyarcsapat legjobbjaként 5. helyezett lettem. Kecskeméten 2004-ben ismét VB-t rendeztek, de már a négyes fogathajtó kategóriában.


Ezt a nagy lehetőséget én sem hagyhattam ki, egyéni versenyzőként indultam el. Dáma tagja volt ennek a fogatomnak is, fiatal lovaim között ő képviselte a rutint, igaz a maratonon már nem fogtam be, a díjhajtásban és az akadályhajtásban vett részt a versenyen. A világbajnokságon a középmezőnyben végeztünk, úgy gondolom ez egy reális eredmény volt. Dáma és fiatal lovaim nagyszerűen helyt álltak abban az erős mezőnyben. Jelenleg egy új és fiatalabb ütőképes csapatot szeretnék összeállítani, így már Dámára nem számítok. Most is kifogástalan kondícióban van, ha szükség lenne rá bármikor a fogatomba tudnám állítani.

Hogyan jellemezné Dámát?

Amikor megvásároltam Dámát, egy úgynevezett „elrontott ló” volt. Mindentől nagyon félt, hihetetlenül érzékeny volt. Évek kellettek ahhoz, hogy meg tudjam találni vele az összhangot, de ezt követően már semmi probléma nem volt a közös munkánkban. Mindhárom számban egyenletesen tudott teljesíteni, a fogatom vezéregyénisége volt. Nagyon örülök, hogy a véletlen összehozott bennünket. Valószínű, hogy az ő teljesítménye nélkül nem tudtam volna ilyen eredményesen szerepelni az évek során.

Dáma eredményei:

1998-tól versenyzik, 4 világbajnokságon vett részt
1999 Kecskemét –   egyéni 3. hely, maraton hajtás 3. hely, akadály hajtás 1. hely
2000 Duna-Alpesi Kupa – 1. hely
2001 Riesenbeck – csapat 1. hely, egyéni 3. hely
2000 és 2002 – magyar bajnokság 1. hely
2003 Jardy– csapat 1. hely, egyéni 5. hely
2004 Kecskemét (négyes) – egyéni 23. hely

 

Tóth István
Frissítve: 2023.03.10.
Fotó: Canva

Hozzászólások