Charlotte és Valegro dupláztak Londonban

XXX. Nyári Olimpiai Játékok
Díjlovaglás

Charlotte és Valegro dupláztak Londonban

 

Ami a briteknek nem jött össze az egyéni díjugratásban tegnap, az sikerült az egyéni díjlovagló döntőben. Újabb hazai siker lett a londoni Olimpián, miután a legnagyobb esélyesként érkező Charlotte Dujardin Valegróval megnyerte a kűrt és ezzel az aranyérmet.

A Világkupa Döntőn bronzérmet szerző Valentina Truppa Eremo del Castegnóval (Rohdiamant x Weltmeyer) egy kézzel mutatta be a minden egyre ugrásváltást, de összesített eredményük alapján most nem tudtak sikereket elérni. Az ilyen „mutatványok”, sőt akár az egykezes piaff, passage sok kűrt színesítettek most az Olimpián.

Nem éppen jó hírneve van azonban Patrik Kittelnek, hiszen némiképp beárnyékolta a mostani díjlovas versenyeket a rollkur lovaglási módszer, amelyet előszeretettel alkalmaz, még a melegítőpályán is.

Szerencsére a svéd díjlovasokat más miatt is érdemes megemlíteni, mivel Tinne Vilhelmsson Silfvén Don Auriellóval (Don Davidoff x White Star) gyönyörű kűrt, nagyon pontos végrehajtásokat mutatott be, és majdnem 80%-kal átvették a vezetést.

80% fölött először Edward Gal Undercover (Ferro x Donnerhall) nyergében tudott teljesíteni, de csapattársa, a háromszoros olimpiai bajnok Anky van Grunsven Salineróval (Salieri x Lungau) 82%-ot lovagolt. Ugyan már ekkor biztos volt, hogy ezzel az eredményükkel ismételni – vagyis ló-lovas párosként triplázni – nem tudnak, de a 18 éves lótól ez mindenképpen szép teljesítmény. Négy évvel ezelőtt Hong Kongban ugyanezzel a kűrrel körülbelül ugyanilyen százalékot kaptak, akkor az elég volt az aranyhoz. A mostani kűr Salinero „utolsó táncaként” a hatodik helyre lett elég.

A német lovasok egymás után mindannyian 80% fölött lovagoltak. Kristina Sprehe Desperadosszal (De Niro x Wolkenstein II) és Dorothee Schneider Diva Royallal (Don Frederico x Warkant) ugyan életük lovaglását mutatták be, de nem tudtak Anky eredménye elé kerülni. Csak Helen Langehanenbergnek és Damon Hillnek (Donnerhall x Rubinstein I) sikerült, akik már a technikai pontszámukkal is 80% fölötti eredményt értek el, és összesen 84% fölötti pontszámukkal átvették a vezetést.

Nem sokáig örülhettek, mert Laura Bechtolsheimer és Mistral Hojris (Michellino x Ibsen) néhány századdal többet kaptak. A 17 éves Alf korát meghazudtoló energikus mozgással, gyönyörű piaff-passage átmenetekkel táncolta be magát az Oroszlánkirály zenéjére az érmesek közé.

Kevésbé tudott most brillírozni a brit aranyat érő csapatversenyhez képest Carl Hester és Uthopia (Metall x Inspekteur). Nem volt erősségük a piaff és a piruett, ráadásul voltak kisebb hibák is, de a gyönyörű nyújtásokkal együtt így is 82% fölött tudtak teljesíteni, ami az ötödik helyet jelentette.

Adelinde Cornelissen Parzival (Jazz x Ulft) nyergében utolsó előttiként 88%-ot lovagolt a fantasztikusan megkomponált szokásos kűrjükkel. A győzelemhez azonban ez nem volt elég, hiszen Charlotte Dujardin és Valegro (Negro x Gerschwin) ilyen fiatalon és viszonylag „kevés” tapasztalattal is túl tudták ezt szárnyalni ismét 90% fölötti kűrrel. Művészi pontszámuk nagyon magas, 93% fölötti volt, de a technikai pontokkal is verték a mezőnyt még úgy is, hogy a kűr végén a vágtából piaff piruett nem sikerült nekik. Charlotte és Valegro így életük első Olimpiájáról két arannyal térhetnek haza.

Ezzel véget értek a londoni Olimpia lovas versenyszámai. A következő napokban még az öttusa díjugrató versenyszámain szerepelnek négylábú barátaink.

Eredmények:

Egyéni:

Százalék (%)

1. Charlotte Dujardin Nagy-Britannia Valegro

90,089

2. Adelinde Cornelissen Hollandia Parzival

88,196

3. Laura Bechtolsheimer Nagy-Britannia

Mistral Hojris

84,339

4. Helen Langehanenberg Németország Damon Hill NRW

84,303

5. Carl Hester Nagy-Britannia

Uthopia

82,587

6. Anky van Grunsven Hollandia Salinero

82,000

 

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.04.05.
Fotók: Canva

Hozzászólások