Bozsik József

Bozsik József

Név: Bozsik József
Született: Nagykáta 1952.
Sportága: fogathajtás
Eredményei
– 12-szeres magyar bajnok kettes és négyesfogathajtásban,
– 6-szoros Hajtó Derby győztes,
– 3-szoros világbajnoki bronzérmes és 3-szoros ezüstérmes 

Nagyszerű, precíz és egyedi hajtóstílussal rendelkezik, melyet világszínvonalon művel. Egykori mester, Váczi Ernő szerint Bozsik, Fehér Mihály és Lázár Vilmos mellett a hazai mezőny legszebben és legprecízebben hajtó klasszisa. Nagy tehetség, rendelkezik a zsenik minden tulajdonságával. Ennek ellenére még nem nyert világbajnoki címet. Ő az a versenyző, aki már számtalanszor és réges-régen megérdemelte volna a legfényesebb érmet, de több esetben, a döntő pillanatban mindig „egy orr hosszal” szorult le a dobogó legmagasabb fokáról.


Nagykátán született és nőtt fel. Gazdálkodó apja intelmei mellett, a fogatolás minden fortéját megtanulta, így már gyerekként hatalmas tapasztalat tömeg volt a birtokában. A mezőgazdasági szakközépiskola és a személyesen átélt 1978-as Kecskeméti Fogatható Világbajnokság sikere tovább mélyítette benne az elhatározást, hogy egyszer ő is világbajnok lesz.

1979-ben 27 évesen a lehető legjobb időben és korban jelent meg a fogathajtás színpadán. Tehetsége és elszántsága, az erős konkurencia ellenére hamar a felszínre tört. Barátjával, Muszkán Istvánnal egy időben kezdte el a sportot, a tápiószentmártoni Aranyszarvas Termelő Szövetkezet színeiben az elnök, Szabó János támogatása mellett. Apja két lipicai hátterű lovát, Babát és Márkát hajtotta nagy sikerrel, akikkel azonos hullámhosszra kerülve számtalan versenyt nyert meg. Hosszú ideig uralta a hazai és a nemzetközi kettesfoghajtó mezőnyt. Megszakítás nélkül háromszor (1980, 81, 82) lett magyar bajnok. 1980-ban, egyéniben és csapatban (Tóth Baranyi Istvánné, Bozsik József, Muszkán István) is győzött a Duna-Alpesi Kupában, amit akkor a kettesfogathajtó világbajnokság „előszobájának” tartottak és nem hivatalos Európa bajnokságként jegyezték. Ebben a sorozatban, 1981-ben bravúros versenyzéssel az egyéni, és a csapat (Bozsik József, Muszkán István, Szegedi Gábor) bajnoki aranyát megvédte, a keceli rendezésű versenyen. Személyes tragédiája, hogy ezekben az években, mikor egyeduralkodó volt a kettesek mezőnyében még nem rendeztek világbajnokságot…

Az első 1985-ben volt, a nagy-britanniai Sandringhamben, de ezen Bozsik már nem vett részt, hiszen 1983-ban átült a négyesre. Az 1984-es hazai rendezésű Négyesfogathajtó Világbajnokság vákuma őt is magába szippantotta. A király kategóriába is együtt lépet be Muszkánnal, ahol szintén hamar az élmezőnybe került és meghatározó erővé vált. A válogatott újoncaként a nemzetközi mezőnyt megelőzve a negyedik helyen végzett, Juhász, Bárdos és Bálint mögött. Úgy lett negyedik, hogy fogata legjobb lovát, Tulipánt nem sokkal a rajt előtt elveszítette. A tartalék lóval kiegészülő fogata, Márka, Csini, Szentes és Tündér időtúllépéssel fejezte be a szilvásváradi maraton pályáját.

Versenyzői zsenialitása és célra törő versenyzői akaratának köszönhetően két évtizeden keresztül meghatározója lett a magyar válogatottnak és a világ négyes fogathajtásának. Csak a győzelem volt számára az elfogadható eredmény. Mindig járt az agya, és „rágta a szíjat”, hogy hogyan lehetne tovább lépni és fejlődni. Gyakran nézte a riválisai hajtásait és próbálta ellesni trükkjeiket, amelyeket ő is beépített a technikai repertoárjába. A jó lovak, a kiegyensúlyozott felkészülés és a precíz teljesítmény ellenére gyakran volt pechje, többször csúszott le az aranyéremről egy-egy „banánhéj” miatt. 1990-ben az elsö Lovas Világjátékon Svédországban állt hozzá talán a legközelebb, amikor szilvásváradi színekben versenyezve kapott ki minimális különbséggel, néhány tized pontokkal. Stockholmban, kiváló lovak, Incitátó X-14, Conversano XXIII-5, Incitátó X-30, Favory XXIV-2 és Fácán alkották fogatát. A négyévente megrendezett Világjátékokon az összes lovassport közül ő szerezte mind a mai napig az egyetlen egyéni magyar érmet.

Világbajnoki cím nélkül is generációkat átívelő zseni, ezt jól mutatja, hogy 1984 és 2004 között egy világbajnokság kivételével valamennyin részt vett és a legutóbbi 2008-as hollandiai vb-n is rajthoz állt. Ezüst és bronzérmeket nyert egyéniben és csapatban, csak úgy, mint a sportág legpatinásabb versenyében Aachenben. Az elmúlt 25 évben egyedül neki sikerült Aachenben díjhajtást, és világbajnokságon maratonhajtást nyernie. Közel a hatvanhoz még ma is aktív és ugyanazzal a hittel és lelkesedéssel dolgozik és építi fogatát, amivel 1979-ben elkezdte. Fia, ifj. Bozsik József viszi tovább a családi hagyományt, aki magyar bajnokként egyre komolyabb eredményeket ér el a nemzetközi mezőnyben egyesfogathajtásban.

Krebs András
Frissítve: 2023.02.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások