Beszámoló a 2011-es díjlovagló és póni EB-ről

Beszámoló a 2011-es díjlovagló és póni EB-ről

 

Díjlovagló junior és fiatal lovas Európa Bajnokság, Broholm, Dánia 2011. július 18-24. és Póni Európa Bajnokság, Jaskowo, Lengyelország 2011. július 25-31.

A nemzetközi szaksajtó már egy hónappal ezelőtt megírta, hogy 20 (!) nemzet nevezésével minden idők legnagyobb és legnehezebb junior és fiatal lovas Európa Bajnoksága elé nézhetnek a 21 év alatti díjlovas fiataljai Európának.

Vági László, a díjlovagló szakbizottság elnöke újraválasztásakor kijelentette, hogy az idei évet a lovasok, a díjlovaglásban versenyezni kívánók évének szánja. A Szakbizottság és Németh József együttműködésének köszönhetően sikerült szponzorokat találni, nem csak a kontinens bajnokságra, hanem fiataljaink odáig vivő útjára.

Hála a BASF Hungaria Kft., a Syngenta Magyarország KFT., a Magyar Cukor ZRT., a Wellensteyn és a póni válogatott esetében a GDF Sueznek idén fordulhatott elő először, hogy egy egységes, szakmailag megalapozott, a juniorok esetében 3, a póniknál négy fős csapat képviselhette Magyarországot! A tavaszi edzőtáborok Kövy András szövetségi kapitány szervezésében Johann Riegler egykori bécsi spanyoliskolás oberbereiter vezetésével már előre vetítették, hogy jól felkészült korosztályos csapatokat tudunk kiállítani. A junioroknak (14-18 éves korig) egy nehéz középosztályú („M” szintű) feladatot kellett bemutatni. Négy lovasunk szerezte meg a felkészítő versenyek alatt a nemzetközileg előírt minősülési szintet.

Kristóf RékaWilmotssal (Go Fast LK.) Lipicán és Hagenben, Nagy FanniMilannal (Mátai Ménes LK) Radzinkowban, Lipicán és Hagenben, Németh Fanni Firanthával (Kwizda LK) Moorseele és Hagen és Zsadányi ViktóriaDe la Vitával (Go Fast).

A kontinens bajnokságra végül a Kristóf, Nagy, Németh összeállítású csapat utazott, ahol 14 nemzet csapata közül 12. helyet értek el és Kristóf Réka – Wilmotssal 65% feletti teljesítménnyel a mezőny első felében (30. helyen) végzett. Felkészítő edzőik: Kristóf Réka – Pachl Péter; Nagy Fanni – Révész Paula; Német Fanni – Heike Hamel (Németország- Kasselmann istálló)

A lengyelországi Jaskowoban már másodszor rendeztek póni lovasok számára Európa Bajnokságot. Az idei rendezés sokban elmaradt a hat évvel ezelőttitől, de a közel 250 póni lovast nem tudta befolyásolni magas szintű lovaglásaikban.

Három olimpiai szakágban mérhetik össze a 16 év alatti póni lovasok 148 cm-nél nem magasabb pónijaikon tudásukat. Militaryban egy csillagos nemzetközi szinten, díjugratásban 135 cm magas ugrásokon és díjlovaglásban „LM” szinten, nagyon nehéz átmenetekkel tarkított díjlovagló programokban.

A versennyel egy időben rendezett konferencián egyértelműen kiderült, hogy minden fejlett lovaskultúrával rendelkező ország a nemzetközi póni versenyeket tekinti a magas szintű lovas képzés alapjának. Éppen ezért kísérte kiemelt figyelemmel a díjlovagló szakág vezetése az első magyar póni válogatott szereplését. Mind a négy lovas az idei évben debütált először a nemzetközi porondon. Máli Fanninak – Bubble Gum és Zengő RékánakPonyto három-három nemzetközi versenye volt az idén: Stadl Paura, Radzinkow és Hagen (többször döntősek is voltak), míg Végh Wandának – Chirkhan egy (Radzinkow) és Neel Esther Antares, aki a legfiatalabb (12 évesen) tagja a válogatottnak, hivatalos nemzetközi verseny nélkül vágott neki.

Elmondhatjuk, hogy szépen sikerült letenniük hazánk névjegyét az Európa Bajnokság asztalára, mert a 11 csapatból 10-ek lettek és Zengő Réka Ponytoval élete legjobb nemzetközi százalékával (65%) a 11. helyet szerezte meg a „Consolation” versenyszámban. Mindannyian a Go Fast LK. lovasai, edzőjük és egyben mindkét csapat vezetője Pachl Péter volt.

2011.08.15. Pachl Péter
Frissítve: 2023.07.14.
Fotók: canva

Hozzászólások