Belami

Belami

Belami – ez a név fogalom azoknak, akik látták versenyezni a kilencvenes évek legkitűnöbb és egyben legeredményesebb ügető lovát. Nem sok ilyen versenyló született Magyarországon az ügetőversenyzés 124 éves fennállása alatt. Belamit Marschall István tenyésztette Kakucsi ménesében. Az 1995 május 10-én született pej mén apja Philip Lobell, anyja a Svédországból importált klasszis kanca a pesti pályán is nagyon eredményes Rodina. Apai nagyapja Speedy Crown a világ talán legsikeresebb fedezőménje.

Ahol számottevő ügetősport van mindenhol megtalálhatjuk leszármazottjait. Nagyanyja Princess Clory pedig megnyerte a Hambletonion Oakst. Belami a pesti közönség előtt 1997. június 7-én mutatkozott be a Szalay János Emlékversenyben, Jónás Lajos hajtójával. A mén a táv elején hibázott, ezután már hiába ügette a második leggyorsabb kört az egész mezőnyben (23.6) csak ötödiknek tudott felzárkózni. Második startjára sikerült idomárjával Marschall Istvánnal elveszítenie nyeretlenségét, 1.29.1-es bemutatkozó idejét rögtön 1.23.9-re javította.

Utána még két kisebb versenyt megnyert könnyedén, a Kétévesek Nagydíjában galoppozás miatt diszkvalifikálták, majd az őszi Kísérleti Versenyben második lett, 1.19.7-es rövidtávú rekorddal zárta le első versenyévadját. Háromévesen a Varsányi Ottó Emlékversenyben 1.21.6-os nagyszerű idővel győzött, a Tavaszi Díjban második, a Nemzeti Díjban szintén második, míg a Derby Kisérleti Versenyben csak harmadik tudott lenni.

Ezután átkerült a Svéd Versenyló Kft. tulajdonába a Magyar Ügető Derby-t 1.18.8-as Derby rekorddal nyerte ifjú Bisbac Dániellel szulkijában. Újabb győzelmet szerzett a két heat-es Szent István díjban és a 3.000 méteres Ménesek díjában. Kiemelt versenyekben elért eredményeivel megnyerte a Magyar Ügető Kupát, az év végén pedig a közönség szavazatai alapján az 1998-as Év Ügető Lovává választották.

Belami négyévesen ismét sikeresen kezdte az évet, győzőtt a Maraton Díjban, ezzel a győzelmével hosszú távú csúcsot javított. A Négyévesek Nagydíjában 2.600 méteren 1.19.8-as rekord idővel tudott nyerni. Ezt követően megnyerte a Vecsöklöy József Emlékverseny 3 heat-os futamát, ekkor állította fel a Kerepesi úti pálya abszolút rekordját 1.600 méteren 1.15.7-et ügetve. Augusztus végén a Szent István díjat másodszor is sikerült megnyernie.

Belamit 1999. november 17-én láthatta utoljára a magyar közönség a Kerepesi pályán 2.600 méteres Calandrello Díjban a harmadik helyen végzett. A szezon végén a tulajdonos a szakmai team-mel egyetértésben úgy döntött, hogy 2000. tavaszától a mén Németországban fog versenyezni. Belami a 2000. évben is sikert hozott tulajdonosának és a magyar ügetősportnak.

Szeptember 29-én Rechlinghausenben 1.13.8-as rekord idővel második lett a világbajnok német champion Heinz Wewering által hajtott Noblesse Oblige mögött. Belami ezzel elsőként futott a magyar tulajdonú és egyben magyar tenyésztésű ügető lovak közül 1.14-en belüli időt. Ezzel az eredménnyel bebizonyosodott, hogy tudunk Magyarországon is európai színvonalú versenylovat tenyészteni.

Sikeres pályafutását befejezve Belamit tenyésztésbe állították Gyál mellett Felsőpakonyban tulajdonosa Ifj. Bisbac Dániel a mént térítésmentesen bocsátja az ügető tenyésztők rendelkezésére. Ez a nagyvonalú gesztus a mai világban nem igazán jellemző. Remélem, hogy a tenyésztők kihasználják ezt a nem mindennapi lehetőséget. Nagyon bízom benne, hogy ez a kivételes képességű ló apa ménként is maradandót fog alkotni.

szerző: Tóth István
Frissítve: 2023.05.12.
Fotó: Canva

Hozzászólások