Légy résen – legyek és lovaink

Ki lehet az, aki képes elviselni a legyeket? Senki, kivéve a madarakat és a békákat, hiszen többek között ezekkel táplálkoznak. A többi állat és az ember számára a legyek főleg nyáron okoznak nagy küzdelmet.

A legyek mint betegséghordozók

Már maga a gondolat is, hogy a legyek a kutyaürülékről egyenesen pl. a kávéscsészénkre szállnak, hátborzongató. És ez valóban nagy gond, hiszen baktériumok ezreit szállíthatják ily módon. Az állatok ennek veszélyét ösztönösen felismerik, a kutyák utánakapnak, míg a lovak farkukkal és bőrük rángatásával próbálják elkergetni a legyet a tett színhelyéről.

A legegyszerűbb védelem: a légytakaró

A legyek a mezőn sem hagyják békén kedvenc négylábúinkat. Első lépésként felrakhatunk egy hálóból készült takarót lovunkra. Ez ugyan nem védi a lábakat, illetve a hastájékot, de mégis valami, és a legyek amúgy is általában fentről érkeznek. Létezik ilyen háló a fejre is, mellyel a fejcsapkodást is megspórolhatjuk a lovak számára. Lovaglásnál pedig praktikus fülvédőt használni.

Légyirtó készítmények

A légyirtó sprayk széles választéka található a lovasboltok polcain. Ha valaki nem kész sprayt, hanem koncentrátumot vásárol, figyeljen a hígítás előírásaira, hiszen a feltüntetettnél kicsit is erősebb adag elég súlyos károkat okozhat a ló bőrén. Különösen a szürke és sárga lovak érzékenyek erre.

Spriccelni vagy felkenni?

Spriccelni mindenféleképp jobb, hiszen a spray szórófejéből távozó légyirtó szer nem hatol be a ló bőrébe. Sok ló azonban fél a spriccelő dobozoktól. Mivel elsősorban a hangtól ijednek meg, érdemes kipróbálni azt a trükköt, hogy kinyitunk egy vízcsapot a spriccelés közben, melynek hangja talán eltereli a ló figyelmét. Ha ez sem segít, akkor egy szivacs segítségével oldhatjuk meg a problémát. Ez veszteségesebb vállalkozás, hiszen a szivacs sok nedvességet képes magába szívni és magában tartani. A szem környékére azonban mindenképp szivacsot használjunk, de erre a célra már speciális légyirtó stifteket is feltaláltak.

Higiénia

  • Az istállóban: A legideálisabb, ha egy istállóban mindennap kitrágyáznak és kiszellőztetnek. Az igazat megvallva az etetőt is naponta tisztítani kéne, az itt maradt ételmaradék ugyanis csábító csemege a legyek számára. További előnyt jelent, ha a trágyadomb jó távol van az istállótól, és a szél nem annak irányából fúj az istálló felé.
  • A lovon: A megizzadt lovat nyáron mindig mossuk le langyos vízzel. Sampont ne nagyon használjunk, hiszen az károsítja a ló bőrének védőrétegét.
  • A sebeknél: A legyek szeretik a sebeket és a gyulladásokat. Letelepszenek a ló sebének szélére, és legrosszabb esetben a tojásaikat is belerakják. Ezért különösen a szabadon lakó lovaknál lényeges odafigyelni, és mindig le kell fertőtleníteni, és be kell kötni sérüléseiket.

Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés: Nem lehetne a legyeket egyszerűen kiirtani?
A válasz: Nem, hiszen a tápláléklánc részét képezik. Így együtt kell élned velük, a környezetünkben azonban amennyire csak lehet, szabadulj meg tőlük!

Írta: Zimmermann Barbara
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003.júliusi számában. )
Frissítve: 2023.05.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások