Amatőr Ügető EB

Férfi Amatőr Ügető EB

 

Fantasztikus eredménnyel zárult az idei férfi amatőr Európa Bajnokság, ugyanis Kelemen Tamás az ötödik helyezésével kvalifikálta magát a Világbajnokságra, amit az USA-ban rendeznek meg. Idén Salzburg adott otthon a férfi Európa Bajnokságnak.

A csapat legnagyobb favoritja a 439 győzelemmel rendelkező háromszoros Európa Bajnok Christian Mayr volt, aki Salzburgban negyedszerre állhatott a dobogó legfelsőbb fokára. Egyelőre a világbajnokságon még csak második és harmadik volt, de jövő májusban újra próbálkozhat a címért, a mi versenyzőnkkel, Kelemen Tamással egyetemben.

1. Christian Mayr, Ausztria 41 pont
2. Ivar Jessen, Dánia 36 pont
3. Rune Skogen, Norvégia 35 pont
4. Alle Loman, Csehország 33 pont
5. Kelemen Tamás, Magyarország 31 pont
6. Fred Handelaar, Hollandia 29 pont
7. Augusti Mascaro-Pou, Spanyolország 26 pont
8. Frank Eickmann, Németország 24 pont
9. Mikko Niemistö, Finnország 23 pont
10. Gerard van Pollaert, Belgium 23 pont
11. Pekka Lähdekorpi, Svédország 22 pont
12. Jean-Claude Gardaz, Svájc 18 pont
13. Pascal-Maurice Allais, Franciaország 14 pont
14. Yuriy Kachmar, Ukrán 13 pont
15. Konstantin Puchkov, Orosz 10 pont
16. Vincenzo Stanzione, Olaszország 9 pont

Nagyon nagy öröm számomra, hogy sikerült kvalifikálnom magam a világbajnokságra – kezdi a beszámolóját Kelemen Tamás. – Tulajdonképpen a legnagyobb célom ez volt, amihez az első nyolcban kellett végeznem.

Két versenynapon került megrendezésre a bajnokság, pénteken és szombaton. A pálya adottságai miatt nem tudott a 16 résztvevő egyszerre versenyezni, mert csak hét ló fért el egymás mellett a pályán, ezért két hajtó mindig kimaradt a futamból. Mindenki négy futamban vehetett részt a hat versenyből. A csütörtöki húzáson nem voltam szerencsés, mert mindössze egy 4. esélyes ló volt a legjobb az összes közül. Ennek ellenére az első nap végén a két harmadik helyezésemmel másodiknak jöttem fel. A pálya szűksége miatt szinte lehetetlen volt előzni, elég nehéz volt érvényesülni.

Szerencsére nem voltam egyedül Salzburgban, mert az ott dolgozó Szikszai Sándor és Fazekas Sándor végig bíztattak, és drukkoltak nekem.

Azzal, hogy mehetek a világbajnokságra, egy nagy álmom vált valóra, remélem, ott már szerencsésebb leszek, és még előrébb végezhetek.

Hajdu Bíborka


Prágában jártunk – Női Amatőr Európa Bajnokság

 

2005. szeptember utolsó hétvégéjén Prágában megrendezésre került a Női Amatőr Európa Bajnokság, ahol Fazekas Andrea képviselte a színeinket. Az amatőrhajtó által mi is részesülhetünk a Prágában történtekben.

Megérkezésem napján alkalmam nyílt, hogy megtekintsem Prágát, ami nagyon gyönyörű. Este meghívást kaptunk a Fortuna Casinoba, ahová nem játszani hívtak bennünket, mert itt történt a sorsolás, és itt kaptuk a versennyel kapcsolatos technikai eligazításokat, mint pl. nem lehet fél spurba hajtani, mit kell tennünk, ha ugrik egy ló, valamint versenyeket vetítettek le nekünk, hogy hogyan is zajlanak Prágában a futamok. Felhívták a figyelmünket, de ez a videón is látszott, hogy nem túl biztos a lovak jármódja, ezért a startnál négy-öt ló mindig ugrik, és versenyközben sem ritka az ugró ló. A pálya eléggé szűk, ezért mindössze öt ló fér el egymás mellett, így egy 12 fős mezőnynél három sorban – öt, öt, kettő – állnak fel az autó mögött. A tavalyi EB-n történt büntetések miatt külön felhívták a figyelmünket a szabályok szigorú betartására. A sorsoláson szerencsém volt, mert sikerült négy elsősoros lovat kihúznom.

Szombat délelőtt elvittek minket várost nézni, majd a pályán ebédeltünk. A pályától eléggé messze, szétszórva vannak az istállók, ezért megkímélve minket a futkosástól, a lovainkat a pálya közepén található jártatóhoz hozták. Az első futamunk előtt volt egy parádé, ahol a futamban résztvevő lovainkat nyergelték fel a számunkra, és a zászlónkkal a kezünkben kellett lóháton felvonulni a közönség előtt. A parádét egy gyönyörű fríz vezette fel. Prágában nem melegítik túl a lovakat, mindössze egy gyorsabb szakaszt adhattunk lovainknak, majd az indítás előtt hat perccel vissza kellett hajtanunk a jártatóba, ahol körbe-körbe sétálgatva vártuk a vezényszót. Az autó elég hosszan vezetett fel, így mindenkinek volt ideje elfoglalni a helyét.

Az első lovamnak papíron nyerő esélye volt, de tulajdonosa és idomárja ostor nélkül nem sok jót jósolt, mert eléggé hajtós ló hírében állt a hároméves versenyzőm. Ennek ellenére sikerült egy negyedik helyezést elérnem, úgy, hogy mindössze 1,5 hosszra voltam a nyerőtől. A második lovam nagyon aranyos volt, de a startszámom miatt beszorultam a falra, és csak későn találtam utat. Vele is negyedik lettem.

A második futam után első helyen álltam az összesítésben, mert a két futam helyezettjei nem teljesítettek jól a másik futamban. A harmadik lovamnak már papíron sem volt túl sok esélye, ennek ellenére jó startot sikerült vennünk, de a táv felénél feladta a küzdelmet. A negyedik lovamnál azt az utasítást kaptam, hogy az utolsó félen húzzam ki a füldugót, és indítsak támadást. Vele nem voltam szerencsés, mert eléggé kiszorultunk külső pozícióba, így amikor kihúztam a füldugót, nem újított, inkább ugrott. Sikerült hamar letennem, így legalább nem diszkvalifikáltak.

Az előző EB-hez hasonlóan most is nagyon korrekt futamok voltak, öröm volt ilyen sportszerű versenyben hajtani. Este egy középkori vendéglőbe vittek minket, ahol megtörtént a díjátadás is, és külön dicséretben részesültünk, hogy ilyen sportszerűen hajtottunk. Másnap elvittek minket egy kastélyba, majd egy igazi cseh vendéglőben kaptunk ebédet. Mindenki nagyon kedves volt, és körülbelül az a csapat jött most is, akik tavaly is részt vettek az EB-n, így szinte mindenkit ismerősként üdvözölhettem. Valószínűleg jövőre Magyarországon kerül megrendezésre a női bajnokság.

Hajdu Bíborka


Női Amatőr Ügető Európa Bajnokság Finnországban

 

Idén Finnországban rendezték meg a Női Amatőr Ügető Európa Bajnokságot, ahol champion várományosunk, Fazekas Andrea képviselte Magyarországot. A hatnapos kintlét alatt három pályán hajtottak a versenyzők, de szabadidejükben is lóversenyen jártak, és egy negyedik pályát néztek meg. Az útról és a versenyekről Fazekas Andrea számol be nekünk.

Szerdán korán reggel indultunk, és kora délelőtt érkeztünk meg Janpaa-ba. Az első estén egy közös vacsora keretén belül megismerkedhettünk a többi résztvevővel. Az utazás és a vacsora fáradalmait kipihentük a szaunában, amire minden fogadalmunk ellenére nem volt több lehetőségünk a zsúfolt program miatt. Másnap reggel két nagy lovas boltban kezdtük a napot, ahol volt, mi egy ügetősnek csak álma lehet. Amit otthon csak a katalógusból csodálhattunk, az itt mind megtalálható volt. A kiegészítőktől a lovas szerszámokon át a vízhatlan dresszekig minden.

Az önfeledt vásárlás után azonban már komolyabb feladatok elé kellett néznem, hiszen délután verseny volt, a Lahti pályán, ahol két futamban is hajtottunk. Mindhárom pálya, ahol versenyeztünk, C típusú volt, mégis a nézők rendelkezésére mindent kielégítő üvegezett tribün állt, ahol asztaloknál, kiszolgálva lehetett nézni a lóversenyt. A tribün tele volt tv-kel, ami nem csak a versenyt mutatta, hanem volt rajta egy visszaszámláló, ami másodpercre pontosan mutatta, hogy mikor indul a verseny.

A pálya gyönyörű volt, és a talaj tökéletes az ideális versenyzéshez. A startautón szintén elhelyeztek egy órát, ami mutatta, hogy hány perc van a startig, és az utolsó percben már visszaszámolt. Ha letelt az idő, szép lassan elindult még a kanyar elején, és így összeszedte az indulókat, majd az egyenesre érve gyorsított fel. Minden melegítés alatt volt egy próbastart, amit szintén az autó vezetett fel. Először Pegasus Bean-t hajtottam, akivel ötödik lettem. Ő egy eléggé gyenge képességű lovacska volt, akivel így is a várton felül teljesítettünk. A kanyarban még vezettem vele, de aztán teljesen elfáradt, még orrvérzést is kapott szegényke. A másik lóval, Celebration Ace-szel papíron esélyesebb voltam, mégis gyengébben szerepeltünk.

A start eléggé kaotikusra sikeredett, eléggé nagy volt a lökdösődés, így inkább élre álltam. Sajnos a végére teljesen elfáradt, így csak 11-ek lettünk 1.19.9-ben. A nap végén a rendezőtől szép kis fejmosást kaptunk, amiért nem a finn szabályok szerint hajtottunk. Videón levetítették nekünk a futamot, és mindenkinek megmutatták ki, hol követett el szabálytalanságot. Például nem lehet a kerékelőnyből származó pozíciót érvényesíteni. Ha egyszer kimentünk a második spurba, akkor már nem lehetett visszamenni a belsőbe, hanem el kellett belül engedni az ellenfelet. Nem lehetett csak úgy előzni, előbb hátra kellett nézni, és ha biztosan nem jött senki, akkor esetleg ki lehetett jönni.

A lóra szárral csak háromszor lehet ütni, mivel ezt nem tartottuk be, így szép kis összegre büntettek meg minket. A büntetéseket rögtön beszedték a buszon, mert a finn szabályok alapján, aki nem fizeti be még aznap a büntetést, az nem hajthat másnap. Így kiokulva vágtunk neki a következő napnak a Kouvola pályán. Itt mindenkin érezhető volt a tegnapi leszidás, mert mindenki kínosan ügyelt arra, hogy ne kövessen el szabálytalanságot.

Itt sem voltam túl szerencsés, mert az egyik lovam lesérült, és nem tudtak tartalék lovat adni, így itt csak egy lovat hajtottam. Kárpótlásul kaptam azért a futamért 7 pontot, ami szerintem fair megoldás volt. Husky Lake-kel sem volt nagyobb szerencsém, nála azt a tanácsot kaptam, hogy használjam ki az egyes startszámomat, és próbáljak élre állni, és hajtsak haza. Ha ez ilyen egyszerű lett volna, ugyanis a táltosom 800 méter után megállt, és én plusz 30 euro büntetésért nem is mertem bíztatni, így szép lassan elhaladt mellettünk a mezőny. A tulajdonosa csak annyit mondott, hogy biztosan beteg, ezért el is vitték utána orvoshoz.

A délelőttünk jobban telt, ugyanis elvittek minket autóversenyezni. Pici, benzines autókkal versenyezhettünk egymással, itt nem mutattam akkora tapasztalatot, mint a Suzuki volánja mögött, de nagyon élveztem.

Szombaton szabad programunk volt, ezen a napon megnéztük az egyik nagy pályájukat, a Tamperat. A pálya gyönyörű volt, a közepén egy hatalmas kivetítő áll, így mindent figyelemmel lehetett kísérni. A tribünökben volt étterem, büfé és fogadási lehetőség. Itt láthattuk nyerni a finnek büszkeségét, Passionate Kempet, aki egy hároméves kanca, és 11 futásából nyolcat megnyert, háromszor második lett. A rekordja 1.11.6. Verseny után lemehettünk az istállókhoz, és megcsodálhattuk személyesen is a lovat, aki ezen a napon kilencedik győzelmével 40 millió forinttal gazdagította tulajdonosát.

Vasárnap délelőtt ellátogattunk egy iskolába, ahol mindent tanítanak, ami a lovakkal kapcsolatos, a szerszámkészítéstől az anatómiáig minden szerepel a tantervben. Lovakat is tartottak, főleg finn lovakat, akik kistermetű hidegvérűek. Velük is versenyeznek a finnek, sulkyba vannak befogva, 1.28-1.30 körüli időt ők is mennek, sőt az idősebbek már 1.25-öt is ügetnek. Minden pályán van ilyen verseny, és a futamok felét az ilyen jellegű versenyek teszik ki, nagyon népszerű. Délután irány a Forssa pálya, ahol végre sikerélményem is volt. Bár először, amikor megpillantottam Kris Exel-t, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fogunk szerepelni, a tréner kellőképpen megijesztett verseny előtt, mert azt mondta a lóról, hogy nagyon fog, melegítésnél mindenképpen engedjem valakinek a hátára.

A melegítésnél valóban akadt egy-két izzasztó pillanat, de versenyben már kezelhető volt. A futam végén akadt egy kis gond, mert nem tudtam lehúzni a fülmaszkot, mert az beakadt, de így is harmadikok lettünk, másfél hosszra a nyerőtől. A másik ló, Goody Goody viszont nagyon kellemes hajtás volt, vele második lettem, aminek a tulajdonosai nagyon örültek, természetesen én is, hogy végül sikeresen zártam az EB-t. Az összesítésben hatodik lettem, a versenyt a norvég Sveen Ragnhild nyerte, aki a harmadik versenynap minden futamot megnyert, így pont leszorította a dobogó felső fokáról a belga Susanne Lavigne-t, aki az első és a második nap egy-egy versenyt nyert, de a harmadik napon már nem volt ilyen szerencsés.

A fogadásról pár szóban: ott is van tét és hely játék, befutó fogadás is van, de arra oda-vissza fizetnek. Hármas befutó csak egy pár futamban van, és ami nálunk nincs, meg van adva négy futam, ahol a nyerőket kell eltalálni. A verseny után egy perccel pedig már fel lehet venni az összeget.

Örülök, hogy versenyzés szempontjából ilyen ideális pályán hajthattam. Elsőre meglepő volt a hajtók sportszerű magatartása, de könnyen meg lehetett szokni. Ha minden jól megy, akkor jövőre Magyarországon kerül megrendezésre az EB, aminek mindenki nagyon örült.

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.09.30.
Fotók: Canva

Hozzászólások