Aggódás Totilas-ért

A Német Lovasszövetség változtatna Totilas edzésmódján

 

Az áprilisi hageni Horses & Dreams verseny után Totilas, a fekete csodamén nem csak sikeres visszatérése miatt került címlapokra.

A melegítőpályán lovasa, a német Matthias Rath a mént a széles körben vitatott “Long, Deep and Round” (hosszan, mélyen és kereken) metódussal lovagolta hosszú perceken át, ami a médiában is nagy visszhangot váltott ki. A Német Lovasszövetség (FN) sportigazgatója, Dennis Peiler, a német Sportbild-nek a következőt nyilatkozta: “Tény, hogy ez a lovaglási mód nem felel meg a klasszikus stílus iránynyelveinek, ezért gyakori vitatéma lovas körökben. Célunk, hogy Jonny Hilberath* válogatott edzővel, Totilas bemelegítési módszerét a klasszikus stílushoz igazítsuk. Ez biztosan hosszabb folyamat lesz.”

Sokan indokoltnak tartották volna, hogy Rath hivatalosan is figyelmeztetést kapjon, azonban “a lovas sem a szabályokat, sem az állatvédelmi törvényeket nem sértette meg” – így Peiler.
Hagenban a páros hosszú idő után ismét a dobogó tetejére állhatott, így Matthias Rath edzője és édesapja, Klaus-Martin Rath nem akar változtatni a módszerein.

*Az áprilisban tragikus hirtelenséggel elhunyt Holger Schmezer helyett Jonny Hilberath-ot nevezték ki a német válogatott edzőjének.

Meg kell említeni, hogy az edzés második felében Totilas már a megszokott, “helyes” támaszkodásban ment és többször is nyújthatott odaadott száron.

 

2012. 05. 12. Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: http://sportbild.bild.de/
Frissítve: 2023.04.04.
Fotók: Pixabay

Hozzászólások