A maratonhajtás igazi csapatmunka

A segédhajtók szerepe a maratonpályán

A maratonpálya leküzdése során kiemelten fontos szerep jut a segédhajtóknak. A hajtó mögött két segédhajtó tartózkodik a kocsin.

Az első segédhajtó, aki a hajtóhoz közelebb helyezkedik el, a navigátor. Segíti a hajtót az akadályokban való tájékozódásban, megmondja merre tovább, ha a hajtó rossz irányt válaszott, vagy a lovak nem megfelelően reagáltak az iránymutatására. A navigátor a verseny előtt bejárja a pályát és megtanulja a lehetséges útvonal-opciókat. A verseny során figyeli az akadályokban eltöltött és az összesített időt is.

A maratonkocsi hátuljában ülő segédhajtó feladata teljesen más: kemény fizikai munka. Az ő felelőssége, hogy a kocsi ne boruljon fel. Húzza-tolja-emeli a kocsit, így segítve a sikeres manőverezést az akadályokban. A második segédhajtó az, aki – ha kell – leszáll a kocsiról, igazít a felszerelésen, fogja a lovakat.

Amint a fogat áthalad a célon, már többen kellenek ahhoz, hogy a négy lovat fogják és megnyugtassák, olyankor a két segédhajtó és a csapat további segédei is velük foglalkoznak. Lemossák, kifogják és leszerszámozzák őket.

 

Frissítve: 2023.07.17.
Fotó: Pixabay

Hozzászólások